"Вајлд кард" гарантује да екипа испуњава услове!

Први човек Евролиге Ђорди Бартомеу говорио је у интервјуу за званичан сајт Евролиге о систему доделе специјалних позивница.

Кошарка 01.10.2019 | 18:27
"Вајлд кард" гарантује да екипа испуњава услове!
У модерном формату Евролига се игра већ 20 година, а Бертомеу је истакао да је било потребно много труда и улагања како би то такмичење изгледало све боље и боље из године у годину.

"Тешко је поверовати да је прошло већ 20 година, али веома ме радује то што су клубови успели да претворе своју визију у стварност. После 20 година нема сумње да је Евролига солидан пројекат и да се позиционирала међу најбоље спортске догађаје у свету. Према званичним подацима 'Спортс Бусинесс', ми смо друга најбрже растућа спортска имовина на тржишту, што доказује да и даље постоји одређени потенцијал ове лиге", рекао је Бертомеу.

Бертомеу је говорио и о томе шта је било најтеже изградити за ових 20 година.

"Најважнији изазов који смо имали на почетку било је то стварање лигашке културе међу тимовима учесницима, то је нешто што никада није постојало у европском спорту, на међународном нивоу. Оно што смо постигли је разумевање да су сви мали део већег пројекта, да је група важнија од појединца и да се такмичење мора трансформисати у партнерство чим играчи изађу на терен. Тај успех је био камен темељац за раст лиге у ове две деценије", објаснио је први човек Евролиге.

Објаснио је и због чега је Евролига одлучила да лиценце добију Асвел и минхенски Бајерн, као и зашто су уведени нови критеријуми за доделу специјалних позивница.

"Додељивање лиценци Асвелу и Бајерни је било потребно због снажног и стабилног присуства два кључна европска тржишта у Евролиги. Они су се показали као два пројекта која потпуно одговарају филозофији Евролиге на терену и ван њега, а те двогодишње лиценце требало би да послуже као тест и за лигу и за клубове, пре него што пређу у статус сталне лиценце. Асвел има стабилно власништво које предводи Тони Паркер и Олимпик Лион, док је Бајерн за кратко врмее успео да стане раме уз раме са најбољим европским клубовима".

О новим начинима доделе "вајлд-кард" Бертомеу је истакао да је то одлучено због побољшања квалитета домаћих лига.

"Годишње специјалне позивнице помоћи ће нам да осигурамо то да било који кандидат за Евролигу испуњава све потребне услове за учешће у елитном такмичењу", закључио је Бертомеу.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар