Србија до Токија 2020. - како, с ким, кад и гдје?

По свој прилици, опет ћемо морати да савладамо Француску ако желимо на Олимпијске игре.

Остали спортови 28.09.2019 | 22:21
Србија до Токија 2020. - како, с ким, кад и гдје?
Медаља је осигурана, квота за Олимпијске игре (још) није. На нашу жалост, фантастичан учинак одбојкаша Србије на Првенству Европе 2019. нема никакве везе с тим да ли ће наредне године учествовати на највећем планетарном спортском догађају.

То што су Плави преслишали пет ривала у групи, у нокаут фази редом обарали Чешку, Украјину и великог фаворита Француску јесте успех и чини нас поносним, још једна медаља стиже у државу, направљен је искорак у односу на претходни шампионат (освојена бронза), али љубитељи одбојке мораће да причекају на визу за Токио. Квота за Олимпијске игре може да се обезбеди само на квалификационим турнирима за то такмичење, а не на континенталним шампионатима.

Засад су сигурни учесници Олимпијских игара Јапан (као домаћин), Бразил, Сједињене Америчке Државе, Италија, Пољска, Русија и Аргентина. Реч је о селекцијама које су тријумфовале на квалификационим турнуирима у Варни, Ротердаму, Барију, Гдањску, Санкт Петербургу и кинеском Нингбоу, у периоду од 9. до 11. августа. Србија је у том термину пропустила шансу, после два славља над Аустралијом и Камеруном поклекла је у последњем колу пред Азурима, после чега је дошло и до раскида сарадње са селектором Николом Грбићем, а командну палицу преузео је Слободан Ковач.

С обзиром да ће у Токију учествовати 12 најбољих светских репрезенатција преостало је да се одреди још пет путника. Биће познати по завршетку последњих квалификационих турнира, заказаних у периоду од 5. до 12. јануара 2020, на пет локација широм планете. Сваки континент даће само једног представника, а за нас је најбитније сазнање да преосталу шансу имамо у Немачкој.

Европски квалификациони турнир на програму је од 5. до 10. јануара у дворани „Макс Шмелинг“ у Берлину. На њему ће играти Немачка (коју смо тукли пре две седмице, 3:0), Србија, Белгија, Бугарска, Чешка, Француска, Холандија и Словенија. Дакле, изузев Пољске – која већ има визу – ту су чак три полуфиналиста са актуелног ЕП-а. Самим тим биће врашки тешко стићи до првог места, јер само оно гарантује пласман у Токио.

Систем такмичења је такав ће селекције бити распоређене у две групе са по четири тима, по два најбоља иду у полуфинале, а у Јапан ће путовати само победник. Састав група биће одређен на основу ранг листе ЦЕВ-а (Европска одбојкашка федерација) после ЕП 2019, кад ће бити и ажуриран поредак на њој, а тренутно смо на том списку други, иза Руса, који имају визу.

Форма и квалитет указују да ћемо, ако не у групи, онда извесно у разигравању опет морати да срушимо фаворизоване Французе. Доказали смо у „Берсију“ да је то могућа мисија. Наравно, опасни су и Бугари, као и Словенци с којима сутра играмо за европско злато.

У међувремену – после Првенства Европе, а пре квалификационог турнира – одбојкаше чека још једно такмичење. Реч је о 14. издању Светског купа (од 1. до 15. октобра), такође у Јапану. На турниру ће играти Јапан, Пољска, Италија, Русија, Иран, Аустралија, Египат, Тунис, САД, Канада, Бразил и Аргентина. Дакле, без Србије, што може да буде предност за тим Слободана Ковача, јер неће имати енергетску и психолошку потрошњу изазвану путовањем на Далеки исток.

За разлику од претходних година, Светски куп није квалификационо такмичење за Олимпијске игре, већ „само“ доносе бодове за ранг листу ФИВБ.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ЦЕВ

Коментари / 0

Оставите коментар