Подрашчанин пред финале: Ковач је наша предност!

"Послије неуспјеха у Барију са Николом је дошло до засићења. Сваки нови тренер, поготово Боба, доноси нову енергију, а наша предност је што је водио Словенију и зна сваку њихову ману“, истиче српски репрезентативац Марко Подрашчанин.

Остали спортови 29.09.2019 | 00:01
Подрашчанин пред финале: Ковач је наша предност!
Одбојкашка репрезентација Србије у недјељу од 17.30 часова борити против Словеније за своје треће европско злато.

До финала Европског првенства српски одбојкаши стигли су послије правог подвига, савладавши Француску у пуном Берију послије тај-брејка 3:2.

"Лијепо јутро, али надам се да ће оно у понедјељак бити још љепше“, биле су прве ријечи послије нашег позива Марка Подрашчанина, једног од најискуснијих српских одбојкаша, који је суботње јутро послије тријумфа провео у теретани.

"Сви смо синоћ били на врхунцу од прве до посљедње лопте.  Спремили смо се како психички, тако и физички на једну велику битку каква је била ова. У самом разговору пред утакмицу рекао сам ако смо могли Пољаке да добијемо на стадиону , ако смо могли Италијане код њих, зашто не бисмо могли Французе пред 13,14 хиљада навијача?! Знали смо да ће све бити против нас, ми смо се ујединило и онај чувени српски инат је прорадио. Судијских грешака је било током цијелог меча, евидентно је било да навлаче на њихову страну, међутим, остали смо истрајни и добро отворили тај-брејк. Одмах се видјело да смо више жељели побједу и заслужено смо у финалу“, рекао је Подрашчанин.

Претходни, четврти сет, Французи су добили убједљиво, али су српски одбојкаши у финишу тог дијела игре показали да имају воље и снаге за оно што слиједи.

"Знало се да је тај сет већ изгубљен. Једна лопта је одлучивала побједника сваког сета. Ми смо отприлике знали да ћемо ући у тај-брејк, па смо се договорили да што боље одиграмо тај четврти сет како би се дигли психички мало и спремили се ментално за пети сет. То нам је помогло да пети сет отворимо серијом 5:0 и они су пали, видјели су да не могу да играју са нама. Наше заједништво је побиједило, нема љепшег осјећаја него кад видиш да сви се заједно боре за сваки поен. Ипак побиједити за Србију и обрадовати наш народ је нешто најљепше у спорту“, истакао је Подрашчанин.

Слиједи финале и дуел са Словенијом, али прије тога потребно је заборавити меч са Француском.

„Нама је сад у плану, ако већ нисмо заборавили, да у наредним сатима заборавимо меч од јуче. То је завршена бтка и треба да се спремимо за сутрашњу утакмицу. Словенија је озбиљна екипа вођена јако добрим тренером и имају добре играче на свакој позицији, то је њихова снага. Првих седам играча игра у врхунским клубовима. Побиједили су Русију, која је била један од фаворита, побиједили су Пољску, која је била један од фаворита, тако да причамо о озбиљној екипи која игра добру одбојку и не смијемо их никако потцијенити. Размишљамо о њима као да играмо финале против Пољске или Француске и једино тако их можемо побиједити“, сматра популарни Потке.

Предност Србије можда ће бити чињеница да је селекцију Словеније од 2017. до 2018. године водио садашњи српски селектор Слободан Ковач.

Словенци су са њим на клупи стигли до четвртфинала ЕП у Пољској и изборили први, историјски пласман на Свјетско првенство.

"Чак смо га и зезали пошто смо играли припремне утакмице са Словенијом да су то његови момци“, каже Подрашчанин и наставља:

"Наравно да Боба зна сваку њихову ману и покушаћемо захваљујући њему и његовом 'стафу' који је водио са њим Словенију да искористимо те њихове мане и нападнемо их од прве лопте. Имамо предност велику с обзиром да је он био њихов селектор, али много тога зависиће од нас и од нашег приступа утакмици“.

Ковач је на клупи Србије замијенио легендарног Николу Грбића послије неуспјешних квалификација за Олимпијске игре у Токију наредне године.

Подрашчанин за МОНДО каже да нема велике разлике послије одласка Грбића и доласка Ковача, али да је промјена била неопходна.

"И Никола и Боба су врхунски селектори а нарочито људи. Једини наш проблем играчки био је што је са Николом дошло до неког засићења, јер је био четири, пет година селектор. По цијело љето смо били заједно, то се примјећивало на играчима. Није нам сметао његов рад, него је дошло до засићења, што је саасвим нормално. У колективним спортовима кад се промијени тренер долази до веће мотивације, веће жеље и то смо већ показали, ево, освајањем медаље“, истакао је Подрашчанин.

Он не жели да повлачи паралеле између Грбића, са којим је неколико година и играо у националном тиму и Ковача, већ сматра да и остали савези треба да се угледају на одбојкашки. Ево и како.

"Никола је врхунски стручњак, као и Боба, не бих правио неке паралеле , али срећни смо као играчи што су нам репрезентацију водила два најбоља тренера. Мислим да то треба да буде циљ и у осталим спортовима, не само у одбојци, да врхунски играчи буду и селектори јер само они могу да извуку максимум од играча, као што Боба тренутно извлачи из нас“, рекао је Подрашчанин, а онда још једном подвукао да је Србија са Ковачом добила нову енергију.

"Послије неуспјеха у Барију, гдје смо изгубили од Пталије, коју смо лагано добили прије тога на Свјетском првенству, дошло је до засићења. Сваки нови тренер, поготово Боба, доноси нову енергију и нову мотивацију. Он извлачи максимум из сваке утакмице и из сваког играча“.

"ПЕКОВИЋ ЈЕ МОТОР ЕКИПЕ“

Осим Ковача, један од највећих мотиватора у репрезентацији је либеро Никола Пековић. Момак који се ове године прикључио репрезентацији Србије један је од оних који најбурније прослављају поене, било да је у том тренутку на терену или ван њега.

"Управо сврха либера није само да прима сервис или да се брани, него што би рекао мој професор физичког из гиммназије, да буде 'мотор' екипе. Либеро је нижи растом, то је мали мотор екипе који увијек треба да подигне саиграче и да нам да енергију у најважнијим ситуацијама. Ако имамо једног либера који смирује и пријем и нас, други треба свакако да буде мотиватор какав је Пековић. То је новина у нашем тиму и велике су његове заслуге за ову медаљу“, истакао је Подрашчанин.

Посљедње европско злато Србије је освојила 2011. године побједом 3:1 у Бечу над Италијанима, који су тада били велики фаворити. Један од актера тог чувеног меча је Подрашчанин, а тада су у репрезентацији били и Урош Ковачевић и Александар Атанасијевић.

"У Бечу нисмо могли да изгубимо тај меч против 'ванземаљаца'. Искрено се надам да то може да се понови. Нас пар искуснијих смо били ту и знамо како је то освојити медаљу. Али није само ствар у медаљи, трофеј се осваја и на клупском нивоу, али освојити медаљу за репрезентацију и учинити срећним породицу, пријатеље и наш народ стварно је нешто свето и за то се боримо. Знамо колико нам је лијепо било те 2011. какав је био дочек, код кога смо све ишли и колико смо људе учинили срећним. Одржаћемо им вечерас један мини састанак и рећи ћемо млађима шта требамо, подићи ћемо им морал и мотивацију за сутрашњу утакмицу“, поручио је Потке.

Његово искуство сигурно много значи с обзиром да је у репрезентацији још од 2006.

"Имао сам срећу да 2006. дебитујем на Свјетском првенству у Јапану и да жаргонски речено 'закачим' ту сјајну генерацију у којој су се већ опраштали Вања Грбић, Бошкан, Вујевић, Мијић је био  ту негдје, Ђула Мештер и Герић отприлике, Миљковић је још касније играо. Срећа да сам упијао доста од њих, од те генерације која је освојила и Европско првенство и олимпијске игре. Ево већ 14. година је како сам у репрезентацији и оно што сам научио покушавам да млађима пренесем.  Јер понављам, разлика је када играш за репрезентацију и када играш за клуб. За мене лично то су два различита свијета. Видим да по резултатима млађих посљедњих година, по борби и жељи на терену да то даје резултате. Тако да наша репрезентација има свијетлу будућност и дефинитивно ће и даље бити у свјетском врху“, закључио је Подрашчанин.

Надамо се да ће српска одбојкашка репрезентација то још једном доказати у недјељу и да ће други пут у историји, као и 2011. године, Србија бити апсолутни одбојкашки владар Европе и у мушкој и у женској категорији.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар