Лијек "Ранитидин" повучен са тржишта

Све серије лијека "Ранитидин" превентивно се повлачи са тржишта у циљу заштите јавног здравља, одлучила је компанија "Хемофарм".

Босна и Херцеговина 30.09.2019 | 17:06
Лијек "Ранитидин" повучен са тржишта
"Из предострожности, а у циљу заштите јавног здравља становништва, компанија Хемофарм А. Д. донијела је одлуку о добровољном, превентивном повлачењу свих серија лијека 'ранитидин' са тржишта", наводи се у саопштењу компаније "Хемофарм" у коме се додаје и да им је, као одговорној компанији, безбједност пацијента на првом мјесту.

Како се објашњава у саопштењу компаније "Хемофарм", лијек Ранитидин садржи активну супстанцу ранитидин-хидрохлорид, а према упозорењу Европске агенције за лијекове, у поменутој активној супстанци детектоване су нечистоће под називом Н-нитрозодиметиламин (НДМА).

У документу Европске агенције за лијекове (ЕМА) изражена је сумња у могући штетан утицај нађене количине нечистоће НДМА на људско здравље, а што ће накнадним испитивањима бити потврђено или оповргнуто, додаје се у саопштењу.

"Хемофарм" наводи и да ће Европска агенција за лијекове, у уској сарадњи са националним агенцијама за лијекове, извршити провјеру свих готових лијекова који у себи садрже активну супстанцу ранитидине-хидрохлорид различитих произвођача.

"Контрола је почела 12. септембра и спроводи је Комитет за хумане лијекове (ЦХМП) чији ће налаз бити правно обавезујући за све земље ЕУ, што ће и компанија 'Хемофарм', која послује у складу са европским принципима, такође поштовати", истиче се у саопштењу.

Лијек Ранитидин садржи активну супстанцу ранитидин која припада групи антагониста Х2 рецептора и намијењен је лијечењу одређених стања и болести у којима је појачано лучење желудачне киселине. Користи се и у лијечењу чира на желуцу, чира на дванаестопалачном цријеву, чира послије операције итд.

За све пацијенте који користе Ранитидин, компанија "Хемофарм" обезбиједила је одговарајућу замјену лијеком Фамотидин ХФ, који се издаје на љекарски рецепт и пацијенти га могу наћи у апотекама, закључује компанија у саопштењу.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

30.09.2019 15:32

И шта сада? Вук појео магарца?! Шта са људима који су годинама пили овај лијек, или Ранисал или друге лијекове који су исти, а имају другачији или сличан назив, а тај лијек има супстанцу која ствара канцер?! Буквално, фармацеутске куће су својим лијековима "тровали" људе како би им касније продавали друге лијекове за хемотерапију?! Ја то тако разумијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

30.09.2019 20:44

Све компоненте се набављају у Њемачкој. Паметном доста.

Name

Јаффа

30.09.2019 16:20

Нема одговорности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осуда

30.09.2019 21:15

Шта је са осталим лијековима овог типа, као Ранитал-Плива, Ранибос-Босналијек, да ли су и они у истом рангу штетности? Чињеница је да је Ранитидин и Ранисан годинама на тржишту, да се користе масовно годинама, да ли ће сад, кад је ово све објелодањено, ико преузети одговорност ??? Ово је велика брука, срамота и за сваку осуду.

Name

ре

01.10.2019 04:39

Јесу ли испитивали Ранибос на тај отров?

Name

Регнум легис

30.09.2019 16:34

У РС је све затровано...! Главни и одговорни за тренутно стање су двије особе, један бахат и арогантан, други нарцисоидан и са говорном маном...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кисео желудац

01.10.2019 04:38

Шта кад због овог мораднем прекинути ранитидин? Шта даље да пијем? Пантопразол?

ОДГОВОРИТЕ