LE: Šta čeka Partizan u Kazahstanu?

Astana – pet i po sati u vazduhu, veštak i tradicija koja „ubija“. . . ! Rastući div sa istoka u dobrom raspoloženju pred duel sa crno-belima.

Fudbal 30.09.2019 | 20:02
LE: Šta čeka Partizan u Kazahstanu?
Mančester kao dimenzija za sebe, AZ Alkmar i Astana kao protivnici po meri. Takav stav zastupali su svi u Humskoj 1 po okončanju žreba grupne faze za ovosezonsko izdanje Lige Evrope, smatrajući da će se Partizan za predstavnicima Holandije i Kazahstana boriti za „kotu dva“. Na praktičnom primeru potvrdilo se koliko osvajača Kupa Srbije čeka zahtevan posao, jer je prvi rival najprijatnije iznaneđenje Eredivizije, dok je naredni petostruki uzastopni prvak države i pretendent da odbrani krunu.

Ako je suditi prema formi, kao i učinku poslednjih godina na međunarodnoj sceni, tim za koji igraju Srbi – desni bek Antonio Rukavina i golman Nenad Erić – a poslednju liniju na okupu drži Crnogorac Žarko Tomašević, predstavlja ogroman izazov za crno-bele. Astana drži priključak sa vodećim tandemom u prvenstvu (Kairat i Tobol), zaostaje samo tri boda, međutim, ima meč manje, ostala su joj i dva derbija do kraja trke, samim tim i šansa da nastavi strahovladu kazahstanskim fudbalom, započetu 2014. godine. U međuvremenu ovaj svojevrsni Div sa istoka uspešno se takmiči bilo u Ligi šampiona, bilo u Ligi Evrope i bodove pod kapom UEFA skuplja uglavnom na svom terenu.

Na „Astana areni“ nisu pobedili ni Benfika, ni Atletiko Madrid, ni Galatasaraj, padali su tamo Seltik, BATE Borisov (dvaput), poklela je Legija, izvukao se pre tri godine Olimpijakos... Ozbiljna imena evropskog fudbala jedva dolaze do daha, kamoli golova i(li) bodova u Nur-Sultanu. Zašto je tako, teško je na prvu loptu odgovoriti, međutim, naši fudbaleri koji su igrali bilo za Astanu, bilo u Kazahstanu, bilo protiv tamošnjih klubova u prvi plan ističu specifičnost geografskog položaja grada i klimatske uslove koji pogodiju domaćinu.

Primera radi, ekspedicija crno-belih će provesti čak pet i po sati u vazduhu kako bi prevalila put dug 3.780 kilometara, moraće da se privikne na vremensku razliku (plus tri u odnosu na Beograd), kao i veštačku travu (doduše, ove sezone već su igrali na sličnoj podlozi, u Moldeu), a prognoza kaže da će u vreme meča (četvrtak, 16.50, RTS 1, TV Arena sport 1) po srpskom vremenu temperatura pasti na jedan stepen Celzijusa. Prilična nelagoda za goste i velika prednost za domaćina.

Naravno, nije samo da na tim podacima Astana gradi optimizam. Ima i do kvaliteta igračkog kadra (Hrvat Marin Tomasov ima dabl-dabl učinak od 15 golova i 17 asistencije, a Rumun Dorin Rotariu upisao osam egzekucija), koji godinama sjajne rezultate beleži baš na sovm terenu. Od poslednjih osam utakmica u UEFA takmičenjima na „Astana areni“ savladani su: kiparski APOEL (1:0), francuski  Ren (2:0), češki Jablonec (2:1), rumunski Kluž (1:0), Santa Kolomu iz Andore (4:1), maltešku Valetu (5:1) i beloruski BATE (3:0). Samo je Dinamo u tom nizu odneo bodove za Kijev. Svi ostali su razoružani.

Najbolje svedočanstvo da koliko god nije atraktivan ili zvučan, očigledno jeste izuzetno dobro ukomponovan tim.

„Dok sam igrao u Rusiji, za Anži, imao sam priliku da se sretnem sa Bibrasom Nathom i Zoranom Tošićem, ali ovoga puta sam ja domaćin. Neka rivali misle o nama, kako da zaustave pojedince poput Tomasova, Rotarijua i ostale. To što igramo na našem terenu daje nam snagu da verujemo u pozitivan rezultat“, kipti optimizam iz Ivana Majevskog, 31-godišnjeg beloruskog veziste.

Inače, u poslednjoj ligaškoj pobedi nad Kajsarom (3:0) ukrajinski strateg Roman Grigorčuk odmorio je Erića, Rukavinu i Tomasova, a kako je reč o standardnim članovima prvih 11 očekuje se da u četvrtak sva trojica budu na terenu. Na kraju krajeva, igrali su na Old Trafordu pre 11 dana, kad je mladi Mejson Gruinvud krunisao inicijativu Mančester junajteda i doneo Englezima zasluženu pobedu. Može se reći da takmičenje za Astanu u Ligi Evrope kreće tek od ove runde i da će u direktnim duelima sa Partizanom i AZ-om gledati kako da se dokoma druge pozicije.

Uz bitnu napomenu: nikad u tome dosad nije uspela...

„Moramo da budemo maksimalno ozbiljni. Ukoliko želimo da dostignemo nešto važno pomena u Evropi moramo da skupljamo poene, prevashodno kod kuće, a to znači da dobijamo ovakve utakmice. Svaki bod u UEFA takmičenju zlata vredi. Kalendar je zgusnut, igramo po dve utakmice sedmično, ali to je ritam na koji sam navikao otkako sam stigao u Astanu, već pet godina igramo paralelno prvenstvo i Evropeu, ne smeta nam. Na kraju krajeva, predstavljamo kazahstanski fudbal na velikoj sceni, a to činimo ponosni“, ističe defanzivac Dmitrij Šomko.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar