Лијекови за бол у желуцу опасни по здравље

У лијековима који садрже ранитидин, а који се конзумирају код мучнина и желучаних тегоба, пронађена је супстанца која би могла узроковати рак, рекли су из Агенције за лијекове Босне и Херцеговине.  

Босна и Херцеговина 29.09.2019 | 18:09
Лијекови за бол у желуцу опасни по здравље
Како су рекли из Агенције, у лијековима са ранитидином и онима који садрже ову супстанцу детектовано је онечишћење под називом Н-нитрозодиметиламин (НДМА).

НДМА се класификује као вјероватни хумани канцероген, то јест супстанца која би могла узроковати рак, а на основу испитивања на животињама.

"Присутан је у одређеној храни и води, међутим не очекује се да је штетан када се уноси у врло малим количинама", казали су из Агенције за лијекове БиХ за Клиx.

Након што је Европска агенција за лијекове (ЕМА) започела оцјену лијекова који садрже активну супстанцу ранитидин након детекције НДМА те након додатних докумената које је доставио Европски директорат за квалитет лијекова и здравствену заштиту (ЕДQМ), Агенција за лијекове БиХ затражила је додатне информације од одређених произвођача.

"Јавност ће правовремено бити информисана о свему што се даље буде дешавалу у вези са овом проблематиком", кратко су казали из Агенције. 

Ранитидин иначе припада групи лијекова под називом антагонисти Х2 (хистаминских 2) рецептора. Ови лијекови блокирају хистаминске рецепторе у желуцу и смањују стварање желучане киселине. Користе се за лијечење и превенцију стања узрокованих вишком киселине у желуцу, као што су жгаравица и желучани сокови. Лијекови који садрже активну супстанцу ранитидин у Босни и Херцеговини доступни су као филмом обложене таблета, шумеће таблета и раствор за ињекцију, а користи их мноштво људи.

На тржишту БиХ доступни су и други лијекови који се користе за лијечење истих стања као и ранитидин, а који се могу примјењивати као замјенска терапија. Корисници ових лијекова требају се обратити своме љекару или фармацеуту у случају било каквих питања у вези тренутне терапије.

У доста случајева ови лијекови могу се узимати без рецепта, како у БиХ, тако и широм Европе.

У складу с информацијама о присуству НДМА у ранитидинима, Агенција за лијекове Црне Горе донијела је одлуку о повлачењу с тржишта 57 серија овог лијека. Из Црне Горе рекли су како су ову одлуку донијели добровољно.

Агенција за лијекове БиХ ипак се није одлучила за повлачење лијека с тржишта.

Подсјећамо, НДМА и сродне супстанце познате као нитрозамини, прошле године пронађене су у одређеним лијековима за снижавање крвног притиска, познатим као “сартанима”, што је довело до повлачења неких лијекова из промета, а у коначници до постављања нових строгих производних захтјева за ове лијекове.

(Клиx.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар