Za smijeh ili za nevjericu...?!

Jokić 7. najbolji na svetu, ali kako je on "Broj 1"?! ESPN - namerno ili ne - izostavio je Irvinga i Vestbruka iz grupe deset najdominantnijih košarkaša današnjice, a na prvo mesto stavio igrača zbog kog je momentalno "eksplodirala" debata na društvenim mrežama. Evo kompletne liste.

Košarka 30.09.2019 | 22:45
Za smijeh ili za nevjericu...?!
Do prve utakmice u 74. NBA sezoni ostalo je još 22 dana.

Mreža ESPN, očekivano, uzburkala je strasti na društvenim mrežama danas, kada je objavila i Top 10 rang liste najboljih košarkaša planete, na kojoj je naš Nikola Jokić zauzeo sedmo mesto.

Nije pozicija centra Denver Nagetsa bila povod za online raspravu koliko ishod debate među vodećim novinarima i TV prezenterima ove globalne sportske mreže, gde je Janis Adetokunbo završio na prvom mestu kao najdominantniji igrač planete u ovom trenutku.

Iako se radi o vlasniku MVP titule, čini se da je običnim navijačima neshvatljivo da grupa NBA analitičara postavi Grka iznad čoveka koji je osvojio titulu sa Toronto Reptorsima upravo čuvajući Adetokunba u finalu konferencije sa Milvoki Baksima i potom rušenjem aktuelnih šampiona Golden Stejt Voriorsa uz nedvosmisleno zasluženu titulu najkorisnijeg igrača veliko finala.



Naravno, reč je o novom asu Los Anđeles Lejkersa, Kavaju Lenardu, premda je i dalje dovoljno vernih navijača Lebrona Džejmsa, koji tvrde da i dalje ne postoji bolji igrač na svetu od veterana čiji dolazak u El-Ej Lejkerse nije značio i plasman slavne franšize u plej-of prethodne sezone.

Uz podsećanje da online mediji prilikom sastavljanja ovakvih škakljivih lista često svesno izazivaju reakcije publike, uživajući u rezultatima koje donose žučne rasprave ispod tekstova na sajtu i zvaničnim Twitter, Facebook i Instagram kanalima, prenosimo kompletan Top 10 uz poneki komentar američkih kolega koje su učestvovale u debati.

P. S. Možda će vas zbuniti to što Rasela Vestbruka uopšte nema na ovoj listi, on je na poziciji broj 12, odmah iza Kajrija Irvinga.

*napomena: u zagradi je plasman pred sezonu 2018/19.

10 (14) - Pol Džordž (Los Anđeles Klipers)



pozicija: krilo
visina: 206 cm
godine: 29
grad: Palmdejl, Kalifornija
draft: 10. pik, 2010.
univerzitet: Fresno
iskustvo: 10. sezona
zarada u sezoni 2019/20: 33,1
ugovor: do sezone 2021/22
*napomena: ima pravo da izađe iz ugovora 2021.

"Osnovno pitanje glasi: Koliko je zdrav? Nakon što je morao da obavi operacije na oba ramena, Klipersi će svakako uvoditi Džordža u ritam polako, zbog čega nećemo odmah saznati koliko će mu prijati igra u tandemu sa Lenardom i koliko će proći vremena dok se ne naviknu jedan na drugog. Nakon što je beležio rekordnih 28 poena, 8,2 skoka i 4,1 asistenciju u sezoni 2018/19 uz Vestbruka u Oklahomi, Džordž će morati uporedo da prevazilazi formu i navikava se na ulogu koja ga čeka uz Lenarda", prokomentarisao je Om Jangmisuk, ESPN-ov reporter koji pokriva utakmice Lejkersa.

9 (10) - Damijan Lilard (Portland Trejlblejzers)



pozicija: bek
visina: 191 cm
godine: 29
grad: Ouklend, Kalifornija
draft: 6. pik, 2012.
univerzitet: Veber
iskustvo: 8. sezona
zarada u sezoni 2019/20: 29,8
ugovor: do sezone 2024/25
*napomena: ima pravo da izađe iz ugovora 2024.

"Od trenutka kada je kao misterija došao u ligu sa Vebera, Lilard je izgradio reputaciju neustrašivog, vernog 'generala' na parketu. Nema igrača u odnosu na kog je slab u postizanju presudnih koševa u velikim utakmicama", napisao je kolumnista ESPN magazina Kevin Arnovic, koji je dodao da nema igrača u ligi pred kojim je "Dejm" inferioran kada je u pitanju umeće u postizanju presudnih poena u velikim utakmicama, ali i da se radi o igraču koji je sinonim za kulturu košarke u Oregonu i momku koji je mirno i tiho, bez velike pompe, potpisao "supermax" produžetak saradnje sa jedinom franšizom za koju je nastupao u karijeri.

8 (9) - Džoel Embid (Filadelfija Seventisiksers)



pozicija: centar
visina: 213 cm
godine: 25
grad: Juande, Kamerun
draft: 3. pik, 2014.
univerzitet: Kanzas
iskustvo: 4. sezona
zarada u sezoni 2019/20: 27,5
ugovor: do sezone 2022/23
*napomena: nema pravo da izađe iz ugovora.

"Boreći se sa bolešću i nedostatkom fizičke spreme prošlog proleća, Embid je mogao da primeti kako njegova produktivnost na obe strane terena opada kako je plej-of odmicao, što je na kraju dovelo do eliminacije Filadelfije u drugoj rundi. Do tada, igrao je rekordnih 34,3 minuta po meču i beležio prosečno 27,5 poena, 13,6 skokova, ali odigrao samo 64 od 82 utakmice u ligaškom delu. Održao se u vrhu posle skoka sa 23. na poziciju broj 9 prošle godine, ali se postavlja pitanje koliko daleko on može da stigne u plej-of konkurenciji", prokomentarisao je nekadašnji NFL igrač, sada jedan od NBA "insajdera", Bobi Marks.

7 (12) - Nikola Jokić (Denver Nagets)



pozicija: centar
visina: 213 cm
godine: 24
grad: Sombor, Srbija
draft: 41. pik, 2014.
prethodni klub: KK Mega
iskustvo: 4. sezona
zarada u sezoni 2019/20: 27,5
ugovor: do sezone 2021/22
*napomena: nema pravo da izađe iz ugovora.

"Može li Jokić da skoči sa superstar na MVP nivo? Jokić je završio u Top 10 grupi prema realnom plus/minus indeksu (RPM) u svakoj sezoni od dolaska u NBA. Čini saigrače boljima, ima izvanrednu viziju na terenu i osećaj da upravlja igrom Nagetsa sa visokog posta. Ali, da bi Denver bio još veći konkurent ove sezone, Jokić bi morao da ima još agresivniji stav na terenu i podigne igru na najviši nivo. Od njegove mogućnosti da to uradi već ove sezone zavisiće i šanse Nagetsa da se bore za titulu", rekao je Andre Snelings, koji se bavi NBA analitikom i "fantasy" igrom na sajtu ESPN.

6 (2) - Stefen Kari (Golden Stejt Voriors)



pozicija: bek
visina: 191 cm
godine: 31
grad: Akron, Ohajo
draft: 7. pik, 2009.
univerzitet: Dejvidson
iskustvo: 11. sezona
zarada u sezoni 2019/20: 40,2
ugovor: do sezone 2021/22
*napomena: nema pravo da izađe iz ugovora.

"Nameće se pitanje: Koliko će Stef biti dobar bez Kevina Durenta i Kleja Tompsona? Kako će nekada dvostruki MVP predvoditi Voriorse naredne sezone zanimaće celu ligu, a biće zanimljivo videti i kako će Ker rukovati minutažom svog najboljeg igrača na početku još jedne duge sezone. I Kari i Golden Stejt znaju pred kakvim se izazovom nalaze, deluje da imaju dobru energiju u ovom trenutku", napisao je Nik Fridel, jedan od ESPN-ovih reportera iz dvorana.

5 (6) - Entoni Dejvis (Los Anđeles Lejkers)



pozicija: krilni centar
visina: 208 cm
godine: 26
grad: Čikago, Ilinois
draft: 1. pik, 2012.
univerzitet: Kentaki
iskustvo: 8. sezona
zarada u sezoni 2019/20: 27,1
ugovor: do sezone 2020/21
*napomena: Ima pravo da izađe iz ugovora 2020.

"Da li je 'pravljen' za košarku u maju ili junu?", pitao je NBA analitičar i profesor na Univerzitetu Teksas, nekadašnji potpredsednik San Antonio Sparsa, Kirk Goldsberi. Svestan da je nova zvezda Lejkersa kao igrač Nju Orleans Pelikansa skupio 15 plej-of utakmica za sedam sezona, Goldsberi je rekao da "nema dileme oko toga da li je "Obrva" jedan od najboljih visokih igrača lige, ali da je legitimno pitanje da li je spreman da povede Džejmsa nazad u NBA finale". "Dejvis se plasirao dva puta u plej-of od kada je došao u ligu, dok Džejms samo jednom nije", napisao je profesor Goldsberi.

4 (3) - Džejms Harden (Hjuston Rokets)



pozicija: bek
visina: 196 cm
godine: 30
grad: Los Anđeles, Kalifornija
draft: 3. pik, 2009.
univerzitet: Arizona
iskustvo: 11. sezona
zarada u sezoni 2019/20: 38,2
ugovor: do sezone 2022/23
*napomena: Ima pravo da izađe iz ugovora 2022.

"Najvažnije pitanje: Može li Harden da bude najbolji igrač na svetu kada je najvažnije? Da, izazvaće dosta pažnje ponovni susret 'Brade' sa svojim starim drugarom, Vestbrukom, ali on je uveliko u dobu u kom nije potrebno da dokazuje bilo šta do kasnog proleća. Možda je nepravedno proglasiti Hardena za 'zeca' kada je plej-of košarka u pitanju, imao je 28,2 poena u proseku za Roketse prošle sezone, ali jedini način da odgovori kritičarima je da odvede Hjuston do titule", napisao je Tim Mekmejhon, koji pokriva NBA utakmice za ESPN radio.

3 (1) - Lebron Džejms (Los Anđeles Lejkers)



pozicija: krilo
visina: 203 cm
godine: 34
grad: Akron, Ohajo
draft: 1. pik, 2003.
univerzitet: -
iskustvo: 17. sezona
zarada u sezoni 2019/20: 37,4
ugovor: do sezone 2021/22
*napomena: Ima pravo da izađe iz ugovora 2021.

"Prvi put od kada smo uveli rang-listu pred sezonu 2011/12, Lebron nije na prvom mestu", podsetio je reporter sa NBA parketa, Dejv Mekmenamin (@mcten), koji se potom poslužio "pametnom statistikom" i naveo da je "King" uprkos 27,4 poena, 8,5 skokova i 8,3 asistencija u prvoj sezoni sa Lejkersima igrao najmanje do sada, 35,2 minuta i ispao iz vrha VORP i PER liste, što su prilično cenjene kategorije. "Ako Džejms nastavi da prkosi 'zubu vremena' uz mlade talente poput Dejvisa i Kuzme, Lejkersi će biti ozbiljna sila u ligi. U suprotnom, i njega i ekipu očekuju veliki izazovi", dodao je Mekmenamin.

2 (8) - Kavaj Lenard (Los Anđeles Klipers)



pozicija: krilo
visina: 201 cm
godine: 28
grad: Los Anđeles, Kalifornija
draft: 15. pik, 2011.
univerzitet: San Dijego
iskustvo: 9. sezona
zarada u sezoni 2019/20: 32,7
ugovor: do sezone 2021/22
*napomena: Ima pravo da izađe iz ugovora 2021.

"Pravo pitanje je da li na dobar način merimo važnost ligaškog i plej-of dela sezone", napisao je NBA analitičar Kevin Pelton, svestan mogućnosti da kolege i on prave grešku ostavljajući Lenarda na drugoj poziciji, iako se potom ogradio rečima da "Kavaj ne bi bio njegov izbor za prva tri mesta u regularnom delu sezone, ali bi bio broj jedan za plej-of". Iako se nameće pitanje kako je moguće proglasiti za najdominantnijeg igrača sveta onoga ko nije najdominantniji kada se odlučuje o tituli, "The Klaw" se neće preterano osvrtati na ovakve ocene. Njega je ESPN prošle godine postavio za osmog, pa je učinio da Toronto Reptorsi imaju šampionsku titulu.

1 (4) - Janis Adetokunbo (Milvoki Baks)



pozicija: krilo
visina: 211 cm
godine: 24
grad: Atina, Grčka
draft: 15. pik, 2013.
prethodni klub: Filatlitikos
iskustvo: 7. sezona
zarada u sezoni 2019/20: 25,8
ugovor: do sezone 2020/21
*napomena: Nema pravo da izađe iz ugovora.

"Adetokunbo je pravio dar-mar u ligi tokom sezone 2018/19, 'posterizovao' Ol-star igrače koji su ga čuvali i savijao obruče po dvoranama. NBA javnost očekivala je da će biti dobar, ali ovako dobar? Onda je došlo finale Istoka i postalo je 'tvrdo', Adetokunbo je udvojen i Toronto je pokazao da je bolji tim. Zbog toga očekivanja glase ovako: Idi ponovo do iste prepreke i preskoči je", napisala je ESPN-ova reporterka iz Milvokija, Malika Endrjuz, koja međutim nije primetila da je Lenardovim povratkom na Zapad konkurencija na Istoku postala još "tanja" nego prošle sezone, ali je dodala: "Ključno pitanje je kako će se 'Greek Freak' izboriti sa planinom očekivanja ove sezone. On ima talenat da zablista pod pritiskom, ali - hoće li?"

Dobro, da čujemo i vas... O koga se ESPN - svesno ili ne - najviše ogrešio?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar