Србија у радовима а у БиХ се само прича о аутопуту

- Приликом предстојеће посјете Реџепа Тајипа Ердоана Србији, која је планирана за 7. и 8. октобар, постоји могућност да се озваничи и почетак радова на аутопуту Београд - Сарајево, од којег је, барем засад, Босна и Херцеговина удаљена годинама.

Босна и Херцеговина 01.10.2019 | 07:28
Србија у радовима а у БиХ се само прича о аутопуту
За разлику од Србије, у БиХ, када је ријеч о овом пројекту, није се одмакло даље од приче и осим меморандума не постоји ниједан званични документ неопходан за реализацију пројекта.

"Воде се активности, идемо у редовну процедуру и добра воља постоји, али процедуре се морају испоштовати. Као Република Српска радимо на коридору 5ц и до везе према Брчком па би од Брчког требало до Бијељине. Све је још на причи и ништа конкретно", рекао је за "Независне" Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Аутопут од Брчког до Бијељине требало би да финансирају Турци, а још раније је Србија рекла да ће финансирати изградњу моста преко ријеке Саве код Раче, гдје су већ почели припремни радови, које би би Ердоган, заједно с Александром Вучићем, предсједником Србије, и Жељком Комшићем, предсједавајућим Предсједништва БиХ, требало да обиђе. Градња аутопута Београд - Сарајево почела је крајем августа отварањем градилишта на дионици од Сремске Раче до Кузмина, која је дуга око 18 километара, а чија вриједност ће с мостом бити око 220 милиона евра. Рок за изградњу ове дионице је двије и по године.

Када је ријеч о самом мосту, и поред неколико ургенција и молби од стране Србије, још није потписан споразум о контакт-тачки, односно споразум о локацији гдје ће се градити тај мост.

"Тај споразум је у петак парафиран у Министарству транспорта и комуникација БиХ, али није потписан. Тек сада треба да иде процедура према Савјету министара БиХ па онда даље према Предсједништву и парламенту БиХ с обзиром на то да се ради о међудржавном споразуму. То све може трајати мјесецима, а с обзиром на то да још нема власти на нивоу БиХ питање је када ће то све бити рјешено", испричао је извор "Независних" из Министарства транспорта и комуникација БиХ.

Овај споразум су, како сазнајемо, парафирали Младен Голужа, помоћник министра транспорта и комуникација БиХ, и Миодраг Поледица, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије. Овај мост само је први објекат на будућем аутопуту од Београда до Сарајева и за реализацију овог пројекта, осим новца који још нико не спомиње, потребна је и сва остала документација - од идејног пројекта, студије утицаја на животну средину, главног пројекта до грађевинских дозвола

"Све је то далеко. О експропријацији земљишта да и не говоримо. Ни у Србији ту ствари нису баш најчистије у вези с тим аутопутем, али не треба сумњати да ће се код њих доста брже то све радити", испричао је извор "Независних".

Подсјећања ради, прича о аутопуту од Сарајева до Београда траје годинама, а у БиХ је тек почетком ове године постигнут договор којом трасом тај пут треба да прође и од тога се практично даље није ни одмакло. За разлику од БиХ, Србија је с турском компанијом "Ташјапи" крајем прошле године потписала комерцијални уговор за изграду планова, пројектовање и изградњу дионице од Кузмина до Сремске Раче, с тим да ће се градити још један крак аутопута који би од Београда преко Вишеграда спојио Србију и БиХ.

(Независне)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Цоки

01.10.2019 05:39

Сацекајте док политицари у БиХ надју нацин како да узму паре од тог пројекта и онда це то кренути муњевитом брзином

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

01.10.2019 06:10

Не, боље да сачекамо РС и Србе у РС да они виде како ће Србија, па да их "пратимо"... јбг...Срби у БиХ као да су малоумни, неспособни па требају неког са стране да им покаже пут куда и како требају ићи! Уосталом ко каже да ови наши квислинзи у БиХ управо по налогу Србије не опструирају тај пројекат, како би Вучић показао да се у Србији нешто ради а у БиХ ништа..

Name

Ре Вук

01.10.2019 07:50

Не вјерујем да Београд опструише,чак је БГ сазвао све меродавне да што прије пронадју рјешења да се радови и убрзају. Нема то везе са Србијом. Из поверљивих извора је тако...

Name

Ре Цоки

01.10.2019 10:24

Они само муњевито узму паре...остало је све успорено.....Нема државе ко БиХ да се више краде а да су лопови заштићени као БЕЛИ МЕДВЕДИ..

Name

Колико

01.10.2019 05:52

је моје ту???

ОДГОВОРИТЕ
Name

цирбес

01.10.2019 06:07

Људи висе не вјерују у промјене и сада само гледају како да оду одавде. То види свако кад се окрене око себе. Висе нема масе народа за промјене. Људи су схватили да је политика приватни бизнис, да њих нема у том бизнису и да је зивот овдје само губљење времена ко год био на власти. Задња прилика за неке промјене у систему су мозда били протести 2014. Остаје вам само да типкате губеци вријеме и мислеци како це се несто десити само од себе. Овдје је сијело заврсено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

01.10.2019 11:33

Коментар "цирбес-а" је врло близу истине!!! НАЖАЛОСТ!!!

Name

А-ТЕСТ

01.10.2019 06:13

БиХ се у међувремену предомислила, јер јој није у интересу повезивање са комшијском државом, која нема позитивне намјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неумитни саобрацај

01.10.2019 06:34

Надоци це они у возњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

01.10.2019 07:08

Нетреба нам никакав пут поред овакве реторике политичара. Сваки дан раде на завађању и раздвајању народа а сад као неки пут треба да их соаја. Ма дај доста је шарених лажа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберко

01.10.2019 07:46

Нека ураде аутопут само до Бијељине. Даље нам не треба. Ми Семберци и онако путујемо само у Србију. Који ће нам враг аутопут до Бања Луке а још мање до Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

01.10.2019 08:11

За Бања Луку да а за сарајево нам не треба који це нам кофер !

Name

Миладин

01.10.2019 08:20

Бањалучани иду у Загреб ни њима не треба а увијек су и били тамо оријентисани.

Name

Невенка Из САРАЈЕВА

01.10.2019 08:27

Овај Перо само гледа личне интересе, ако он не иде у Сарајево нетреба нико, тако испаде по његовом резону.

Name

Херцеговац

01.10.2019 10:25

Овде изгледа свак на своју страну.....

Name

дотт

01.10.2019 09:00

Код Додика би само мост коштао 220 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путар

01.10.2019 09:38

Коме се прави путна инфраструктура? Прави се онима који це се "уградити" за који милион. Бл-Градиска требао би имати дупло веци промет да би био на НУЛИ. Хајде, иде према граници, треба нови границни прелаз, па Бозе помози....БЛ-ПД, коме??? Исплатити се неце никад, али никад, бар не овако како је замисљено и планирано. Ко се вози насим аутопутевима? Колики је постотак теретног саобрацаја? О другим јавним секторима, енергетици, рударству, сумарству, здравству, итд. не треба ни прицати...Сигурним кораком и непоколебљиво у тоталну пропаст!

ОДГОВОРИТЕ