Д.Драгачево жели отцјепљење од Горњег Драгачева

У Доњем Драгачеву су потпаљене сепаратистичке ватре – овај, мањи али богатији дио општине Лучани, жели да се отцијепи од већег и сиромашнијег Горњег Драгачева, чије је сједиште у Гучи, и формира своју локалну самоуправу.

Србија 01.10.2019 | 08:11
Д.Драгачево жели отцјепљење од Горњег Драгачева
Изговор лучанских "сецесиониста", који увелико раде на својој причи, јесте тај да би квалитетније живјели без гучанског "бурета без дна" и да новац зарађен у просперитеним Лучанима не би одлазио у неразвијено сусједство.

Шта ће донијети идеја о раздвајању – показаће вријеме, тек законски прописи не иду у прилог подјели општине.

Доње Драгачево, са центром у Лучанима, броји око 6.500 житеља и има 18 мјесних заједница. Савјети сваке МЗ су прихватили иницијативу за одвајање од Гуче која са околним сјелима има око 12.500 душа.

Буџет општине Лучани је 650.000.000 динара, а 37 одсто тог новца убере се од привреде. Отприлике двије трећине привредних субјеката, међу њима и фабрика намјенске индустрије "Милан Благојевић", смјештено је у Доњем Драгачеву, док је једна трећина у Гучи са околином.

"Лучани су имали општину која је покривала само Доње Драгачево, али нам је 1963. природата неразвијена Гуча. Тада су почели проблеми који су кулминирали у задњих 10-15 година. Препуштени смо гучанским кадровима у општинским структурама који држе фотеље и новац усмеравају у Гучу", трвди за "Блиц" Александар Радовановић, предсједник Иницијативног одбора за одвајање 18 мјесних заједница.

Како прича, не кажу они да у Гучу не треба да се улаже, "напротив, али нека се улаже новац који се тамо заради".

"Због тога што новац од лучанске привреде иде за инвестиције у Гучу трпе сами Лучани. Имамо комуналне пробелеме, као што је пуцање водоводних цеви, које нећемо решити док се новац слива у Гучу", тврди Радовановић.

У ток је, напомиње он, израда "Анализе оправданости оснивања нове општине Лучани, односно старе општине Лучани", која ће из свих аспеката сагледати предности одвајања од Дорњег Драгачева и која ће показати да би Лучани без Гуче били успјешнија општина.

Како год, пут до осамостаљења, признаје Радовановић, трајаће годинама.

Пошто су сагласност дали савјети месних заједница, додаје Радовановић, ићи ће се на прикупљање потписа грађана, а ако 10 одсто њих подржи иницијативу пописима захтјев за одвајање Доњег Драгачева ће бити предат Влади Србије.

"Ако Влада прихвати иницијативу биће расписан референдум у свих 18 месних заједница, где ће требати више од 50 одсто гласова мештана", каже саговорник "Блица".

Међутим, идеју о осамостаљењу кочи Закон о територијалној организацији Републике Србије који каже да једна општина мора имати најмање 10.000 становника, а Доње Драгачево је тек на двије трећине од те бројке.

Гуча има довољан број становника да би се осамосталила, али не жели. У пријестоници трубе кажу да ослушкују приче из Лучана и да просто не вјерују шта комшијама пада на памет.

"Ионако нас је мало и све мање нас има, а неко се нашао паметан да нас дели. Народ брине своју бригу и гледа како да преживи, а онда га неко замајава причом о подели оволицне општине. Прича се по кафанама о намерама из Лучана, и све се своди на спрдњу", каже Горан Главоњић, предсједник МЗ Вича, једне од највећих на територији Горњег Драгачева.

У Лучане одакле се тражи подјела општине, каже он, никада се више није улагало него посљедњих година и зато пориче аргументе лучанских "сепаратиста".

"Истини за вољу, улаже се и у Гучу и околна села, али много више у Лучане. Раније је све одлазило у Доње Драгачево за фабрике, путеве, заштитне бедеме, а код нас је била пропаст. У мојој месној заједници је после 30 година чекања урађено 7-8 километара асфалтног пута. Сада, чим је кренуло да се ради у Горњем Драгачеву дрека и вика из Лучана. А код њих где год прођеш – градилиште. Каже наш народ: 'Све док се гази блато - добро је, чим се крене нешто радити - одмах проблеми'. За овакве ситуације каже се и 'привијају винт узбрдо'", каже Главоњић.

Гуча са Вичом, Котражом, Каоном, Вучковицом, Доњим Дубцем, признаје он, не би могла да функционише без Доњег Драгачева.

"Код мене у Вичи од привредника постоје два трговца и три угоститеља. Са изуетком неколико хладњача и Гучи где Индустријски комбинат запошљава стотинак радника тако је у свим селима", напомиње предсједник МЗ Вича.

Предсједник општине Лучани Миливоје Доловић рекао је за "Блиц" да он нема коментар о иницијативи за подјелу општине на два дијела и рекао да се локална самоуправа не бави тиме.

Општина је усмјерена, каже он, на асфалтирање путева, реконструкцију школа, водоводне мреже и других животних питања за грађане и Горњег и Доњег Драгачева.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЗМиљенкоЕ

01.10.2019 10:55

Ста це нама албанци, довољни смо ми себи сами... И висе него довољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

01.10.2019 11:44

САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

01.10.2019 17:22

Зар опет нека самосталност?Народе шта то ушло у те ваше празне чутуре???

ОДГОВОРИТЕ