Савјет министара мора да ради све до избора новог

"Није СДС крив што СНСД, ХДЗ и СДА не могу да направе власт на нивоу БиХ. Почели су разговоре, договорили коалицију и зарибали", казао је Босић .

Република Српска 28.09.2019 | 13:07
Савјет министара мора да ради све до избора новог
"СНСД, ХДЗ и СДА постигли су коалициони договор на нивоу БиХ на основу кога је изабрано руководство у оба дома Парламента БиХ. Договорили су да Србин буде предсједавајући Савјета министара БиХ. Након тога почели су једни друге да уцјењују и ту је све стало", казао је члан Предсјендиштва СДС Младен Босић у емисији "Разговор с поводом" ТВ Хит.

У тој ситуацији, каже Босић, Савјет министара у старом мандату мора да ради све до избора новог јер је тако регулисано законом.

"Притисци да српски кадрови у Савјету министара напусте позиције је прича о томе да на њихова мјеста дођу замјеници који су из друга два народа и доносе пуноправне одлуке као што је рецимо слање АНП-а у Брисел. И да хоће да се повуку српски министри то не смију учинити", категоричан је Босић , додајући да је тај притисак политичка игра.

"Нисмо ми криви што не могу да направе власт на нивоу БиХ. криви су они који не могу да се договоре. Почели су и зарибали," казао је Босић.

"Слика односа на нивоу БиХ пресликава се и на дистркт, управо због пропрција учешћа у власт гдје морају бити заступљени представници сва три народа", казао је Босић, који је на челу СДС-а у Брчком.

Коментаришући полиитчку сцену, Босић је рекао да је "полиитка замрла јер су превладали лични интереси а моралне вриједности пале".

"Ако имате, а имате куповину гласова, посланика онда ту нема демократиских избора. То је постало правило понашања", казао је Босић, додајући да је СНСД то успоставио и да се та појава проширила свуда.

Говорећи о функционисању власти у дистрикту Брчко, Босић је рекао да је градоначелник Синиша Милић постао параван за интересе људи који имају паре у тој средини.

"У Брчком нема напретка, а за то је најодговорнији градоначелник", казао је Босић, наводећи да је градоначелник испустио власт из руку, јер је она сада концентирасана код предсједника скупштине дистиркта Еседа Кадрића из СДА.

"Брчко је постало најкорумпиранија средина, власт не функционише, проблеми се гомилају и у здравству и образовању", упозорава Босић и додаје да је Брчко прије десет година било перспективније мјесто за живот у односу на сада. 

"Од Брчког треба направити град", казао је Босић и додао да је неријешено питање канализације, недостају вбртићи, несређено здравство школство...нема биоскопа, позоришта...

"Како оправдати велика средства која су дошла у Брчко а ова питања нису ријешена", казао је Босић, наводећи да ће СДС на томе инсистирати како би Брчко постала урбана средина у правом смислу ријечи.

Босић закључује да су неопходне хитне системске мјере на свим нивоима.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Занзибар

28.09.2019 13:35

Цека се да Бакир "преваспита" Милорада, да овај "увиди" да у демократским процесима вриједи само разговор, договор уз увазавање свих насих народа и народности. Доцим, Милорад не дозивљава Бакира као старијег и паметнијег колегу, него сматра да Баки мозе да ствар демократије науци од њега. Цека се да сада да лија консултује меду па цемо видјети како иде даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2019 15:31

Не треба ствари генерализовати. Јасно треба навести проблем. СДА покусава да у ФБиХ доведе ДФ у владу на ста ХДЗ не пристаје. За узврат ДФ це коалирати са СДА у вецини кантона. АНП је измисљена ствар за уцјењивање, јер су и НАТО И ЕУ јасно поруцили да је то техницко питање. Треба натјерати ХДЗ да пристане на уцјене СДА. Механизам гласања не даје простора кад је у питању РС. СНСД је једини техницки могуци партнер за формирање СМ. Сва министарства које је Бакир хтео је добио. Не мозе СДА контролисати све нивое власти. Они имају вецинску подрску на свега 25% БиХ.

Name

БЛ

28.09.2019 14:07

Све је тако. Најбоље би било дати СНСД-у власт у руке...само још то недостаје...да продају и ово мало што је остало од РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика

28.09.2019 14:20

Каже се....КАД ИДЕ ЈУНЕ НЕК ИДЕ И УЖЕ....

Name

11903

28.09.2019 17:18

Дати снсд-у могуцност да формира власт би било једнако мудро као привезати козу да цува тек излистао купус, а да јој је цијела парцела на дохвату?

Name

За Ре

28.09.2019 15:44

А комсиц????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даyтон2

28.09.2019 16:43

Мора се ићи на Даyтон2 прије него сви одселимо. Од офцјепљења сигурно ништа нема, а вако ове три странке могу владати у недоглед. Нови систем ће бити прије или касније. Може се чекати банкропт или ће се ићи на оружане сукобе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојка

28.09.2019 17:39

Браво босићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феудалци це то заврсити у своју корист

28.09.2019 17:49

Друствено раслојавање је текло много брзе него у доба и самог феудализма,методе су познате, али на софистициранији нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Завада

28.09.2019 22:49

Завади па владај представа за будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

29.09.2019 09:34

Био нови или стари састав народу це бити исто.... Вас народ бира....али ви радите за себе и своје џепове........

ОДГОВОРИТЕ