F1: Hamiltonov novi korak do šeste titule!

Duplo slavlje Mercedesa! Tri pobede Ferarija u nizu je previše: Šampion uzvratio udarac u Rusiji! Hamilton je verovatno odbranio titulu danas u Sočiju.

Ostali sportovi 29.09.2019 | 21:10
F1: Hamiltonov novi korak do šeste titule!
Šanse Luisa Hamiltona da šesti put u karijeri postane prvak sveta od danas su velike kao Rusija. Britanac je upisao u Sočiju deveti trijumf u karijeri i deluje da je nedostižan za rivale do kraja sezone.

Hamilton je četvrtom pobedom u Rusiji, a 82. u karijeri, pobegao najbližem pratiocu u generalnom poretku, Valteriju Botasu, na 73 boda razlike.

Inače, Ferari je imao sve u svojim rukama do pola trke u Sočiju. A, onda je došlo do raskola u timu, kada je Sebastijan Fetel odbio naredbu tima da propusti na čelo Šarla Leklera, da bi se to vratilo Nemcu samo koji krug kasnije, kada mu je bolid – stao.

I tako je Ferari umesto duple pobede, prepustio trijumf Mercedesu, odnosno Hamiltonu, koji sigurnom vožnjom nije dopustio nikom da ga ugrozi.

Duplo slavlje je na kraju pripalo Mercedesu, pošto je Valteri Botas zauzeo drugo mesto, dok je Šarl Lekler završio kao treći. Van pobedničkog postolja ostali su Maks Ferštapen, Aleksandar Albon, Karlos Sainc...

Luis Hamilton najverovatnije je odbranio titulu prvaka sveta danas u Rusiji!

Ili, bolje reći, osvojio šestu, a treću u nizu.

Tri pobede u nizu imali su piloti Ferarija pred dolazak u Soči na 16. trku šampionata Formule 1, jednu Sebastijan Fetel i dve mladi Šarl Lekler koji je osvojio pol poziciju u subotu, ali dan kasnije posustao pod pritiskom nepogrešivog Britanca iz Mercedesovog tima.

Bez obzira na to što je sezonu počeo sa šest pobeda u prvih osam trka, uz dva trijumfa svog "pomoćnika" Valterija Botasa, Hamiltonu nije bilo prijatno prethodnih nedelja da gleda kako "crni konjić" vezuje pobede u Belgiji, Italiji i Singapuru, pa je veoma motivisan ušao u šestu Veliku nagradu Rusije i iskoristio česta izletanja kolega iz manjih timova za 82. pobedu u karijeri, devetu u sezoni, a četvrtu na "Soči autodromu".

Četvorostruki prvak sveta, Ferarijev as Fetel, odustao je u 26. krugu zbog kvara na bolidu. Bio je treći u tom trenutku.

Do kraja sezone ostalo je još pet trka, a 34-godišnjak poreklom sa Jamajke ima 73 bodova prednosti nad kolegom Botasom, koji je kroz cilj prošao sa 3,829 sekundi zaostatka. Mladi Lekler stigao je kao treći sa 5,212 sekunde zaostatka ispred pobednika dve trke ove sezone, Maksa Ferštapena iz Red Bula koji je kasnio 14,210 sekundi.

Peti je kroz cilj prošao Aleksandar Albon, Ferštapenov klupski kolega, koji je startovao iz boksa zbog kvarova i intervencija na svom bolidu u pauzi između treninga i trke.

Šesti je bio vozač Meklarena Karlos Sainc, sedmo mesto zauzeo je Serhio Peres iz Rejsing Pointa, a osmi je bio Lando Noris iz Meklarena. Kevin Magnusen iz Hasa zauzeo je deveto mesto, a Niko Hulkenberg iz Renoa trku je završio na 10. mestu.

Kalendar:

13/10 - Suzuka - Japan
27/10 - Ermanos Rodrigez - Meksiko
03/11 - Ostin - SAD
17/11 - Žoze Karlos - Sao Paulo
01/12 - Jas Marina - UAE

Lekler je četvrti put uzastopno krenuo sa pol pozicije, odlično je startovao njegov timski kolega Fetel, prvo je obišao Hamiltona, a zatim i Leklera i preuzeo prvo mesto. Dobar start imao je Sainc, koji je sa petog mesta umalo obišao Hamiltona, ali je kasnio na kočenju, pa se našao iza Britanca, ali ispred Botasa.

Već u prvom krugu bezbednosno vozilo je izašlo na stazu, pošto je Roman Grožan izleteo sa staze. Danijelu Rikardu je pukla guma i morao je u boks, a na zamenu je otišao i Antonio Djovinaci posle kontakta sa Grožanom.

Trka je nastavljena u četvrtom krugu, vodio je Fetel, ispred Leklera, Hamiltona, Sainca, Botasa i Norisa.

Fetel je vozio najbrži krug, ali su mu iz ekipe poručili da propusti Leklera, na šta je četvorostruki svetski prvak odgovorio da "mora prvo da mu se približi". Čini se da je Ferari pre trke napravio plan da Lekler propusti Fetela, kako bi Nemac blokirao Hamiltona na startu, pa su, kada je to uspelo, iz ekipe tražili da se Lekleru vrati prva pozicija.

U međuvremenu je Botas obišao Sainca, a Verstapen se popeo na šesto mesto, pošto je obišao Peresa i Norisa.

U 14. krugu Fetel je imao 3,5 sekundi prednosti, a Hamilton je smanjivao zaostatak za Leklerom. Od vodećih, prvi je u boks otišao Lekler, u 23. krugu i vratio se na stazu kao četvrti. Fetel je u 27. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Leklera, ali je ubrzo prijavio da sa bolidom nešto nije u redu i parikrao se pored staze. ;

Hamilton je preuzeo vođstvo, ispred Botasa, a uvedeno je virtuelno vozilo bezbednosti. To je iskoristio Hamilton i otišao na zamenu guma, a za njim i Botas, koji je izašao na stazu iza Leklera, na treće mesto. Vozač Vilijamsa Džordž Rasel je izleteo sa staze i izašlo je vozilo bezbednosti, pošto je Džordž Rasel izleteo sa staze, a nakon toga u boks je otišao Lekler i vratio se iza Botasa.

Trka je nastavljena u 32. krugu, vodio je Hamilton, ispred Botasa, Leklera, Verstapena i Sainca. Lekler je u nekoliko navrata pokušavao da pretekne Botasa, ali se vozač Mercedesa odbranio.

Magnusen, Noris i Hulkenberg vodili su veliku bitku za bodove, a delilo ih je 2,5 sekunde, na osmom, devetom i 10. mestu. Magnusen je u međuvremenu dobio kaznu od pet sekundi, pošto je stekao prednost nad rivalima kada je izašao sa staze i zbog toga je pao na deveto mesto.

Do kraja trke nije bilo promena, pa je Hamilton ostvario četvrtu pobedu u Sočiju, važnu u trci za titulu.

VN Rusije: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Botas (Mercedes), 3. Lekler (Ferari), 4. Ferštapen (Red Bul), 5. Albon (Red Bul), 6. Sainc (Meklaren), 7. Peres (Rejsing Point), 8. Noris (Meklaren)...

Generalni plasman: 1. Hamilton (Britanija) 322, 2. Botas (Finska) 249, 3. Lekler (Monako) 215, 4. Ferštapen (Holandija) 212, 5. Fetel (Nemačka) 194, 6. Gasli (Francuska) 69...

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar