Savjet ministara mora da radi sve do izbora novog

"Nije SDS kriv što SNSD, HDZ i SDA ne mogu da naprave vlast na nivou BiH. Počeli su razgovore, dogovorili koaliciju i zaribali", kazao je Bosić .

Republika Srpska 28.09.2019 | 13:07
Savjet ministara mora da radi sve do izbora novog
"SNSD, HDZ i SDA postigli su koalicioni dogovor na nivou BiH na osnovu koga je izabrano rukovodstvo u oba doma Parlamenta BiH. Dogovorili su da Srbin bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Nakon toga počeli su jedni druge da ucjenjuju i tu je sve stalo", kazao je član Predsjendištva SDS Mladen Bosić u emisiji "Razgovor s povodom" TV Hit.

U toj situaciji, kaže Bosić, Savjet ministara u starom mandatu mora da radi sve do izbora novog jer je tako regulisano zakonom.

"Pritisci da srpski kadrovi u Savjetu ministara napuste pozicije je priča o tome da na njihova mjesta dođu zamjenici koji su iz druga dva naroda i donose punopravne odluke kao što je recimo slanje ANP-a u Brisel. I da hoće da se povuku srpski ministri to ne smiju učiniti", kategoričan je Bosić , dodajući da je taj pritisak politička igra.

"Nismo mi krivi što ne mogu da naprave vlast na nivou BiH. krivi su oni koji ne mogu da se dogovore. Počeli su i zaribali," kazao je Bosić.

"Slika odnosa na nivou BiH preslikava se i na distrkt, upravo zbog proprcija učešća u vlast gdje moraju biti zastupljeni predstavnici sva tri naroda", kazao je Bosić, koji je na čelu SDS-a u Brčkom.

Komentarišući poliitčku scenu, Bosić je rekao da je "poliitka zamrla jer su prevladali lični interesi a moralne vrijednosti pale".

"Ako imate, a imate kupovinu glasova, poslanika onda tu nema demokratiskih izbora. To je postalo pravilo ponašanja", kazao je Bosić, dodajući da je SNSD to uspostavio i da se ta pojava proširila svuda.

Govoreći o funkcionisanju vlasti u distriktu Brčko, Bosić je rekao da je gradonačelnik Siniša Milić postao paravan za interese ljudi koji imaju pare u toj sredini.

"U Brčkom nema napretka, a za to je najodgovorniji gradonačelnik", kazao je Bosić, navodeći da je gradonačelnik ispustio vlast iz ruku, jer je ona sada koncentirasana kod predsjednika skupštine distirkta Eseda Kadrića iz SDA.

"Brčko je postalo najkorumpiranija sredina, vlast ne funkcioniše, problemi se gomilaju i u zdravstvu i obrazovanju", upozorava Bosić i dodaje da je Brčko prije deset godina bilo perspektivnije mjesto za život u odnosu na sada. 

"Od Brčkog treba napraviti grad", kazao je Bosić i dodao da je neriješeno pitanje kanalizacije, nedostaju vbrtići, nesređeno zdravstvo školstvo...nema bioskopa, pozorišta...

"Kako opravdati velika sredstva koja su došla u Brčko a ova pitanja nisu riješena", kazao je Bosić, navodeći da će SDS na tome insistirati kako bi Brčko postala urbana sredina u pravom smislu riječi.

Bosić zaključuje da su neophodne hitne sistemske mjere na svim nivoima.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Zanzibar

28.09.2019 15:35

Ceka se da Bakir "prevaspita" Milorada, da ovaj "uvidi" da u demokratskim procesima vrijedi samo razgovor, dogovor uz uvazavanje svih nasih naroda i narodnosti. Docim, Milorad ne dozivljava Bakira kao starijeg i pametnijeg kolegu, nego smatra da Baki moze da stvar demokratije nauci od njega. Ceka se da sada da lija konsultuje medu pa cemo vidjeti kako ide dalje.

ODGOVORITE
Name

Re

28.09.2019 17:31

Ne treba stvari generalizovati. Jasno treba navesti problem. SDA pokusava da u FBiH dovede DF u vladu na sta HDZ ne pristaje. Za uzvrat DF ce koalirati sa SDA u vecini kantona. ANP je izmisljena stvar za ucjenjivanje, jer su i NATO I EU jasno porucili da je to tehnicko pitanje. Treba natjerati HDZ da pristane na ucjene SDA. Mehanizam glasanja ne daje prostora kad je u pitanju RS. SNSD je jedini tehnicki moguci partner za formiranje SM. Sva ministarstva koje je Bakir hteo je dobio. Ne moze SDA kontrolisati sve nivoe vlasti. Oni imaju vecinsku podrsku na svega 25% BiH.

Name

BL

28.09.2019 16:07

Sve je tako. Najbolje bi bilo dati SNSD-u vlast u ruke...samo još to nedostaje...da prodaju i ovo malo što je ostalo od RS.

ODGOVORITE
Name

Politika

28.09.2019 16:20

Kaže se....KAD IDE JUNE NEK IDE I UŽE....

Name

11903

28.09.2019 19:18

Dati snsd-u mogucnost da formira vlast bi bilo jednako mudro kao privezati kozu da cuva tek izlistao kupus, a da joj je cijela parcela na dohvatu?

Name

Za Re

28.09.2019 17:44

A komsic????

ODGOVORITE
Name

Dayton2

28.09.2019 18:43

Mora se ići na Dayton2 prije nego svi odselimo. Od ofcjepljenja sigurno ništa nema, a vako ove tri stranke mogu vladati u nedogled. Novi sistem će biti prije ili kasnije. Može se čekati bankropt ili će se ići na oružane sukobe.

ODGOVORITE
Name

Милојка

28.09.2019 19:39

Браво босићу

ODGOVORITE
Name

Feudalci ce to zavrsiti u svoju korist

28.09.2019 19:49

Drustveno raslojavanje je teklo mnogo brze nego u doba i samog feudalizma,metode su poznate, ali na sofisticiraniji nacin.

ODGOVORITE
Name

Zavada

29.09.2019 00:49

Zavadi pa vladaj predstava za budale

ODGOVORITE
Name

Rade

29.09.2019 11:34

Bio novi ili stari sastav narodu ce biti isto.... Vas narod bira....ali vi radite za sebe i svoje džepove........

ODGOVORITE