АБА: Партизан у финалу Суперкупа!

Партизан "заврнуо рукаве", умирио Приморску и ушао у финале АБА Суперкупа! Првак Словеније претио је новим великим изненађењем на турниру у Загребу, али су црно-бели у другом полувремену били знатно јачи и бољи.  Партизан тешко до финала Суперкупа! Томас је звер, Загорац докрајчио Приморску! Мораће изабраници Андрее Тринкијерија много боље у наставку сезоне, али ово вечерас је било довољно за победу над очигледно опасном екипом Приморске.

Кошарка 28.09.2019 | 21:31
АБА: Партизан у финалу Суперкупа!
Приморска није имала снаге за још једну сензацију на АБА Суперкупу, први финалиста у суботу поподне је постао Партизан!

Црно-бели ће у недељу од 20 часова играти за трофеј против Будућности или Цедевита Олимпије, након што су у полуфиналу надокнадили седам поена дефицита са краја друге и почетка треће четвртине.

Партизан - Приморска 91:77 (19:22, 24:26, 23:14, 25:15)!

Најбољи је са 19 поена и 12 скокова био крилни центар Рашон Томас, а још четворица у тиму Андрее Тринкијерија имала су двоцифрен нападачки учинак: Немања Гордић 14, Стефан Бирчевић и Вилијам Мозли по 12, односно Раде Загорац 11 поена.

Из угла црно-белих, одиграна су два различита полувремена по питању чврстине и дефанзивног интензитета.

У првом је Приморска убацила 48 поена, уз невероватних 63 одсто шута из игре и шест тројки. У наставку - 29 поена првака Словеније, само једна тројка и пад на 46 одсто убачених шутева из игре.

Велики посао у дефанзиви одрадили су Огњен Јарамаз и Маркус Пејџ, који за 26 минута није постигао ни поен, али је забележио четири украдене лопте.

Центри Приморске, који су два дана раније направили велики проблем Црвеној звезди, изморени су и заустављени константним удвајањима, Партизан је истрчао неколико контри и почетком четврте четвртине најавио сламање отпора чврстих и дисциплинованих Копрана, који нису имали довољно "дугачку" клупу да остану конкурентни до краја утакмице.

Томас је поново одиграо сјајно, био опасност по кош у позиционим нападима, у транзицији и из офанзивних скокова. За сада се он наметнуо као далеко највеће појачање за нову сезону.

Приморска је водила скоро читаво прво полувреме, максималних "плус седам" имала је у 20. минуту (41:48) и одмах по повратку са одмора (43:50).



Црно-бели су убрзо изједначили, серијом од 10:3 (53:53), да би у финишу треће и почетком последње четвртине спровели нови налет, овог пута 11:2, уз тројку Јарамаза и кош Томаса после контре за 68:62.

Приморска је при резултату 68:65 пропустила две прилике да поново "закува", а одмах потом је Партизан из два напада убацио укупно осам поена и одласком на 76:65 у 33. минуту практично преломио меч.

Прошлосезонски шампион АБА 2 лиге уложио је додатни напор да се врати у живот, пришао је на 78:73, али њихову наду је тројком угасио Загорац.



"Тачку на и" ставио је Томас са нова четири поена и потом асистенцијом Вилијаму Мозлију за "али-уп" закуцавање.

Максималних 14 разлике достигнуто је у коначном резултату - 91:77.



Није Партизан бриљирао, али је прошао у финале АБА Суперкупа. Тако се може описати полуфинална утакмица АБА Суперкупа у којој је екипа Андрее Тринкијерија савладала Приморску. Некако се Партизан мучио током скоро целог тока меча, посебно у дефанзиви, али је на крају успео да поломи тврд орах звани Приморска. Изузетно је то неугодна екипа, изузетно! Партизан је некако нашао чекић и разбио га за тријумф од 91:77. Тако је прошао у финале.

Примили су црно-бели 48 поена за полувреме, потом мало затегли одбрану и убрзали напад и на крају стигли до проласка у финале и бробу за трофеје услед одличне игре Рашона Томаса и добре завршнице Радета Загорца који је дао две важне тројке.

И то је најпозитивнија ствар по Партизан који је овако остао непоражен. И то искључиво што је појачао одбрану у другом полувремену, где је било и добрих контранапада. Слично је било и против Меге па је то негде идеја које би Партизан требало да се држи у наставку сезоне.

У последњој деоници се играло кош за кош, а црно-бели су имали иницијативу и тек су у последњој деоници отишли на преко 10 поена предности (76:65). Испоставило се да је та предност истопљена, па сеиграло у егалу у ком је добар био Загорац који је дао јако битну тројку, потом је добар био и Томас (врло расположен на овом мечу), а свеје зачинио алеј-уп Мозлија и то иза леђа.

Ту је био коначан крај Приморске…

Партизан је и овај меч отворио преко Рашона Томаса који је дао прва четири поена, док је Приморска у нападу играла разноврсније и диктирала је темпо на старту утакмице. Играли су момци Јурице Големца у ритму бубњева њихових навијача и после тројке Јагодић Куриџе диктирали ритам, док је Партизан ушао у серију промашених шутева споља.

Загорац је заиграо на овом мечу и дао важну тројку којом је прекинуо добру игру противника, а Томас је брзим полагањем вратио меч у егал. Био је то јако битан део меча, да Партизан није дозволио противнику да се одлепи. Потом је и Јарамаз дао тројку и црно-бели су ухватили ритам.

Играло се мушки у првом полувремену са обе стране,  Приморска је поново показала колико је физички спреман тим, тим који игра дуго заједно, а то се види и по кретњама и у одбрани и у нападу. Све је то прилично синхронизовано.

Партизан је опет доста више мењао током лета и потребно му је времена да се створе аутоматизми у игри. Зато је Приморска боље почела дуел и водила је с 22:19 после 10 минута игре, а потом је Приморска повела с 25:19.

Све време су се екипе клацкале резултатски, а на полувреме смо отишли са резултатом 48:43 за тим из Копра. Превише су црно-бели примили поена, превише за само 20 минута. Утисак у том моменту је био да је Партизан играо са недовољном дозом енергије, није добро чувао Хериса и Холта пре свега.

Очекивало се да црно-бели заиграј у наставку много боље, пре свега у одбрани, па затим и у офанзивном делу, а то се донекле и догодило  у трећој деоници. Гордић, Мозли и Томас су били расположени једини за игру, а касније су добили подршку па се опет ушло у клацкалицу. Играло се снажно на обе стране паркета. Физички снажна кошарка.

Са тројком Јарамаза у последњу деоницу се ушло с резултатом 66:62 за црно-беле. Загорац је са пет везаних поена повисио на 81:73, потом је Томас везао четири поена и све је било готово. Томас је са 19 поена и 12 скокова био најбољи у тиму Партизана. Гордић је имао 14 поена и четири асистенције, Бирчевић и Мозли по 12. На другој страни је предњачио искусни Јагодић Куриџа са 16 поена. 

ПАРТИЗАН - ПРИМОРСКА 91:77 (19:22, 24:26, 23:14, 25:15)

Хала: Дражен Петровић у Загребу. Гледалаца: 450. Судије: Милош Кољеншић, Марио Мајкић, Владан Шундић

ПАРТИЗАН: Волден 8 (3укр), Загорац 11 (4ск), Пејџ (3ас, 4укр), Гордић 14 (3ск, 4ас), Параховски 5, Јарамаз 6 (4ас), Величковић, Бирчевић 12 (5ск), Јанковић 4 (4ск), Томас 19 (12ск), Пеинерс, Мозли 12.

ПРИМОРСКА: Холт 17 (тројке 3/7, 5ск), Херис 7, Чакарун 12 (5ск), Барич 2, Коси, Лазић 3, Маринковић 6 (4ск), Хоџић 2, Јагодић Куриџа 16 (7ск, 4изг), Димец, Шишко 12 (5ас, 3изг), Вончина.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

ФОТО: АБА

Коментари / 0

Оставите коментар