Америка сматра БиХ кључним партнером

АмЦхам БиХ је лидер у унапређењу пословног и регулаторног окружења кроз проактиван дијалог и отворено партнерство са владом и Амбасадом Сједињених Америчких држава у БиХ која представља најближи и најпоузданији партнер АмЦхам БиХ, као и другим кључним циљним групама.

Босна и Херцеговина 30.09.2019 | 16:24
Америка сматра БиХ кључним партнером
С тим у вези Америчка трговачка комора у БиХ одржала је радни ручак са Њ.Е. Амбасадором САД-а у БиХ Ериц Нелсон на тему како АмЦхам БиХ и Влада Сједињених Америчких Држава сарађују у циљу побољшања пословног окружења у БиХ.

„Пословна заједница је кључни партнер у реформама и Сједињене Америчке Државе сматрају АмЦхам БиХ као свог кључног партнера у тим промјенама. АмЦхам БиХ промовише америчке вриједности попут инклузивности, транспарентности и владавине права. Упркос политичким компликацијама које економске реформе чине спорим и напорним у БиХ, вјерујем да АмЦхам БиХ може доприњети побољшању пословне климе у БиХ. " нагласио је у свом обраћању Амбасадор САДа у БиХ.

Један од циљева Коморе, који је прописан АмЦхам БиХ Статутом, је одржавање партнерских односа и партнерства са свим институцијама Владе БиХ, као и са Сједињеним Америчким Државама, Привредним коморама и другим сличним пословним удружењима у БиХ и САД-у, као и у другим земљама.

„Своју блиску сарадњу са високо рангираним доносиоцима одлука АмЦхам БиХ остварује управо кроз организовање оваквих радних ручкова, затим округлих столова, радионица, састанака , бриефинг и презентација на актуелне теме, с циљем заступања интереса АмЦхам БиХ чланова.“ – изјавио је Предсједник Управног одбора АмЦхам БиХ Кенан Карчић – те додао „Радује ме чињеница да Америчка трговачка комора у БиХ окупља на једном мјесту велики број компанија чланова, њих тренутно 75, који долазе из многих дијелова пословне заједнице, углавном америчких компанија, међународних и локалних компанија, а које су препознале да је АмЦхам БиХ снажан и учинковит глас пословне заједнице.“

Током радног ручка поменуте су неке од приоритетних тачака АмЦхам БиХ као што су утицање на проблем мањкавост законодавства о употреби електронског потписа и електронског документа у БиХ, формирање одговарајућег тијела на различитим нивоима власти које би се бавило информацијским друштвом и законском регулативом која се односи на дигиталне сервисе те које би покретало и координирало иницијативе везане за дигитализацију сервиса за грађане, као и промицање етичног и усклађеног пословања на тржишту у БиХ као конкурентне предности.

Бизнис лидери компанија и организација окупљених у АмЦхам БиХ чланству и потенцијални нови чланови, током радног ручка, били су у прилици такођер упознати се са новим Генералном секретаром коморе Дамиром Петринићем, те сазнати који су то стратешки циљеви АмЦхам БиХ као и планиране активности за наредни период.

„Јачање чланства и задржавање постојећих чланова од пресудне је важности за одржавање улоге коју АмЦхам БиХ има у Босни и Херцеговини. Стратешки циљ Коморе је задржавање постојећих чланова и регрутовање нових кад год је то могуће.“ – нагласио је нови АмЦхам БиХ Генерални секретар, те споменуо и уговор који је потписала Америчка трговачка комора у БиХ са УСАИД WХАМ пројектом.

„Кроз АмЦхам БиХ УСАИД WХАМ уговор Америчка трговачка комора ће спровести низ програма унапређења радне снаге у ИЦТ сектору. Кроз грантове УСАИД WХАМ пројекта, АмЦхам БиХ ће организовати ИЦТ стручне едукације из различитих области за своје чланове и тиме интензивно радити на јачању и унапређењу квалитета рада ИЦТ сектора БиХ“.

Споменута је и још једна планирана активности АмЦхам БиХ а тиче се младих и јачању лидерских потенцијала младих менаџера. Кроз АмЦхам БиХ Ментросхип програм који треба да старта на јесен, комора схвата важност промоције компанија чланица Америчке трговачке коморе као друштвено одговорних субјеката и извора стручних знања на највишем нивоу.
Крајњи циљ АмЦхам БиХ Менторсхип програма је стварања престижног и јединственог пословног образовног програма у Босни и Херцеговини који ће помоћи да се попуне празнине у образовном систему у Босни и Херцеговини и допринијети повезивању пословног сектора са академском заједницом.

За крај радног ручка Амбасадор САД-а у БиХ, Предсједник Управног одбора и АмЦхам БиХ Генерални секретар позвали су компаније које су као и АмЦхам БиХ посвећене развоју међународног пословања у Босни и Херцеговини да се учлане у комору и да заједно са АмЦхам БиХ и постојећим чланицама наставе радити на откривању препрека правичним и коректним пословним активностима, те идентифицирању могућности за њихово превазилажење.  

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миле

30.09.2019 14:31

БиХ нема Владу дзаба тросите време...

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

30.09.2019 16:01

бозе дрзава опљацкана народ опљацкан и у расулу остаје пустиња народ бјези на све стране а они цекају да се кривци сами похватају и ппозатварају у затворе и врате покрадено добровољно!!!!Добровољци су изгинули ови сверцери и дезертери не мисле као ви !а ви само мало забринути!то вас не дотице!сто нестаје народа!!! балкански политицари су зло 21вијека !!

Name

истина

30.09.2019 16:13

Влада УСА је влада свију нас како они кажу тако ће да буде мали смо ми да бих се могли супротставити великим силама

Name

Горан

30.09.2019 16:14

Молим Русију да распореди трупе по Републици Српској како би спречили малигни амерички утицај и покушај дестабилизације региона.

Name

Ре

30.09.2019 19:02

Ко први њему дјевојка . А зна се чија чизма ову земљу гази. На жалост ми смо допустили да нам други кроје капу па ће нам бити како они искроје и шасију па сад ви гледајте са стране и чудите се ..

Name

кики

30.09.2019 21:39

Русија нас само мозе спасити...тамо код њих се најбоље зиви на свијету...каква Америка, авиони и камиони.