ЛШ: Делије и "Гате 7"...

Исте боје, иста вера, али сада - различита жеља! Сигурно је да нас у уторак чека нови спектакл на "Маракани", само овај пут у много другачијем амбијенту него иначе.

Фудбал 01.10.2019 | 08:00
ЛШ: Делије и "Гате 7"...
Очи фудбалских навијача широм Европе у уторак ће бити упрте ка Београду и стадиону "Рајко Митић".

Не због дешавања на терену, већ због "братског" сусрета навијача Црвене звезде и Олимпијакоса по први пут у некој такмичарској утакмици (када је реч о фудбалу).

Добро је познато пријатељство међу присталицама београдских и атинских црвено-белих, започето појединачним контактима још средином осамдесетих година прошлог века, а у међувремену прерасло у честа заједничка посећивања мечева оба клуба.

ЗАЈЕДНО СРБИ, ГРЦИ И РУСИ

На трибинама се очекује око 3.000 навијача Олимпијакоса, а сигурно је да их неће бити само у сектору предвиђеном за госте, већ и на другим деловима стадиона, заједно са навијачима Звезде. Уз присталице Звезде и Олимпијакоса, навијачко тројство под слоганом: "Исте боје, иста вера" чине и навијачи московског Спартака, који се у уторак такође очекују на стадиону.

Прецизније, први сусрет догодио се 1986. године када је Звезда у Атини играла против Панатинаикоса утакмицу шеснаестине финала Купа шампиона.

Међу гостујућим навијачима тада се појавила и група присталица Олимпијакоса с намером да подрже црвено-беле против градског ривала.

Исто се догодило и пролећа 1992, а Грци су тада донели паролу "Гоод луцк Ред Стар" (Срећно Црвена звездо).

У мају 1994. Делије и "Гате 7" (Капија 7 или Фира епта на грчком) заједно су присуствовали финалу Лиге шампиона између Барселоне и Милана у Атини, а у новембру исте године грчки клуб је гостовао у Београду поводом пријатељске утакмице, прве међународне коју је Звезда играла после делимичног укидања санкција.

Тај сусрет имао је велики утицај да се ово пријатељство пренесе и на остале навијаче два клуба, а не само оне "организоване".

На северној трибини "Маракане" истакнута је порука "Wелцоме Ортходоx бротхерс" (Добро дошла православна браћо), која се неколико месеци касније нашла и на "Караискакију" у Пиреју, такође у пријатељској утакмици два клуба.

Оно што следи у уторак у 21.00, међутим, биће ново за све.

Први пут када је фудбал у питању, Звезда и Олимпијакос играће утакмицу такмичарског карактера. И то, у Лиги шампиона. Реч је о дуелу 2. кола групне фазе елитног такмичења.

Звезда је почела поразом у Минхену од Бајерна (0:3), а Олимпијакос ремијем са Тотенхемом у Атини (2:2).

Велики значај имаће предстојећи сусрет и сигурно је да ће навијачи оба тима желети победу свог.

Не тако давно имали смо то у кошаркашкој Евролиги, а атмосфера у београдској Комбанк арени могла би се описати као хаотична. Почело је весело, песмама посвећеним оба клуба, али како је утакмица одмицала, а резултатска неизвесност трајала, део хале почео је да навија против Олимпијакоса и контра Делија.

На крају, гости су победили иако им та победа није била пресудна, оставивши Звезду без пласмана у Топ 8.

Иако има оних који још нису прежалили тај пораз, нема сумње да ће и сутра све почети сјајном кореографијом и у добром расположењу. Било би лепо да се тако и заврши...

Извор: мондо.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

КОРПЕ НЕДРИ

01.10.2019 06:03

ИДЕМО ЗАЈЕДНО !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војска преко Дрине - РСЦЗ

01.10.2019 06:04

Журка, журкаааа! П.С. Хоћемо и победу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеграђанин

01.10.2019 06:05

Таман да су карте још три пута скупље, Звезда је то синови - СВИ НА МАРАКАНУ!

ОДГОВОРИТЕ