ЛЕ: Шта чека Партизан у Казахстану?

Астана – пет и по сати у ваздуху, вештак и традиција која „убија“. . . ! Растући див са истока у добром расположењу пред дуел са црно-белима.

Фудбал 30.09.2019 | 20:02
ЛЕ: Шта чека Партизан у Казахстану?
Манчестер као димензија за себе, АЗ Алкмар и Астана као противници по мери. Такав став заступали су сви у Хумској 1 по окончању жреба групне фазе за овосезонско издање Лиге Европе, сматрајући да ће се Партизан за представницима Холандије и Казахстана борити за „коту два“. На практичном примеру потврдило се колико освајача Купа Србије чека захтеван посао, јер је први ривал најпријатније изнанеђење Ередивизије, док је наредни петоструки узастопни првак државе и претендент да одбрани круну.

Ако је судити према форми, као и учинку последњих година на међународној сцени, тим за који играју Срби – десни бек Антонио Рукавина и голман Ненад Ерић – а последњу линију на окупу држи Црногорац Жарко Томашевић, представља огроман изазов за црно-беле. Астана држи прикључак са водећим тандемом у првенству (Каират и Тобол), заостаје само три бода, међутим, има меч мање, остала су јој и два дербија до краја трке, самим тим и шанса да настави страховладу казахстанским фудбалом, започету 2014. године. У међувремену овај својеврсни Див са истока успешно се такмичи било у Лиги шампиона, било у Лиги Европе и бодове под капом УЕФА скупља углавном на свом терену.

На „Астана арени“ нису победили ни Бенфика, ни Атлетико Мадрид, ни Галатасарај, падали су тамо Селтик, БАТЕ Борисов (двапут), поклела је Легија, извукао се пре три године Олимпијакос... Озбиљна имена европског фудбала једва долазе до даха, камоли голова и(ли) бодова у Нур-Султану. Зашто је тако, тешко је на прву лопту одговорити, међутим, наши фудбалери који су играли било за Астану, било у Казахстану, било против тамошњих клубова у први план истичу специфичност географског положаја града и климатске услове који погодију домаћину.

Примера ради, експедиција црно-белих ће провести чак пет и по сати у ваздуху како би превалила пут дуг 3.780 километара, мораће да се привикне на временску разлику (плус три у односу на Београд), као и вештачку траву (додуше, ове сезоне већ су играли на сличној подлози, у Молдеу), а прогноза каже да ће у време меча (четвртак, 16.50, РТС 1, ТВ Арена спорт 1) по српском времену температура пасти на један степен Целзијуса. Прилична нелагода за госте и велика предност за домаћина.

Наравно, није само да на тим подацима Астана гради оптимизам. Има и до квалитета играчког кадра (Хрват Марин Томасов има дабл-дабл учинак од 15 голова и 17 асистенције, а Румун Дорин Ротариу уписао осам егзекуција), који годинама сјајне резултате бележи баш на совм терену. Од последњих осам утакмица у УЕФА такмичењима на „Астана арени“ савладани су: кипарски АПОЕЛ (1:0), француски  Рен (2:0), чешки Јаблонец (2:1), румунски Клуж (1:0), Санта Колому из Андоре (4:1), малтешку Валету (5:1) и белоруски БАТЕ (3:0). Само је Динамо у том низу однео бодове за Кијев. Сви остали су разоружани.

Најбоље сведочанство да колико год није атрактиван или звучан, очигледно јесте изузетно добро укомпонован тим.

„Док сам играо у Русији, за Анжи, имао сам прилику да се сретнем са Бибрасом Натхом и Зораном Тошићем, али овога пута сам ја домаћин. Нека ривали мисле о нама, како да зауставе појединце попут Томасова, Ротаријуа и остале. То што играмо на нашем терену даје нам снагу да верујемо у позитиван резултат“, кипти оптимизам из Ивана Мајевског, 31-годишњег белоруског везисте.

Иначе, у последњој лигашкој победи над Кајсаром (3:0) украјински стратег Роман Григорчук одморио је Ерића, Рукавину и Томасова, а како је реч о стандардним члановима првих 11 очекује се да у четвртак сва тројица буду на терену. На крају крајева, играли су на Олд Трафорду пре 11 дана, кад је млади Мејсон Груинвуд крунисао иницијативу Манчестер јунајтеда и донео Енглезима заслужену победу. Може се рећи да такмичење за Астану у Лиги Европе креће тек од ове рунде и да ће у директним дуелима са Партизаном и АЗ-ом гледати како да се докома друге позиције.

Уз битну напомену: никад у томе досад није успела...

„Морамо да будемо максимално озбиљни. Уколико желимо да достигнемо нешто важно помена у Европи морамо да скупљамо поене, превасходно код куће, а то значи да добијамо овакве утакмице. Сваки бод у УЕФА такмичењу злата вреди. Календар је згуснут, играмо по две утакмице седмично, али то је ритам на који сам навикао откако сам стигао у Астану, већ пет година играмо паралелно првенство и Европеу, не смета нам. На крају крајева, представљамо казахстански фудбал на великој сцени, а то чинимо поносни“, истиче дефанзивац Дмитриј Шомко.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар