Novinari održali protest ispred Parlamenta BiH

Novinari iz više bh. redakcija danas su se okupili ispred sjedišta FK Sarajevo kako bi održali mirne proteste, a nakon posljednjih napada na redakciju portala Radio Sarajevo. Iz Titove ulice gdje je sjedište Bordo tima, pedesetak novinara uputilo se prema Parlamentu Bosne i Hercegovine gdje se danas održava sjednica proširenog Kolegija ovog doma.

Bosna i Hercegovina 30.09.2019 | 13:22
Novinari održali protest ispred Parlamenta BiH
"Mnogo je djela bez sudskog epiloga, odnosno ili dugo traju ili kazne ne budu adekvatne. Došli smo do toga je društveno politička norma postao napad na novinara. Ovo je kulminacija nakon slučaja Kovačević kad je novinarstvo u pitanju.

Potrebne su određene izmjene Krivičnog zakona kako bi novinari dobili jaču pravnu zaštitu. Mora se podvući crta - ovako više ne ide", kazao je generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto te istakao bojazan da će poslije ovakvih slučajeva, odnosno kada novinar osjeti da nema zaštitu, zavladati autocenzura.

Želim da izrazim zahvalnost svim kolegama na podršci. Napad na portal Radio Sarajevo je samo povod okupljanja, ovo je izraz podrške i svim drugim kolegama diljem BiH, za kolegicu Gordanu Katanu, Melihu Smajkić, Vladimira Kovačevića iz Banjaluke... Ovo društvo mora poslati poruku da osuđuje napade na novinare", kazao je Faruk Vele, član Uredničkog kolegija portala Radio Sarajevo.

Ovo je drugi protest novinara u Sarajevu u posljednjih godinu dana, nakon što su novinari u augustu prošle godine protestovali zbog napada na kolegu Televizije BN Vladimira Kovačevića iz Banja Luke.

Zabilježeni su i drugi slučajevi ugrožavanja prava novinara u BiH.



(BN/N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

RAJNA

30.09.2019 11:30

Mora da je na cijeloj teritoriji BIH izbio požar u režimu , kad je režim udario na novinare. Do sada je režim bio zaštićen strancima poput ljubitelja mačaka. E kako ode mačkoljubac tako režim udari na novinare.

ODGOVORITE
Name

Sasvim izvjesno!

30.09.2019 12:11

Rezim ciji su temelji u nasilju ce se srusiti sam od sebe kao kula od karata!

Name

Suština je u istini...

30.09.2019 13:37

Činjenica je da su na udaru nerežimski novinari i medijske kuće, koje iskažu i napišu javno, svoje mišljenje a koje nije oda i hvalospjev, postojećim vlasnicima naših života i sudbina. Podrška istini, ma kakva ona bila, podrška javnoj i slobodnoj riječi , koja je zametak demokratije, podrška svim iskrenim i pravdoljubivim novinarima, koji vole i cijene svoj narod i svoju zemlju.

ODGOVORITE