Новинари одржали протест испред Парламента БиХ

Новинари из више бх. редакција данас су се окупили испред сједишта ФК Сарајево како би одржали мирне протесте, а након посљедњих напада на редакцију портала Радио Сарајево. Из Титове улице гдје је сједиште Бордо тима, педесетак новинара упутило се према Парламенту Босне и Херцеговине гдје се данас одржава сједница проширеног Колегија овог дома.

Босна и Херцеговина 30.09.2019 | 13:22
Новинари одржали протест испред Парламента БиХ
"Много је дјела без судског епилога, односно или дуго трају или казне не буду адекватне. Дошли смо до тога је друштвено политичка норма постао напад на новинара. Ово је кулминација након случаја Ковачевић кад је новинарство у питању.

Потребне су одређене измјене Кривичног закона како би новинари добили јачу правну заштиту. Мора се подвући црта - овако више не иде", казао је генерални секретар Друштва новинара БиХ Феџад Форто те истакао бојазан да ће послије оваквих случајева, односно када новинар осјети да нема заштиту, завладати аутоцензура.

Желим да изразим захвалност свим колегама на подршци. Напад на портал Радио Сарајево је само повод окупљања, ово је израз подршке и свим другим колегама диљем БиХ, за колегицу Гордану Катану, Мелиху Смајкић, Владимира Ковачевића из Бањалуке... Ово друштво мора послати поруку да осуђује нападе на новинаре", казао је Фарук Веле, члан Уредничког колегија портала Радио Сарајево.

Ово је други протест новинара у Сарајеву у посљедњих годину дана, након што су новинари у аугусту прошле године протестовали због напада на колегу Телевизије БН Владимира Ковачевића из Бања Луке.

Забиљежени су и други случајеви угрожавања права новинара у БиХ.



(БН/Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РАЈНА

30.09.2019 11:30

Мора да је на цијелој територији БИХ избио пожар у режиму , кад је режим ударио на новинаре. До сада је режим био заштићен странцима попут љубитеља мачака. Е како оде мачкољубац тако режим удари на новинаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасвим извјесно!

30.09.2019 12:11

Резим цији су темељи у насиљу це се срусити сам од себе као кула од карата!

Name

Суштина је у истини...

30.09.2019 13:37

Чињеница је да су на удару нережимски новинари и медијске куће, које искажу и напишу јавно, своје мишљење а које није ода и хвалоспјев, постојећим власницима наших живота и судбина. Подршка истини, ма каква она била, подршка јавној и слободној ријечи , која је заметак демократије, подршка свим искреним и правдољубивим новинарима, који воле и цијене свој народ и своју земљу.

ОДГОВОРИТЕ