За смијех или за невјерицу...?!

Јокић 7. најбољи на свету, али како је он "Број 1"?! ЕСПН - намерно или не - изоставио је Ирвинга и Вестбрука из групе десет најдоминантнијих кошаркаша данашњице, а на прво место ставио играча због ког је моментално "експлодирала" дебата на друштвеним мрежама. Ево комплетне листе.

Кошарка 30.09.2019 | 22:45
За смијех или за невјерицу...?!
До прве утакмице у 74. НБА сезони остало је још 22 дана.

Мрежа ЕСПН, очекивано, узбуркала је страсти на друштвеним мрежама данас, када је објавила и Топ 10 ранг листе најбољих кошаркаша планете, на којој је наш Никола Јокић заузео седмо место.

Није позиција центра Денвер Нагетса била повод за онлине расправу колико исход дебате међу водећим новинарима и ТВ презентерима ове глобалне спортске мреже, где је Јанис Адетокунбо завршио на првом месту као најдоминантнији играч планете у овом тренутку.

Иако се ради о власнику МВП титуле, чини се да је обичним навијачима несхватљиво да група НБА аналитичара постави Грка изнад човека који је освојио титулу са Торонто Репторсима управо чувајући Адетокунба у финалу конференције са Милвоки Баксима и потом рушењем актуелних шампиона Голден Стејт Вориорса уз недвосмислено заслужену титулу најкориснијег играча велико финала.



Наравно, реч је о новом асу Лос Анђелес Лејкерса, Кавају Ленарду, премда је и даље довољно верних навијача Леброна Џејмса, који тврде да и даље не постоји бољи играч на свету од ветерана чији долазак у Ел-Еј Лејкерсе није значио и пласман славне франшизе у плеј-оф претходне сезоне.

Уз подсећање да онлине медији приликом састављања оваквих шкакљивих листа често свесно изазивају реакције публике, уживајући у резултатима које доносе жучне расправе испод текстова на сајту и званичним Тwиттер, Фацебоок и Инстаграм каналима, преносимо комплетан Топ 10 уз понеки коментар америчких колега које су учествовале у дебати.

П. С. Можда ће вас збунити то што Расела Вестбрука уопште нема на овој листи, он је на позицији број 12, одмах иза Кајрија Ирвинга.

*напомена: у загради је пласман пред сезону 2018/19.

10 (14) - Пол Џорџ (Лос Анђелес Клиперс)



позиција: крило
висина: 206 цм
године: 29
град: Палмдејл, Калифорнија
драфт: 10. пик, 2010.
универзитет: Фресно
искуство: 10. сезона
зарада у сезони 2019/20: 33,1
уговор: до сезоне 2021/22
*напомена: има право да изађе из уговора 2021.

"Основно питање гласи: Колико је здрав? Након што је морао да обави операције на оба рамена, Клиперси ће свакако уводити Џорџа у ритам полако, због чега нећемо одмах сазнати колико ће му пријати игра у тандему са Ленардом и колико ће проћи времена док се не навикну један на другог. Након што је бележио рекордних 28 поена, 8,2 скока и 4,1 асистенцију у сезони 2018/19 уз Вестбрука у Оклахоми, Џорџ ће морати упоредо да превазилази форму и навикава се на улогу која га чека уз Ленарда", прокоментарисао је Ом Јангмисук, ЕСПН-ов репортер који покрива утакмице Лејкерса.

9 (10) - Дамијан Лилард (Портланд Трејлблејзерс)



позиција: бек
висина: 191 цм
године: 29
град: Оукленд, Калифорнија
драфт: 6. пик, 2012.
универзитет: Вебер
искуство: 8. сезона
зарада у сезони 2019/20: 29,8
уговор: до сезоне 2024/25
*напомена: има право да изађе из уговора 2024.

"Од тренутка када је као мистерија дошао у лигу са Вебера, Лилард је изградио репутацију неустрашивог, верног 'генерала' на паркету. Нема играча у односу на ког је слаб у постизању пресудних кошева у великим утакмицама", написао је колумниста ЕСПН магазина Кевин Арновиц, који је додао да нема играча у лиги пред којим је "Дејм" инфериоран када је у питању умеће у постизању пресудних поена у великим утакмицама, али и да се ради о играчу који је синоним за културу кошарке у Орегону и момку који је мирно и тихо, без велике помпе, потписао "супермаx" продужетак сарадње са једином франшизом за коју је наступао у каријери.

8 (9) - Џоел Ембид (Филаделфија Севентисиксерс)



позиција: центар
висина: 213 цм
године: 25
град: Јуанде, Камерун
драфт: 3. пик, 2014.
универзитет: Канзас
искуство: 4. сезона
зарада у сезони 2019/20: 27,5
уговор: до сезоне 2022/23
*напомена: нема право да изађе из уговора.

"Борећи се са болешћу и недостатком физичке спреме прошлог пролећа, Ембид је могао да примети како његова продуктивност на обе стране терена опада како је плеј-оф одмицао, што је на крају довело до елиминације Филаделфије у другој рунди. До тада, играо је рекордних 34,3 минута по мечу и бележио просечно 27,5 поена, 13,6 скокова, али одиграо само 64 од 82 утакмице у лигашком делу. Одржао се у врху после скока са 23. на позицију број 9 прошле године, али се поставља питање колико далеко он може да стигне у плеј-оф конкуренцији", прокоментарисао је некадашњи НФЛ играч, сада један од НБА "инсајдера", Боби Маркс.

7 (12) - Никола Јокић (Денвер Нагетс)



позиција: центар
висина: 213 цм
године: 24
град: Сомбор, Србија
драфт: 41. пик, 2014.
претходни клуб: КК Мега
искуство: 4. сезона
зарада у сезони 2019/20: 27,5
уговор: до сезоне 2021/22
*напомена: нема право да изађе из уговора.

"Може ли Јокић да скочи са суперстар на МВП ниво? Јокић је завршио у Топ 10 групи према реалном плус/минус индексу (РПМ) у свакој сезони од доласка у НБА. Чини саиграче бољима, има изванредну визију на терену и осећај да управља игром Нагетса са високог поста. Али, да би Денвер био још већи конкурент ове сезоне, Јокић би морао да има још агресивнији став на терену и подигне игру на највиши ниво. Од његове могућности да то уради већ ове сезоне зависиће и шансе Нагетса да се боре за титулу", рекао је Андре Снелингс, који се бави НБА аналитиком и "фантасy" игром на сајту ЕСПН.

6 (2) - Стефен Кари (Голден Стејт Вориорс)



позиција: бек
висина: 191 цм
године: 31
град: Акрон, Охајо
драфт: 7. пик, 2009.
универзитет: Дејвидсон
искуство: 11. сезона
зарада у сезони 2019/20: 40,2
уговор: до сезоне 2021/22
*напомена: нема право да изађе из уговора.

"Намеће се питање: Колико ће Стеф бити добар без Кевина Дурента и Клеја Томпсона? Како ће некада двоструки МВП предводити Вориорсе наредне сезоне занимаће целу лигу, а биће занимљиво видети и како ће Кер руковати минутажом свог најбољег играча на почетку још једне дуге сезоне. И Кари и Голден Стејт знају пред каквим се изазовом налазе, делује да имају добру енергију у овом тренутку", написао је Ник Фридел, један од ЕСПН-ових репортера из дворана.

5 (6) - Ентони Дејвис (Лос Анђелес Лејкерс)



позиција: крилни центар
висина: 208 цм
године: 26
град: Чикаго, Илиноис
драфт: 1. пик, 2012.
универзитет: Кентаки
искуство: 8. сезона
зарада у сезони 2019/20: 27,1
уговор: до сезоне 2020/21
*напомена: Има право да изађе из уговора 2020.

"Да ли је 'прављен' за кошарку у мају или јуну?", питао је НБА аналитичар и професор на Универзитету Тексас, некадашњи потпредседник Сан Антонио Спарса, Кирк Голдсбери. Свестан да је нова звезда Лејкерса као играч Њу Орлеанс Пеликанса скупио 15 плеј-оф утакмица за седам сезона, Голдсбери је рекао да "нема дилеме око тога да ли је "Обрва" један од најбољих високих играча лиге, али да је легитимно питање да ли је спреман да поведе Џејмса назад у НБА финале". "Дејвис се пласирао два пута у плеј-оф од када је дошао у лигу, док Џејмс само једном није", написао је професор Голдсбери.

4 (3) - Џејмс Харден (Хјустон Рокетс)



позиција: бек
висина: 196 цм
године: 30
град: Лос Анђелес, Калифорнија
драфт: 3. пик, 2009.
универзитет: Аризона
искуство: 11. сезона
зарада у сезони 2019/20: 38,2
уговор: до сезоне 2022/23
*напомена: Има право да изађе из уговора 2022.

"Најважније питање: Може ли Харден да буде најбољи играч на свету када је најважније? Да, изазваће доста пажње поновни сусрет 'Браде' са својим старим другаром, Вестбруком, али он је увелико у добу у ком није потребно да доказује било шта до касног пролећа. Можда је неправедно прогласити Хардена за 'зеца' када је плеј-оф кошарка у питању, имао је 28,2 поена у просеку за Рокетсе прошле сезоне, али једини начин да одговори критичарима је да одведе Хјустон до титуле", написао је Тим Мекмејхон, који покрива НБА утакмице за ЕСПН радио.

3 (1) - Леброн Џејмс (Лос Анђелес Лејкерс)



позиција: крило
висина: 203 цм
године: 34
град: Акрон, Охајо
драфт: 1. пик, 2003.
универзитет: -
искуство: 17. сезона
зарада у сезони 2019/20: 37,4
уговор: до сезоне 2021/22
*напомена: Има право да изађе из уговора 2021.

"Први пут од када смо увели ранг-листу пред сезону 2011/12, Леброн није на првом месту", подсетио је репортер са НБА паркета, Дејв Мекменамин (@мцтен), који се потом послужио "паметном статистиком" и навео да је "Кинг" упркос 27,4 поена, 8,5 скокова и 8,3 асистенција у првој сезони са Лејкерсима играо најмање до сада, 35,2 минута и испао из врха ВОРП и ПЕР листе, што су прилично цењене категорије. "Ако Џејмс настави да пркоси 'зубу времена' уз младе таленте попут Дејвиса и Кузме, Лејкерси ће бити озбиљна сила у лиги. У супротном, и њега и екипу очекују велики изазови", додао је Мекменамин.

2 (8) - Кавај Ленард (Лос Анђелес Клиперс)



позиција: крило
висина: 201 цм
године: 28
град: Лос Анђелес, Калифорнија
драфт: 15. пик, 2011.
универзитет: Сан Дијего
искуство: 9. сезона
зарада у сезони 2019/20: 32,7
уговор: до сезоне 2021/22
*напомена: Има право да изађе из уговора 2021.

"Право питање је да ли на добар начин меримо важност лигашког и плеј-оф дела сезоне", написао је НБА аналитичар Кевин Пелтон, свестан могућности да колеге и он праве грешку остављајући Ленарда на другој позицији, иако се потом оградио речима да "Кавај не би био његов избор за прва три места у регуларном делу сезоне, али би био број један за плеј-оф". Иако се намеће питање како је могуће прогласити за најдоминантнијег играча света онога ко није најдоминантнији када се одлучује о титули, "Тхе Клаw" се неће претерано освртати на овакве оцене. Њега је ЕСПН прошле године поставио за осмог, па је учинио да Торонто Репторси имају шампионску титулу.

1 (4) - Јанис Адетокунбо (Милвоки Бакс)



позиција: крило
висина: 211 цм
године: 24
град: Атина, Грчка
драфт: 15. пик, 2013.
претходни клуб: Филатлитикос
искуство: 7. сезона
зарада у сезони 2019/20: 25,8
уговор: до сезоне 2020/21
*напомена: Нема право да изађе из уговора.

"Адетокунбо је правио дар-мар у лиги током сезоне 2018/19, 'постеризовао' Ол-стар играче који су га чували и савијао обруче по дворанама. НБА јавност очекивала је да ће бити добар, али овако добар? Онда је дошло финале Истока и постало је 'тврдо', Адетокунбо је удвојен и Торонто је показао да је бољи тим. Због тога очекивања гласе овако: Иди поново до исте препреке и прескочи је", написала је ЕСПН-ова репортерка из Милвокија, Малика Ендрјуз, која међутим није приметила да је Ленардовим повратком на Запад конкуренција на Истоку постала још "тања" него прошле сезоне, али је додала: "Кључно питање је како ће се 'Греек Фреак' изборити са планином очекивања ове сезоне. Он има таленат да заблиста под притиском, али - хоће ли?"

Добро, да чујемо и вас... О кога се ЕСПН - свесно или не - највише огрешио?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар