Ф1: Хамилтонов нови корак до шесте титуле!

Дупло славље Мерцедеса! Три победе Ферарија у низу је превише: Шампион узвратио ударац у Русији! Хамилтон је вероватно одбранио титулу данас у Сочију.

Остали спортови 29.09.2019 | 21:10
Ф1: Хамилтонов нови корак до шесте титуле!
Шансе Луиса Хамилтона да шести пут у каријери постане првак света од данас су велике као Русија. Британац је уписао у Сочију девети тријумф у каријери и делује да је недостижан за ривале до краја сезоне.

Хамилтон је четвртом победом у Русији, а 82. у каријери, побегао најближем пратиоцу у генералном поретку, Валтерију Ботасу, на 73 бода разлике.

Иначе, Ферари је имао све у својим рукама до пола трке у Сочију. А, онда је дошло до раскола у тиму, када је Себастијан Фетел одбио наредбу тима да пропусти на чело Шарла Леклера, да би се то вратило Немцу само који круг касније, када му је болид – стао.

И тако је Ферари уместо дупле победе, препустио тријумф Мерцедесу, односно Хамилтону, који сигурном вожњом није допустио ником да га угрози.

Дупло славље је на крају припало Мерцедесу, пошто је Валтери Ботас заузео друго место, док је Шарл Леклер завршио као трећи. Ван победничког постоља остали су Макс Ферштапен, Александар Албон, Карлос Саинц...

Луис Хамилтон највероватније је одбранио титулу првака света данас у Русији!

Или, боље рећи, освојио шесту, а трећу у низу.

Три победе у низу имали су пилоти Ферарија пред долазак у Сочи на 16. трку шампионата Формуле 1, једну Себастијан Фетел и две млади Шарл Леклер који је освојио пол позицију у суботу, али дан касније посустао под притиском непогрешивог Британца из Мерцедесовог тима.

Без обзира на то што је сезону почео са шест победа у првих осам трка, уз два тријумфа свог "помоћника" Валтерија Ботаса, Хамилтону није било пријатно претходних недеља да гледа како "црни коњић" везује победе у Белгији, Италији и Сингапуру, па је веома мотивисан ушао у шесту Велику награду Русије и искористио честа излетања колега из мањих тимова за 82. победу у каријери, девету у сезони, а четврту на "Сочи аутодрому".

Четвороструки првак света, Фераријев ас Фетел, одустао је у 26. кругу због квара на болиду. Био је трећи у том тренутку.

До краја сезоне остало је још пет трка, а 34-годишњак пореклом са Јамајке има 73 бодова предности над колегом Ботасом, који је кроз циљ прошао са 3,829 секунди заостатка. Млади Леклер стигао је као трећи са 5,212 секунде заостатка испред победника две трке ове сезоне, Макса Ферштапена из Ред Була који је каснио 14,210 секунди.

Пети је кроз циљ прошао Александар Албон, Ферштапенов клупски колега, који је стартовао из бокса због кварова и интервенција на свом болиду у паузи између тренинга и трке.

Шести је био возач Мекларена Карлос Саинц, седмо место заузео је Серхио Перес из Рејсинг Поинта, а осми је био Ландо Норис из Мекларена. Кевин Магнусен из Хаса заузео је девето место, а Нико Хулкенберг из Реноа трку је завршио на 10. месту.

Календар:

13/10 - Сузука - Јапан
27/10 - Ерманос Родригез - Мексико
03/11 - Остин - САД
17/11 - Жозе Карлос - Сао Пауло
01/12 - Јас Марина - УАЕ

Леклер је четврти пут узастопно кренуо са пол позиције, одлично је стартовао његов тимски колега Фетел, прво је обишао Хамилтона, а затим и Леклера и преузео прво место. Добар старт имао је Саинц, који је са петог места умало обишао Хамилтона, али је каснио на кочењу, па се нашао иза Британца, али испред Ботаса.

Већ у првом кругу безбедносно возило је изашло на стазу, пошто је Роман Грожан излетео са стазе. Данијелу Рикарду је пукла гума и морао је у бокс, а на замену је отишао и Антонио Дјовинаци после контакта са Грожаном.

Трка је настављена у четвртом кругу, водио је Фетел, испред Леклера, Хамилтона, Саинца, Ботаса и Нориса.

Фетел је возио најбржи круг, али су му из екипе поручили да пропусти Леклера, на шта је четвороструки светски првак одговорио да "мора прво да му се приближи". Чини се да је Ферари пре трке направио план да Леклер пропусти Фетела, како би Немац блокирао Хамилтона на старту, па су, када је то успело, из екипе тражили да се Леклеру врати прва позиција.

У међувремену је Ботас обишао Саинца, а Верстапен се попео на шесто место, пошто је обишао Переса и Нориса.

У 14. кругу Фетел је имао 3,5 секунди предности, а Хамилтон је смањивао заостатак за Леклером. Од водећих, први је у бокс отишао Леклер, у 23. кругу и вратио се на стазу као четврти. Фетел је у 27. кругу отишао на замену гума и на стазу се вратио иза Леклера, али је убрзо пријавио да са болидом нешто није у реду и парикрао се поред стазе. ;

Хамилтон је преузео вођство, испред Ботаса, а уведено је виртуелно возило безбедности. То је искористио Хамилтон и отишао на замену гума, а за њим и Ботас, који је изашао на стазу иза Леклера, на треће место. Возач Вилијамса Џорџ Расел је излетео са стазе и изашло је возило безбедности, пошто је Џорџ Расел излетео са стазе, а након тога у бокс је отишао Леклер и вратио се иза Ботаса.

Трка је настављена у 32. кругу, водио је Хамилтон, испред Ботаса, Леклера, Верстапена и Саинца. Леклер је у неколико наврата покушавао да претекне Ботаса, али се возач Мерцедеса одбранио.

Магнусен, Норис и Хулкенберг водили су велику битку за бодове, а делило их је 2,5 секунде, на осмом, деветом и 10. месту. Магнусен је у међувремену добио казну од пет секунди, пошто је стекао предност над ривалима када је изашао са стазе и због тога је пао на девето место.

До краја трке није било промена, па је Хамилтон остварио четврту победу у Сочију, важну у трци за титулу.

ВН Русије: 1. Хамилтон (Мерцедес), 2. Ботас (Мерцедес), 3. Леклер (Ферари), 4. Ферштапен (Ред Бул), 5. Албон (Ред Бул), 6. Саинц (Мекларен), 7. Перес (Рејсинг Поинт), 8. Норис (Мекларен)...

Генерални пласман: 1. Хамилтон (Британија) 322, 2. Ботас (Финска) 249, 3. Леклер (Монако) 215, 4. Ферштапен (Холандија) 212, 5. Фетел (Немачка) 194, 6. Гасли (Француска) 69...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар