Ковач је пробудио вјеру утученом тиму...!

А он му је за то вратио на терену! Селектор Орлова је показао да је не само сјајан тактичар, већ и огроман мотиватор, што се на најбољи начин осликало кроз успех на Европском првенству.

Остали спортови 28.09.2019 | 20:21
Ковач је пробудио вјеру утученом тиму...!
Слободан Ковач перфектно је урадио оно што је до њега - успео је да активира све најважније играче у својим редовима и комплетном тиму поврати веру у квалитет након неуспеха у квалификацијама за Олимпијске игре. Исти тај тим који је био потпуно нокаутиран у августу, само месец дана касније стигао је до великог финала Европског првенства, након спектакуларног славља над фаворизованом Француском у полуфиналу.

Србија је једина селекција на читавом турниру која је остварила свих осам победа у досадашњем такмичењу, али мора да буде опрезна против Словеније, без обзира на што је озбиљан фаворит у финалу. Словенци су у групној фази такмичења доживели два пораза, али су од осмине финала, па све до великог финала, подизали форму и сада би требало да буду на врхунцу форме. Ипак, много тога ће на овом мечу зависити, пре свега од Србије, која је показала да је у стању да игра врхунску одбојку.

Ковач је показао, не само да је прави тактичар, већ пре свега велики мотиватор. Успео је да пробуди веру у сопствени квалитет свим најважнијим играчима, а они су му за то вратили на терену. Главни поентери Александар Атанасијевић и Урош Ковачевић играју перфектно током читавог турнира. Ковач је чак успео и да сачува снагу Атанасијевћу, који је играо на шест мечева и донео 121 поен свом тиму, по чему је пети поентер турнира. Да је играо више, вероватно би био пласиран нешто више на овој статистичкој табели, али је далеко важније од тога да је оран за велико финале.

Исти је случај и са Ковачевићем, без којег овај велики успех не би био могућ. Он је освојио 113 поена за српску селекцију на седам одиграних мечева, по чему је шестопласиран на читавом турниру.

"Да се не лажемо, сви су нас отписали пре полуфинала. Причало се да они имају бољег либера, бољег дизача, боље примаче, све боље, али ево Србија је победила", поручио је Ковач након утакмице са Француском.

Огроман допринос је дао и капитен Немања Петрић, који је освојио 64 поена на читавом турниру, а јучерашњи пети сет отворио је серијом сјајних сервиса, који су повели Орлове ка великом победом.

За сваки огроман успех на великом такмичењу неопходно је да блок функционише беспрекорно. У томе је један од доминантнијих играча на читавом турниру Марко Подрашчанин. Он је освојио 16 директних пона у блоку, док су по три мање имали Ковачевић и Јововић.

Позиција техничара од драгоценог је значаја за сваку велику селекцију, неки су је у одбојкашким оквирима сматрали дефицитарном у српском националном тиму, али је све такве теорије на овом турниру побио сјајни Никола Јововић. Он је са врло добрих 47,5 посто успешности осми играч турнира, а врло добар учинак имао је и Вук Тодоровић, сваки пут када се налазио на терену.

Оно што би могло да нам олакша посао у великом финалу, а што нас није служило до сада јесте сервис. То показују и статистичке колоне по овом параметру, на којима се тек на 20. месту налази Срећко Лисинац са девет остварених асова. Атанасијевић има два мање, а потом следе Лубурић и Ковачевић са по шест.

Орлови пред велико финале имају све параметре на својој страни: огромно самопоздање, већи квалитет од противника и одличну форму. Неопходно је само да концентрација буде на високом нивоу и не дозволи се да противник дође до прилике да се понада освајању трофеја. Ако све буде како се очекује, реално је да се радујемо другом европском злату српске одбојке у свега двадесетак дана.

Извор: моззартспорт

Фото: ЦЕВ

Коментари / 0

Оставите коментар