Кивано: Егзотика расте у срцу Семберије

Павловић је производњом необичних сорти прошао скоро цијели свијет, од Африке до Америке. . .

Република Српска 29.09.2019 | 19:55
Кивано: Егзотика расте у срцу Семберије
Егзотична башта Жарка Павловића из Попова код Бијељине доказ је да се у Семберији, осим житарица и поврћа, веома успјешно могу припитомити и биљке из Африке и Сјеверне Америке.

У његовој башти прво је било посађено сјеме афричког краставца – кивано, затим амерички дивљи кромпир – чичока, потом је оформљен дрворед пау-ловнија и посијано сјеме тикве луфе. Сви ови производи редовно се конзумирају у породичном дому Жарка Павловића, а посљедњих година све је више заинтересованих купаца за плодове његове егзотичне баште.

Домаћинство Жарка Павловића постало је познато у Семберији по егзотичним биљакама. Необична, бодљикава биљка по имену кивано одомаћила се у Жарковој башти и даје плодове скоро деценију. За кивано кажу да је биљка кратког дана, необичног изгледа, која важи за витаминску бомбу.

Након афричког краставца Жарко Павловић наставио је са производњом необичних биљака. У његовој башти никло је сјеме тикве луфе, која се може користити као база за природне сокове, али и у козметичке сврхе.

Павловић је производњом необичних сорти прошао скоро цијели свијет, од Африке до Америке, одакле је у његов воћњак стигао дивљи кромпир – чичока. Док је у предњем дијелу дворишта оформио дрворед пауловнија које воде поријекло из југоисточне Кине.

Случајно или са разлогом егзотичне сорте непланирано су проналазиле пут до домаћинства Жарка Павловића у Поповима. Он их је знатижељно присвајао, дајући сваком новом сјемену живот, а, истовремено, од пристиглих плодова узимајући љековитост... А већ идуће године Жарко планира садњу индијске диње.



(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар