LŠ: Delije i "Gate 7"...

Iste boje, ista vera, ali sada - različita želja! Sigurno je da nas u utorak čeka novi spektakl na "Marakani", samo ovaj put u mnogo drugačijem ambijentu nego inače.

Fudbal 01.10.2019 | 08:00
LŠ: Delije i "Gate 7"...
Oči fudbalskih navijača širom Evrope u utorak će biti uprte ka Beogradu i stadionu "Rajko Mitić".

Ne zbog dešavanja na terenu, već zbog "bratskog" susreta navijača Crvene zvezde i Olimpijakosa po prvi put u nekoj takmičarskoj utakmici (kada je reč o fudbalu).

Dobro je poznato prijateljstvo među pristalicama beogradskih i atinskih crveno-belih, započeto pojedinačnim kontaktima još sredinom osamdesetih godina prošlog veka, a u međuvremenu preraslo u česta zajednička posećivanja mečeva oba kluba.

ZAJEDNO SRBI, GRCI I RUSI

Na tribinama se očekuje oko 3.000 navijača Olimpijakosa, a sigurno je da ih neće biti samo u sektoru predviđenom za goste, već i na drugim delovima stadiona, zajedno sa navijačima Zvezde. Uz pristalice Zvezde i Olimpijakosa, navijačko trojstvo pod sloganom: "Iste boje, ista vera" čine i navijači moskovskog Spartaka, koji se u utorak takođe očekuju na stadionu.

Preciznije, prvi susret dogodio se 1986. godine kada je Zvezda u Atini igrala protiv Panatinaikosa utakmicu šesnaestine finala Kupa šampiona.

Među gostujućim navijačima tada se pojavila i grupa pristalica Olimpijakosa s namerom da podrže crveno-bele protiv gradskog rivala.

Isto se dogodilo i proleća 1992, a Grci su tada doneli parolu "Good luck Red Star" (Srećno Crvena zvezdo).

U maju 1994. Delije i "Gate 7" (Kapija 7 ili Fira epta na grčkom) zajedno su prisustvovali finalu Lige šampiona između Barselone i Milana u Atini, a u novembru iste godine grčki klub je gostovao u Beogradu povodom prijateljske utakmice, prve međunarodne koju je Zvezda igrala posle delimičnog ukidanja sankcija.

Taj susret imao je veliki uticaj da se ovo prijateljstvo prenese i na ostale navijače dva kluba, a ne samo one "organizovane".

Na severnoj tribini "Marakane" istaknuta je poruka "Welcome Orthodox brothers" (Dobro došla pravoslavna braćo), koja se nekoliko meseci kasnije našla i na "Karaiskakiju" u Pireju, takođe u prijateljskoj utakmici dva kluba.

Ono što sledi u utorak u 21.00, međutim, biće novo za sve.

Prvi put kada je fudbal u pitanju, Zvezda i Olimpijakos igraće utakmicu takmičarskog karaktera. I to, u Ligi šampiona. Reč je o duelu 2. kola grupne faze elitnog takmičenja.

Zvezda je počela porazom u Minhenu od Bajerna (0:3), a Olimpijakos remijem sa Totenhemom u Atini (2:2).

Veliki značaj imaće predstojeći susret i sigurno je da će navijači oba tima želeti pobedu svog.

Ne tako davno imali smo to u košarkaškoj Evroligi, a atmosfera u beogradskoj Kombank areni mogla bi se opisati kao haotična. Počelo je veselo, pesmama posvećenim oba kluba, ali kako je utakmica odmicala, a rezultatska neizvesnost trajala, deo hale počeo je da navija protiv Olimpijakosa i kontra Delija.

Na kraju, gosti su pobedili iako im ta pobeda nije bila presudna, ostavivši Zvezdu bez plasmana u Top 8.

Iako ima onih koji još nisu prežalili taj poraz, nema sumnje da će i sutra sve početi sjajnom koreografijom i u dobrom raspoloženju. Bilo bi lepo da se tako i završi...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

КОРПЕ НЕДРИ

01.10.2019 06:03

ИДЕМО ЗАЈЕДНО !!!!

ODGOVORITE
Name

Vojska preko Drine - RSCZ

01.10.2019 06:04

Žurka, žurkaaaa! P.S. Hoćemo i pobedu!

ODGOVORITE
Name

Вишеграђанин

01.10.2019 06:05

Таман да су карте још три пута скупље, Звезда је то синови - СВИ НА МАРАКАНУ!

ODGOVORITE