Србија у финалу Европског првенства!

У "паклу" париске дворане "Берси" одбојкаши Србије су савладали Француску са 3:2 (23:25, 25:23, 25:21, 17:25, 15:7) у сетовима у полуфиналу Европског првенства.  БРАВО, БРАВО, БРАВО! У распродатом париском "Берсију", наши најбољи одбојкаши направили су велики подвиг и елиминисали домаћина у полуфиналу Европског првенства. У недељу са Словенцима за злато! 

Остали спортови 28.09.2019 | 00:08
Србија у финалу Европског првенства!
ЧУДО У ПАРИЗУ, СРБИЈА У ФИНАЛУ! Поново певамо - чувај се свете Плаве чете! У недељу од 17.30 против Словеније за злато!

У првом полуфиналу, репрезентативци Словеније победили су Пољску резултатом 3:1 и пласирали се у финале где ће одмерити снаге са селекцијом Србије.

Први сет је протекао у знаку доминације домаћег тима. Играли су са великом енергијом коју су добијали од многобројне публике у Паризу и користили сваку грешку српских репрезентативаца.

Сервис грешака је било на обе стране, али су напади Француске некако били опаснији од напада Србије, па су тако сасвим заслужено имали три поена предности током читавог првог сета.

Знаци повратка су се могли видети када су Французи имали 22:18, па је уследила серија од три везана поена Србије за 22:21 и то буђење је дало знак да Француска мора да позове тајм аут.

Преко Бојеа су стекли две сет лопте, прву је Србија одбранила, али другу није успела и први сет је припао домаћем тиму резултатом 25:23.

Силовит старт Србије у другом сету значио је само једно – освајање истог. Током читавог другог сета, Србија је имала велику предност. Највећа је била од 8 поена, када је на семафору писало 19:11 и онда је Лоран Тили морао да затражи тајм аут.

Повратак Француза је уследио, наравно, али је Србија успевала да одврати њихове нападе. Сјајна представа Атанасијевића, Ковачевића, па и Подрашчанина показала је да Србија може да се надиграва.

Каква драма је само виђена у трећем сету! Прво су Французи успели да се одлепе,

Када је други ас забележио Срећко Лисинац, писало је 23:18 у корист Србије, али су серијом и подршком публике Французи успели да се врате у меч, да би после грешке Линела резултатом 25:23 освојили трећи сет.

У четвртом сету, видели смо нешто слабију игру репрезентације Србије. Иако је Србија почела добро, уследио је благи пад који су Французи искористили како би направили нешто осетнију разлику.

Када су "осетили крв" ишли су максимално мотивисано до самог краја и дозволили селекцији Србије свега 17 поена у четвртом сету. То је само значило да су изабраници Слободана Ковача оно најбоље оставили за крај.

Серијом 5:0 почео је, одлучујући, пети сет. Француска је преко Енгапеа постигла још који поен, али су Ковачевић, Атанасијевић, Лисинац и другови темпирали блокове маестрално, такође је сервис функционисао савршено, да би се при резултату 12:6 у корист Србије осетио страх код Француза.

Ни 15.000 домаћих навијача у хали "Берси" није створило довољно енергије Француској да се одупре Србији, која је после двоипочасовне борбе са 3:2 у сетовима успела да однесе тријумф и закаже финале Европског првенства са Словенијом.

Србија има европске првакиње у одбојци.

Србија има и финалисте Европског првенства у одбојци.

Много храбрости, много вере, много другарства, много самопоуздања и нимало страха било је потребно овог петка увече пред 15.600 навијача у "Берсију" да би се играла добра одбојка против Француске.

Када су на то додали и изврсност у спорту којем су посветили своје животе, наши момци предвођени новим селектором Слободаном Ковачем успели су и да НАДИГРАЈУ великог ривала пред крцатим трибинама неуморних Француза.

На крају, у фантастичном мечу завршеном у петом сету, "орлови" су изборили четврто финале европских првенстава у ком ће се у недељу од 17:30 на истом месту борити за треће злато: Србија - Француска 23:25, 25:23, 25:21, 17:25, 15:7!

Ривали нашим јунацима биће одбојкаши Словеније, који су у четвртак увече победили Пољску пред 11.000 својих навијача у Љубљани и потом кренули пут престонице Француске на дуел са - Србијом, не Француском!

Чувај се свете плаве чете! Поново, као некад! Чудо се догодило у Граду светлости! Идемо по злато, на врх Европе. У страшној утакмици, у врхунском издању два тима, одбојкаши Србије усред Париза срушили су Француску и пласирали се у финале првенства континента. Најбољи када је најтеже, најхрабрији када би другима задрхтале руке. Као из ината, уз преокрет – 3:2 (23:25, 25:23, 25:21, 17:25, 15:7). Финале у недељу, против Словеније (17.30). То баш нико није очекивао...

Какав меч! Драма какву само одбојка може да пружи. Константни преокрети, надјачавање, надмудривање. Дизање из „мртвих“ када се чини да спаса нема, када разлика расте. Ако негде постоји тај „српски инат“, видели смо га вечерас. После изгубљеног првог сета, ионако уз улогу великог аутсајдера, одбојкаши Србије су се винули као феникс. И винули су се до обода европског врха.

Последњи сет, одлучујући, који је често рулет, био је – доминација. Сурово гажење по сновима Француске да може код куће да освоји злато. Све је радило у игри Србије као да су сви претходни дани били само увежбавање, генерална проба, за тих 15 поена полуфинала. Рапсодија на терену, за мук на трибинама, за неверицу на лицима одбојкаша Француске. Ко би рекао да је то исти тим који је у четвртфиналу неубедљиво, на сто јада, прошао Украјину...

Била је Србија отписана пре полуфинала. Француска на седам утакмица изгубила је један једини сет. Али, као да су решени да, ако ништа друго, макар скупо продају кожу, заиграли су Плави најбољи меч на првенству. Збунили су Триколоре, који су после првог сета себе већ видели у финалу са Словенијом. И традиција их је уљуљкала, од 15 последњих мечева са Плавима, добили су 14.

Водила је Француска од почетка до краја првог сета. Кренула је са 3:0 и то је била разлика коју Србија није успела до краја да „ухвати“. Било је добрих напада, блокова, одбрана, али и даље је пријем сервиса био највећи проблем. Чак је Ковачев тим имао мање грешака, ипак, није вредело. У финишу сета родила се шанса. Србија је пришла на 23:22, а сервис Крсмановића се само „превалио“ преко мреже, међутим, успели су Французи да га ухвате и из такве ситуације освоје поен, а након тога и први сет.

Други сет – друга песма. Рапсодија све до финиша. Све је функционисало као сат: напади Атанасијевића и Ковачевића, блок Подрашчанина, одбране Пековића, сервис Лисинца... Довољно је рећи да је било 19:11, па уз мали пад поново се дошло до 24:18 и одједном – драма.

Стао је на сервис Линел и потпуно разбио пријем српске репрезентације. Асом је довео Триколоре на 24:23 и онда код наредног сервиса – нагазио линију! Поклонио је тај дуго чекани поен. Лакше се дисало... Полуфинале је кренуло од нуле. Србија је показала зубе.

А, тек трећи сет! Врхунац! Кулминација! Кренуло је серијом Француске, 4:0, па 8:4, а онда је Србија додала гас. Мало помало, домаћин је достигнут и сет је добио потпуно други облик. Била је то вансеријска одбојка са обе стране. Плавима је боље функционисао блок него ривалу, то је лежала превага. Подрашчанин и Лисинац су били сјајни, али можда најлепши, можда кључни тренутак је био када је Ковачевић изблокирао Нгапета један на један.

Као и у другом сету, чим су осетили „тврдо“, Французима је храброст почела да цури из рукава, осетила се несигурност, мало и страха у очима. Велики је улог на талону, на њиховом терену, пред 15.000 навијача...

Атанасијевић осам поена, уз 75 одсто успешности – то му је учинак у трећем сету. Србија на 20:17, па 21:18, вођство на дохват руку. Триколори су дошли на 22:21, даље нису могли. Упецао се Нгапет у последњем поену, симболично, да покаже колико је Француска била немоћна пред плавим зидом са друге стране мреже – 25:21.

Велики је тим Француска. Притешњена на ивицу пораза, заиграла је на све или ништа. Није имала куд. Севале су муње из сервиса, док је српски тим некако недовољно чврст ушао у четврти сет. И то се одмах осликало на семафору. Разлика је само расла, од 8:6, преко 12:8 до 16:9.

Када је отишло на седам разлике, сет је био готов. Без правог отпора, потпуно пуштен низ воду. Невероватан пад у игри, као да је нека трећа постава изашла на терен... Повратка није било, Триколори су се прелако вратили у живот освајањем четвртог сета. Драма је дошла до границе пуцања!

А, од драме у петом сету – ни Д! То није била одбојка, то је био терор над домаћином Европског првенства. Било је 7:1, било је 11:5, било је на крају 15:7. Србија је у финалу! Србија иде по злато, прво од 2011. године!

"Па... Не могу баш да кажем шта сам им рекао, али је деловало", рекао је Ковач у ТВ интервјуу за РТС одмах после финала, одговарајући на питање колеге Ралета Симића о разговору са играчима уочи петог сета, у ком су "петлови" дословце очерупани.

"Мало смо стали у четвртом сету, што је и нормално, јер је публика носила домаћина. Успели смо да их одаљимо од мреже, кад је мало пала концентрација морао је и тренер да реагује, па је на крају морало да се оде у пети сет. Играли смо пети сет као први, хвала мојим сарадницима што су спремили момке за то", рекао је наследник бившег саиграча из националног тима, Николе Грбића.

"Свега тога не би било да су се ови момци уплашили атмосфере, али нису и свака им част", додао је Ковач и подсетио да је у најави финала наш тим био проглашен за потпуног аутсајдера, као и да је анализом на више сајтова широм Европе било утврђено да, како је рекао, "немамо ни техничара, ни либера, ни..."

"Али, имамо екипу", рекао је Ковач.

"Пресудило је како смо почели пети сет", рекао је феноменални Урош Ковачевић и додао:

"Стварно је било прелепо играти данас, победити Француску у Берсију. Ово не може да се опише речима, поносан сам на саиграче, на стручни штаб, нећемо се овде зауставити".

Освајач 27 поена у незаборавном полуфиналу, Александар Атанасијевић, изјавио је пред једну од најважнијих утакмица у каријерама ове генерације играча да сада нема стајања.

"Заиста велика победа", рекао је "Бата".

"Морам да кажем да је наш тренер имао право када је рекао да ни сам не зна како ћемо играти. Слушали смо шта нам је говорио, одиграли сјајан меч и важно је сада да заборавимо ову победу и спремимо се за велико финале. Чуо сам нашу публику, надам се да ће их бити још више у недељу", додао је и најавио јуриш на треће злато након што је осигурана 12. медаља са европских првенстава.

ФАКТИ:

Србија је у ЧЕТВРТОМ финалу европских првенстава
"Орлови" су у полуфиналу избацили Французе у сред Париза
Пред 15.600 бучних навијача у "Берсију" пресудио је пети сет
Атанасијевић 27, Ковачевић 18, Лисинац 10
Селектор Ковач преузео је екипу пред старт турнира
Ово је био наш 20. сусрет са "петловима", водимо 14:6
У финалу у недељу од 17.30 играмо са Словенијом
Бивши Ковачев тим у четвртак је добио Пољску 3:1 у Љубљани

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СРБ

28.09.2019 08:12

Браво момци! СРБИЈА!

ОДГОВОРИТЕ