ITA - Spektakl na "Tardiniju": Da je više ovakvih mečeva!

Zaista je teško pobrojati sve ono što se dešavalu po posljednjem meču šestog kola Serije A između Parme i Torina, u kojem su, nakon mnogo uzbuđenja, domaći slavili 3:2.  Zapamtite ime Dejan Kuluševski! Pet golova, preokret, crveni, penali, potezi, sjajan meč u Parmi! Torino ispustio bodove. . .

Fudbal 30.09.2019 | 23:17
ITA - Spektakl na "Tardiniju": Da je više ovakvih mečeva!
Odličan fudbal se na početku ove sezone igra na mnogim stadionima u Seriji A. Ne fali golova, dobrih poteza, preokreta, drame…

Jedan takav meč je viđen večeras na stadionu Enio Tardini na zatvaranju šestog kola. Parma je posle preokreta savladala Torino 3:2 i do treće pobede u sezoni je došla golom Roberta Inglezea u 88. minutu.

Ipak, osim tog pobedonosnog gola u finišu, skoro sve zanimljivo se desilo u prvom poluvremenu. Već u drugom minutu je Žervinjo pokazao da je i dalje jedan od najbržih igrača na svetu i kao na tacni asistirao Kuluševskom za vođstvo Krstaša.

Mladi (19 godina) švedski vezista  makedonskog proekla bi mogao da bude jedno od otkrića sezone. Sada je jasno zašto je Parma toliko insistirala letos da ga pozajmi od Atalante i zašto ga je sjajna saktuing služba kluba iz Bergama dovela sa 14 godina iz Brompojkarne. Ovo mu je bio debitantski gol u Seriji A, ali treba istaći da je standardan od prvog kola, da je već upisao dve asistencije i da je ostavio jako dobar utisak.

Ipak gol Kuluševskog nije bila dovoljna prednost Krstašima. Posle 10 minuta je Ansaldi izjednačio udarcem glavom na asistenciju velikog pojačnja Verdija, ali je potom usledio momenat koji je na kraju zakopao Toro. Brener je igrao rukom, napravio penal, skrivio drugi žuti i isključenje. Sirigu je uspeo da odbrani penal Žervinju i produži nadu Bikovima, a potpuno ju je oživeo Beloti u 40. minutu kada je iznudio penal i rutinski ga pretvorio u gol.

Torino je imao vođstvo sa igračem manje i ko zna šta bi bilo da je izdržao do poluvremena. Ali nije… Kuluševski je majstorskom asistencijom spojio sa golom Kornelijusa, a Danac je zakucao loptu u mrežu.

Parma je iskoristila brojčanu prednost tek pred kraj meča. Do tada je Sirigu spašavao goste, a Žervinjopromašivao. Realizacija nije jača strana afričkom napadaču, ali bežanje čuvarima jeste. Tako je u 88. minutu opet pobegao gostima i zabeležio novu sjajnu asistenciju za Inglezea.

Publika na kultnom stadionu "Enio Tardini" zaista je mogla da uživa u dvoboju Parme i Torina, u meču kojim je zaključeno šesto kolo Serije A.

Mnoštvo lijepih poteza, prilika, crveni karton, dva jedanaesterca i četiri gola. Sve to u prvom poluvremenu! A onda, još jedan u samom finišu.

Ukratko je ovo rezime duela koji je okončan pobjedom domaćih 3:2 (2:2).

Inače, prvo ime duela bio je švedski internacionalac, čiji roditelji vuku porijeklo iz Makedonije, Dejan Kuluševski.

Tinejdžer rođen u Stokholmu, u aprilu je proslavio 19. rođendan, a prema do sada prikazanom u Seriji A (gol i tri asistencije za Parmu), ne čudi što ga je Atalanta dovela iz švedske Bromapojkarne još prije dvije godine.

Mladić makedonskih korijena, koji je za nastupao za kadete ove selekcije, odlučio je da ubuduće nosi dres Švedske, gdje je upisao nastupe za U-17, U-19 i U-21 reprezentacije.

S obzirom da je već nakon 75 sekundi viđen prvi gol, mogla se očekivati goleada u Parmi.

Žervinjo je bio u prepoznatljivom prodoru, a Kuluševski u padu ugurao loptu u gol Torina.

Ipak, izjednačenje je uslijedilo već u 12. minutu. Defanzivac gostiju Kristijan Ansaldi ostao je usamljen nakon katastrofalne reakcije odbrane Parme i glavom pogodio za 1:1.

Na isteku pola sata igre, mogao je Žervinjo dovesti Parmu u vođstvo, ali nije ovo bio dan hitronogog fudbalera iz Obale Slonovače.

Kuluševski je šutirao, Bremera je lopta pogodila u ruku, a osim penala, defanzivac iz Brazila rivalu je "poklonio" i igrača više, s obzirom da mu je to bio drugi žuti karton.

Najstrožu kaznu u gol nije uspio da pretvori Žervinjo. Šutirao je po sredini gola, a Salvatore Sirigu ga je pročitao i odbranio jedanaesterac.

Penal nakon reakcije iz VAR sobe dosuđen je i za Torino. Vensan Lorini je skrivio jedanaesterac, a ovaj put Andrea Beloti nije pogriješio.

BELOTI NA VRHU

Andrei Belotiju večerašnji pogodak bio je peti ove sezone u Seriji A, pa sada dijeli lidersku poziciju najboljih strijelaca u Kalču, zajedno sa Domenikom Berardijem (Sasuolo), Ćirom Imobileom (Lacio) i Duvanom Zapatom (Torino).

Kada se očekivao posljednji sudijski zvižduk u prvom dijelu, u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena, Andreas Kornelijus je iskoristio proigravanje raspoloženog Kuluševskog i svom timu prvencem osigurao egal pred odlazak na pauzu.

Žervinjo je početkom nastavka imao još jednu sjajnu priliku da se upiše u strijelce, ali u situaciji "oči u oči" ponovo je Sirigu izašao kao pobjednik. Već u narednom napadu, ni Ernani nije imao sreće - pogodio je prečku.

Torino je u 73. bio blizu trećeg pogotka, ali je ovaj put maestrealno reagovao i golman domaćih Luiđi Sepe i odbranio pokušaj Armanda Ica. Ispostaviće se nedugo zatim da je to bio jedan od ključnih detalja meča.

Domaći su u finišu stigli do trijumfa. U 88. minutu Roberto Ingleze donio je veliko slavlje domaćim igračima i navijačima.

SERIJA A - 6. KOLO:

Parma - Torino 3:2 (2:2)
/Kuluševski 2, Kornelijus 45+3, Ingleze 88 - Ansaldi 12, Beloti 43 pen/

Odigrano u nedjelju:

Napoli - Breša 2:1 (2:0)
/Mertens 13, Manolas 45+5 - Baloteli 67 /

Lacio - Đenova 4:0 (2:0)
/Milinković-Savić 7, Radu 40, Kaisedo 59, Imobile 78/

Leće - Roma 0:1 (0:0)
/Džeko 56/

Udineze - Bolonja 1:0 (1:0)
/Okaka 27/

Kaljari - Verona 1:1 (1:0)
/Žoao Pedro 29 - Faraoni 66/

Milan - Fiorentina 1:3 (0:1)
/Leao 80 - Pulgar 14 pen, Kastrovili 66, Riberi 78/

Odigrano u subotu:

Juventus - SPAL 2:0 (1:0)
/Pjanić 45, Ronaldo 78/

Sampdorija - Inter 1:3 (0:2)
/Jankto 55 - Sensi 20, Sančez 22, Galjardini 61/

Sasuolo - Atalanta 1:4 (0:4)
/Defrel 62 - Gomez 6, 29, Gosens 13, Zapata 35/

TABELA: Inter 18, Juventus 16, Atalanta 13, Napoli 12, Roma 11, Lacio 10, Kaljari 10, Torino 9, Parma 9, Fiorentina 8, Bolonja 8, Udineze 7, Sasuolo 6, Verona 6, Breša 6, Milan 6, Leće 6, Đenova 5, SPAL 3, Sampdorija 3.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar