ИТА - Спектакл на "Тардинију": Да је више оваквих мечева!

Заиста је тешко побројати све оно што се дешавалу по посљедњем мечу шестог кола Серије А између Парме и Торина, у којем су, након много узбуђења, домаћи славили 3:2.  Запамтите име Дејан Кулушевски! Пет голова, преокрет, црвени, пенали, потези, сјајан меч у Парми! Торино испустио бодове. . .

Фудбал 30.09.2019 | 23:17
ИТА - Спектакл на "Тардинију": Да је више оваквих мечева!
Одличан фудбал се на почетку ове сезоне игра на многим стадионима у Серији А. Не фали голова, добрих потеза, преокрета, драме…

Један такав меч је виђен вечерас на стадиону Енио Тардини на затварању шестог кола. Парма је после преокрета савладала Торино 3:2 и до треће победе у сезони је дошла голом Роберта Инглезеа у 88. минуту.

Ипак, осим тог победоносног гола у финишу, скоро све занимљиво се десило у првом полувремену. Већ у другом минуту је Жервињо показао да је и даље један од најбржих играча на свету и као на тацни асистирао Кулушевском за вођство Крсташа.

Млади (19 година) шведски везиста  македонског проекла би могао да буде једно од открића сезоне. Сада је јасно зашто је Парма толико инсистирала летос да га позајми од Аталанте и зашто га је сјајна сактуинг служба клуба из Бергама довела са 14 година из Бромпојкарне. Ово му је био дебитантски гол у Серији А, али треба истаћи да је стандардан од првог кола, да је већ уписао две асистенције и да је оставио јако добар утисак.

Ипак гол Кулушевског није била довољна предност Крсташима. После 10 минута је Ансалди изједначио ударцем главом на асистенцију великог појачња Вердија, али је потом уследио моменат који је на крају закопао Торо. Бренер је играо руком, направио пенал, скривио други жути и искључење. Сиригу је успео да одбрани пенал Жервињу и продужи наду Биковима, а потпуно ју је оживео Белоти у 40. минуту када је изнудио пенал и рутински га претворио у гол.

Торино је имао вођство са играчем мање и ко зна шта би било да је издржао до полувремена. Али није… Кулушевски је мајсторском асистенцијом спојио са голом Корнелијуса, а Данац је закуцао лопту у мрежу.

Парма је искористила бројчану предност тек пред крај меча. До тада је Сиригу спашавао госте, а Жервињопромашивао. Реализација није јача страна афричком нападачу, али бежање чуварима јесте. Тако је у 88. минуту опет побегао гостима и забележио нову сјајну асистенцију за Инглезеа.

Публика на култном стадиону "Енио Тардини" заиста је могла да ужива у двобоју Парме и Торина, у мечу којим је закључено шесто коло Серије А.

Мноштво лијепих потеза, прилика, црвени картон, два једанаестерца и четири гола. Све то у првом полувремену! А онда, још један у самом финишу.

Укратко је ово резиме дуела који је окончан побједом домаћих 3:2 (2:2).

Иначе, прво име дуела био је шведски интернационалац, чији родитељи вуку поријекло из Македоније, Дејан Кулушевски.

Тинејџер рођен у Стокхолму, у априлу је прославио 19. рођендан, а према до сада приказаном у Серији А (гол и три асистенције за Парму), не чуди што га је Аталанта довела из шведске Бромапојкарне још прије двије године.

Младић македонских коријена, који је за наступао за кадете ове селекције, одлучио је да убудуће носи дрес Шведске, гдје је уписао наступе за У-17, У-19 и У-21 репрезентације.

С обзиром да је већ након 75 секунди виђен први гол, могла се очекивати голеада у Парми.

Жервињо је био у препознатљивом продору, а Кулушевски у паду угурао лопту у гол Торина.

Ипак, изједначење је услиједило већ у 12. минуту. Дефанзивац гостију Кристијан Ансалди остао је усамљен након катастрофалне реакције одбране Парме и главом погодио за 1:1.

На истеку пола сата игре, могао је Жервињо довести Парму у вођство, али није ово био дан хитроногог фудбалера из Обале Слоноваче.

Кулушевски је шутирао, Бремера је лопта погодила у руку, а осим пенала, дефанзивац из Бразила ривалу је "поклонио" и играча више, с обзиром да му је то био други жути картон.

Најстрожу казну у гол није успио да претвори Жервињо. Шутирао је по средини гола, а Салваторе Сиригу га је прочитао и одбранио једанаестерац.

Пенал након реакције из ВАР собе досуђен је и за Торино. Венсан Лорини је скривио једанаестерац, а овај пут Андреа Белоти није погријешио.

БЕЛОТИ НА ВРХУ

Андреи Белотију вечерашњи погодак био је пети ове сезоне у Серији А, па сада дијели лидерску позицију најбољих стријелаца у Калчу, заједно са Домеником Берардијем (Сасуоло), Ћиром Имобилеом (Лацио) и Дуваном Запатом (Торино).

Када се очекивао посљедњи судијски звиждук у првом дијелу, у трећем минуту надокнаде првог полувремена, Андреас Корнелијус је искористио проигравање расположеног Кулушевског и свом тиму првенцем осигурао егал пред одлазак на паузу.

Жервињо је почетком наставка имао још једну сјајну прилику да се упише у стријелце, али у ситуацији "очи у очи" поново је Сиригу изашао као побједник. Већ у наредном нападу, ни Ернани није имао среће - погодио је пречку.

Торино је у 73. био близу трећег поготка, али је овај пут маестреално реаговао и голман домаћих Луиђи Сепе и одбранио покушај Арманда Ица. Испоставиће се недуго затим да је то био један од кључних детаља меча.

Домаћи су у финишу стигли до тријумфа. У 88. минуту Роберто Инглезе донио је велико славље домаћим играчима и навијачима.

СЕРИЈА А - 6. КОЛО:

Парма - Торино 3:2 (2:2)
/Кулушевски 2, Корнелијус 45+3, Инглезе 88 - Ансалди 12, Белоти 43 пен/

Одиграно у недјељу:

Наполи - Бреша 2:1 (2:0)
/Мертенс 13, Манолас 45+5 - Балотели 67 /

Лацио - Ђенова 4:0 (2:0)
/Милинковић-Савић 7, Раду 40, Каиседо 59, Имобиле 78/

Леће - Рома 0:1 (0:0)
/Џеко 56/

Удинезе - Болоња 1:0 (1:0)
/Окака 27/

Каљари - Верона 1:1 (1:0)
/Жоао Педро 29 - Фараони 66/

Милан - Фиорентина 1:3 (0:1)
/Леао 80 - Пулгар 14 пен, Кастровили 66, Рибери 78/

Одиграно у суботу:

Јувентус - СПАЛ 2:0 (1:0)
/Пјанић 45, Роналдо 78/

Сампдорија - Интер 1:3 (0:2)
/Јанкто 55 - Сенси 20, Санчез 22, Гаљардини 61/

Сасуоло - Аталанта 1:4 (0:4)
/Дефрел 62 - Гомез 6, 29, Госенс 13, Запата 35/

ТАБЕЛА: Интер 18, Јувентус 16, Аталанта 13, Наполи 12, Рома 11, Лацио 10, Каљари 10, Торино 9, Парма 9, Фиорентина 8, Болоња 8, Удинезе 7, Сасуоло 6, Верона 6, Бреша 6, Милан 6, Леће 6, Ђенова 5, СПАЛ 3, Сампдорија 3.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар