Шта се крије иза разговора Трампа и Лаврова?

Бијела куц́а је ограничила приступ транскрипту разговора америчког предсједника Доналда Трампа и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова од прије двије године.

Свијет 28.09.2019 | 13:28
Шта се крије иза разговора Трампа и Лаврова?
Информацију преноси „Вашингтон пост“ позивајуц́и се на изворе, пише Спутњик.

Како преноси лист, Трамп је тада изјавио да не брине због наводног мијешања Русије у изборе 2016. године, јер су исто то чиниле Сједињене Америчке Државе у другим земљама.

Лист наводи да је снимљени разговор одржан 2017. у Овалној соби између Трампа, Лаврова и тадашњег амбасадора Русије Сергеја Кисљака. Извори листа су напоменули да су сарадници били крајње забринути због Трампове изјаве о изборима, јер се могло чинити да је на тај начин предсједник опростио Русији због "мијешања" и охрабрио такву политику.

Један извор је "Вашингтон посту" испричао да се Трамп такође жалио на оптужбе против Русије које наносе штету односима Москве и Вашингтона. Он је напоменуо да би, да нема америчких медија, могао да има добре односе са руским властима.

Осим тога, саговорници листа су рекли да је Трамп током овог разговора открио повјерљиве податке о извору обавјештајних података о терористичкој групи Исламске државе.

Извори су нагласили да је приступ меморандуму састављеном након овог састанка био строго ограничен на мали круг људи који су имали највишу категорију приступа, како би се сприечило цурење информација.

Раније је анонимни доушник обавјештајне службе у жалби руководству Националне обавјештајне службе саопштио да је Трамп извршио притисак на предсједника Украјине Владимира Зеленског, захтјевајуц́и да се истраже активности Хантера Бајдена, сина главног Трамповог противника - демократе Џоа Бајдена, у Украјини. Бијела куц́а је, како је узбуњивач тврдио, покушала да ограничи приступ документима и дешифровањима овог и других разговора, преносец́и их у тајну рачунарску мрежу која није предвиђена у ове сврхе.

Како би избјегла оптужбе, Бијела куц́а је објавила транскрипт разговора Трампа и Зеленског.

Портпарол руског предсједника Дмитриј Песков је, коментаришуц́и објаву, изразио наду да, што се тиче односа Сједињених Америчких Држава и Русије, нец́е доц́и до објављивања разговора између Доналда Трампа и Владимира Путина.

Телевизија Си-Ен-Ен је јавила, позивајуц́и се на изворе, да је Бијела куц́а ограничила приступ снимцима Трамповог телефонског разговора са руским предсједником Владимиром Путином и престолонаследником Саудијске Арабије Мухамедом бин Салманом.

 (Спутњик)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЈЕРЕМИЈА

28.09.2019 13:12

Трговина Руси нуде српску за лову или за признање Крима као исто као сто су се повукли са Пристинског аеродеома,а мозда опет продају и Косово ,у сваком слуцају нејде на добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајииииии

28.09.2019 13:29

ништа ова два клипана немогу договорити наема им ту рудоње да им каже шта да раде а бисерка све то рудоњино знање не преведе онако опуштено на свој наћин

ОДГОВОРИТЕ