"Vajld kard" garantuje da ekipa ispunjava uslove!

Prvi čovek Evrolige Đordi Bartomeu govorio je u intervjuu za zvaničan sajt Evrolige o sistemu dodele specijalnih pozivnica.

Košarka 01.10.2019 | 18:27
"Vajld kard" garantuje da ekipa ispunjava uslove!
U modernom formatu Evroliga se igra već 20 godina, a Bertomeu je istakao da je bilo potrebno mnogo truda i ulaganja kako bi to takmičenje izgledalo sve bolje i bolje iz godine u godinu.

"Teško je poverovati da je prošlo već 20 godina, ali veoma me raduje to što su klubovi uspeli da pretvore svoju viziju u stvarnost. Posle 20 godina nema sumnje da je Evroliga solidan projekat i da se pozicionirala među najbolje sportske događaje u svetu. Prema zvaničnim podacima 'Sports Business', mi smo druga najbrže rastuća sportska imovina na tržištu, što dokazuje da i dalje postoji određeni potencijal ove lige", rekao je Bertomeu.

Bertomeu je govorio i o tome šta je bilo najteže izgraditi za ovih 20 godina.

"Najvažniji izazov koji smo imali na početku bilo je to stvaranje ligaške kulture među timovima učesnicima, to je nešto što nikada nije postojalo u evropskom sportu, na međunarodnom nivou. Ono što smo postigli je razumevanje da su svi mali deo većeg projekta, da je grupa važnija od pojedinca i da se takmičenje mora transformisati u partnerstvo čim igrači izađu na teren. Taj uspeh je bio kamen temeljac za rast lige u ove dve decenije", objasnio je prvi čovek Evrolige.

Objasnio je i zbog čega je Evroliga odlučila da licence dobiju Asvel i minhenski Bajern, kao i zašto su uvedeni novi kriterijumi za dodelu specijalnih pozivnica.

"Dodeljivanje licenci Asvelu i Bajerni je bilo potrebno zbog snažnog i stabilnog prisustva dva ključna evropska tržišta u Evroligi. Oni su se pokazali kao dva projekta koja potpuno odgovaraju filozofiji Evrolige na terenu i van njega, a te dvogodišnje licence trebalo bi da posluže kao test i za ligu i za klubove, pre nego što pređu u status stalne licence. Asvel ima stabilno vlasništvo koje predvodi Toni Parker i Olimpik Lion, dok je Bajern za kratko vrmee uspeo da stane rame uz rame sa najboljim evropskim klubovima".

O novim načinima dodele "vajld-kard" Bertomeu je istakao da je to odlučeno zbog poboljšanja kvaliteta domaćih liga.

"Godišnje specijalne pozivnice pomoći će nam da osiguramo to da bilo koji kandidat za Evroligu ispunjava sve potrebne uslove za učešće u elitnom takmičenju", zaključio je Bertomeu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar