Почео огромни процес против Волксwагена

Пред Вишим покрајинским судом у Браунсцхwеигу започео је досад највећи судски процес у којем купци Волксwагенових возила од овог аутомобилског концерна траже одштету због штете претрпљене скандалозним Волксwагенових.

Свијет 30.09.2019 | 20:32
Почео огромни процес против Волксwагена
"Суд мора прво процијенити у којој мјери је купцима Волксwагенових возила била нанесена штета", рекао је на почетку суђења судац Мицхаел Нееф.

Волксwаген тврди да купци возила у којима је био уграђен забрањени софтвер који је манипулисао подацима о издувним плиновима нису претрпјели никакву штету те да даље користе своје аутомобиле.

Као тужитељ у овом процесу наступа Савезни уред за заштиту потрошача и Њемачки аутомобилски клуб АДАЦ, који заступа око 470.000 Волксwагенових купаца.

Тужитељ Волксwагену предбацује да је "намјерно и против правила" оштетио своје купце.

Суд треба одредити колико су заиста потрошачи погођени скандалом

Једно од питање које судско вијеће треба разријешити је и у којој мјери су сви тужитељи, које јединствено заступају Уред за заштиту потрошача и АДАЦ, у истој мјери погођени скандалом.

Како је објашњено на почетку процеса, суд исто тако треба утврдити је ли штета настала смањењем вриједности аутомобила на дизелски погон због скандала око манипулације или тек након јавне расправе у Њемачкој око загађења ваздуха и судских процеса који су уродили забраном промета за сва дизел возила у неким њемачким градовима.

Посматрачи процјењују да би случај, због сложености и чињенице да се ради о првом случају скупног подношења тужбе, могао бити пребачен на Високи њемачки суд те да би могао трајати годинама.

Концерн Волксwаген је у САД-у, гдје је 2015. и откривен скандал око манипулације вриједности штетних издувних плинова, досад већ исплатио неколико милијарди долара казне.

(Аваз)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дрекавац

30.09.2019 20:40

То је та "савршена" Њемачка! Убрзо почиње игранка и с Мерцедесом, који је исто ухваћен у превари и лажном приказивању еко стандарда. А, на крају свега ће ауто индустрија да им пуца по шавовима, кад се покрене поступак против истог тог АДАЦ-а, који је у завјери с ЕУРО НЦАП системом за тестирање безбједности возила сва возила изван Европе "навијао" на брзину лупања за 9 км/х брже од оних који су произведени у ЕУ, како би се показало да су остали произвођачи мање безбједни. Провалили их Јапанци. Прво је посумњала Хонда, а онда су и остали утврдили слично, па Кореанци, па Руси... Уф, ал ће да буде тарапане кад Швабе буду возале Ладу с ЕУРО 7 регуларним и истинитим стандардом, без лажног софтвера! Ха ха ха! А нова Мечка с лажним ЕУРО 6, а стварним ЕУРО 3 или максимално 4 стандардом, ха ха ха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

01.10.2019 05:46

Саврсена њемацка него ста, они се ухвате у клинц са таквим гигантом за ствар која је по насим стандардима криминала смјесна. Слазу пар процената о издувним гасовима или потросњи па их дрзава нацепи зестоко. Код нас се јос возе е1,е2 возила па цак и без е стандарда, суме смо сасјекли одреда и то је веца еко катастрофа па нико не одговара. Премијер лазе да је авион неисправан и купује други,убијају се људи и ником ниста.Поткивају се умјесто коња целни људи правосудја. Е то је та разлика измедју нас и Њемацке.

Name

Наука

01.10.2019 07:11

немозе да прати политику! Јер њемацки политицари су врсили оцроман притисак због издувних гасова и посто ауто индустрија није имала рјесења прибјегла је манипулисању !

ОДГОВОРИТЕ