ABA: Partizan u finalu Superkupa!

Partizan "zavrnuo rukave", umirio Primorsku i ušao u finale ABA Superkupa! Prvak Slovenije pretio je novim velikim iznenađenjem na turniru u Zagrebu, ali su crno-beli u drugom poluvremenu bili znatno jači i bolji.  Partizan teško do finala Superkupa! Tomas je zver, Zagorac dokrajčio Primorsku! Moraće izabranici Andree Trinkijerija mnogo bolje u nastavku sezone, ali ovo večeras je bilo dovoljno za pobedu nad očigledno opasnom ekipom Primorske.

Košarka 28.09.2019 | 21:31
ABA: Partizan u finalu Superkupa!
Primorska nije imala snage za još jednu senzaciju na ABA Superkupu, prvi finalista u subotu popodne je postao Partizan!

Crno-beli će u nedelju od 20 časova igrati za trofej protiv Budućnosti ili Cedevita Olimpije, nakon što su u polufinalu nadoknadili sedam poena deficita sa kraja druge i početka treće četvrtine.

Partizan - Primorska 91:77 (19:22, 24:26, 23:14, 25:15)!

Najbolji je sa 19 poena i 12 skokova bio krilni centar Rašon Tomas, a još četvorica u timu Andree Trinkijerija imala su dvocifren napadački učinak: Nemanja Gordić 14, Stefan Birčević i Vilijam Mozli po 12, odnosno Rade Zagorac 11 poena.

Iz ugla crno-belih, odigrana su dva različita poluvremena po pitanju čvrstine i defanzivnog intenziteta.

U prvom je Primorska ubacila 48 poena, uz neverovatnih 63 odsto šuta iz igre i šest trojki. U nastavku - 29 poena prvaka Slovenije, samo jedna trojka i pad na 46 odsto ubačenih šuteva iz igre.

Veliki posao u defanzivi odradili su Ognjen Jaramaz i Markus Pejdž, koji za 26 minuta nije postigao ni poen, ali je zabeležio četiri ukradene lopte.

Centri Primorske, koji su dva dana ranije napravili veliki problem Crvenoj zvezdi, izmoreni su i zaustavljeni konstantnim udvajanjima, Partizan je istrčao nekoliko kontri i početkom četvrte četvrtine najavio slamanje otpora čvrstih i disciplinovanih Koprana, koji nisu imali dovoljno "dugačku" klupu da ostanu konkurentni do kraja utakmice.

Tomas je ponovo odigrao sjajno, bio opasnost po koš u pozicionim napadima, u tranziciji i iz ofanzivnih skokova. Za sada se on nametnuo kao daleko najveće pojačanje za novu sezonu.

Primorska je vodila skoro čitavo prvo poluvreme, maksimalnih "plus sedam" imala je u 20. minutu (41:48) i odmah po povratku sa odmora (43:50).



Crno-beli su ubrzo izjednačili, serijom od 10:3 (53:53), da bi u finišu treće i početkom poslednje četvrtine sproveli novi nalet, ovog puta 11:2, uz trojku Jaramaza i koš Tomasa posle kontre za 68:62.

Primorska je pri rezultatu 68:65 propustila dve prilike da ponovo "zakuva", a odmah potom je Partizan iz dva napada ubacio ukupno osam poena i odlaskom na 76:65 u 33. minutu praktično prelomio meč.

Prošlosezonski šampion ABA 2 lige uložio je dodatni napor da se vrati u život, prišao je na 78:73, ali njihovu nadu je trojkom ugasio Zagorac.



"Tačku na i" stavio je Tomas sa nova četiri poena i potom asistencijom Vilijamu Mozliju za "ali-up" zakucavanje.

Maksimalnih 14 razlike dostignuto je u konačnom rezultatu - 91:77.



Nije Partizan briljirao, ali je prošao u finale ABA Superkupa. Tako se može opisati polufinalna utakmica ABA Superkupa u kojoj je ekipa Andree Trinkijerija savladala Primorsku. Nekako se Partizan mučio tokom skoro celog toka meča, posebno u defanzivi, ali je na kraju uspeo da polomi tvrd orah zvani Primorska. Izuzetno je to neugodna ekipa, izuzetno! Partizan je nekako našao čekić i razbio ga za trijumf od 91:77. Tako je prošao u finale.

Primili su crno-beli 48 poena za poluvreme, potom malo zategli odbranu i ubrzali napad i na kraju stigli do prolaska u finale i brobu za trofeje usled odlične igre Rašona Tomasa i dobre završnice Radeta Zagorca koji je dao dve važne trojke.

I to je najpozitivnija stvar po Partizan koji je ovako ostao neporažen. I to isključivo što je pojačao odbranu u drugom poluvremenu, gde je bilo i dobrih kontranapada. Slično je bilo i protiv Mege pa je to negde ideja koje bi Partizan trebalo da se drži u nastavku sezone.

U poslednjoj deonici se igralo koš za koš, a crno-beli su imali inicijativu i tek su u poslednjoj deonici otišli na preko 10 poena prednosti (76:65). Ispostavilo se da je ta prednost istopljena, pa seigralo u egalu u kom je dobar bio Zagorac koji je dao jako bitnu trojku, potom je dobar bio i Tomas (vrlo raspoložen na ovom meču), a sveje začinio alej-up Mozlija i to iza leđa.

Tu je bio konačan kraj Primorske…

Partizan je i ovaj meč otvorio preko Rašona Tomasa koji je dao prva četiri poena, dok je Primorska u napadu igrala raznovrsnije i diktirala je tempo na startu utakmice. Igrali su momci Jurice Golemca u ritmu bubnjeva njihovih navijača i posle trojke Jagodić Kuridže diktirali ritam, dok je Partizan ušao u seriju promašenih šuteva spolja.

Zagorac je zaigrao na ovom meču i dao važnu trojku kojom je prekinuo dobru igru protivnika, a Tomas je brzim polaganjem vratio meč u egal. Bio je to jako bitan deo meča, da Partizan nije dozvolio protivniku da se odlepi. Potom je i Jaramaz dao trojku i crno-beli su uhvatili ritam.

Igralo se muški u prvom poluvremenu sa obe strane,  Primorska je ponovo pokazala koliko je fizički spreman tim, tim koji igra dugo zajedno, a to se vidi i po kretnjama i u odbrani i u napadu. Sve je to prilično sinhronizovano.

Partizan je opet dosta više menjao tokom leta i potrebno mu je vremena da se stvore automatizmi u igri. Zato je Primorska bolje počela duel i vodila je s 22:19 posle 10 minuta igre, a potom je Primorska povela s 25:19.

Sve vreme su se ekipe klackale rezultatski, a na poluvreme smo otišli sa rezultatom 48:43 za tim iz Kopra. Previše su crno-beli primili poena, previše za samo 20 minuta. Utisak u tom momentu je bio da je Partizan igrao sa nedovoljnom dozom energije, nije dobro čuvao Herisa i Holta pre svega.

Očekivalo se da crno-beli zaigraj u nastavku mnogo bolje, pre svega u odbrani, pa zatim i u ofanzivnom delu, a to se donekle i dogodilo  u trećoj deonici. Gordić, Mozli i Tomas su bili raspoloženi jedini za igru, a kasnije su dobili podršku pa se opet ušlo u klackalicu. Igralo se snažno na obe strane parketa. Fizički snažna košarka.

Sa trojkom Jaramaza u poslednju deonicu se ušlo s rezultatom 66:62 za crno-bele. Zagorac je sa pet vezanih poena povisio na 81:73, potom je Tomas vezao četiri poena i sve je bilo gotovo. Tomas je sa 19 poena i 12 skokova bio najbolji u timu Partizana. Gordić je imao 14 poena i četiri asistencije, Birčević i Mozli po 12. Na drugoj strani je prednjačio iskusni Jagodić Kuridža sa 16 poena. 

PARTIZAN - PRIMORSKA 91:77 (19:22, 24:26, 23:14, 25:15)

Hala: Dražen Petrović u Zagrebu. Gledalaca: 450. Sudije: Miloš Koljenšić, Mario Majkić, Vladan Šundić

PARTIZAN: Volden 8 (3ukr), Zagorac 11 (4sk), Pejdž (3as, 4ukr), Gordić 14 (3sk, 4as), Parahovski 5, Jaramaz 6 (4as), Veličković, Birčević 12 (5sk), Janković 4 (4sk), Tomas 19 (12sk), Peiners, Mozli 12.

PRIMORSKA: Holt 17 (trojke 3/7, 5sk), Heris 7, Čakarun 12 (5sk), Barič 2, Kosi, Lazić 3, Marinković 6 (4sk), Hodžić 2, Jagodić Kuridža 16 (7sk, 4izg), Dimec, Šiško 12 (5as, 3izg), Vončina.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

FOTO: ABA

Komentari / 0

Ostavite komentar