АБА СК: Цедевита-Олимпија након драме избацила ФМП!

Кошаркаши љубљанске Цедевита Олимпије победили су ФМП резултатом 101:92 и пласирали се у полуфинале АБА Суперкупа.  Стефан Пот промашио шут за победу, рафална паљба са дистанце послала Цедевита Олимпију у полуфинале након продужетка! Одлична партија Марка Пецарског на дебију за ФМП.  Цедевита Олимпија је остварила прву званичну победу у сезони и изједначила успех из прошле сезоне, док је ФМП заустављен у истој рунди као и 2017. године (прошле није играо).  Екипа која је настала фузијом Олимпије и Цедевите у полуфиналу ће играти против бољег из дуела Будућност – Морнар (петак, 20. 30).

Кошарка 27.09.2019 | 19:05
АБА СК: Цедевита-Олимпија након драме избацила ФМП!
Цедевита Олимпија одлично је отворила меч и врло брзо имала чак +13 (18:5). ФМП је успео да се врати у "живот" већ крајем прве деонице и смањи заостатак на шест поена, а средином друге четвртине дошло је до потпуног преокрета.

ФМП је повео 39:34, али је Цедевита Олимпија ипак била та која је на паузу отишла са предношћу (45:43) после тројке Јеремића уз фаул који није добио. Добру игру из друге деонице српски тим није пренео на почетак треће. Цедевита Олимпија се поново "одлепила", имала нову двоцифрену предност, али се ФМП вратио и смањио заостатак на један поен.

Трећа четвртина је почела са четири везане тројке за некадашњи загребачки тим, али их је празан ход у другом делу овог периода коштао веће предности, пошто су у последњих 10 минута ушли са предношћу 72:68.

Каква драма нас је само чекала у финалној четвртини... Олимпија Цедевита је у два наврата успевала да се одлепи, да би се ФМП оба пута успешно вратио у игру. У последња два минута се ушло са резултатом 84:84, а онда су уследили поени Коди Милер Мекинтајера, па и Алексе Раданова.

Рит је донео екипи ФМП–а плус 2, 88:86, да би Боутрајт погодио своја слободна бацања и после још неких промашаја отишло се у продужетак. У додатних пет минута, Цедевита Олимпија је одиграла доста боље, сталоженије, па је самим тим заслужено и славила резултатом 101:92.

Најефикаснији је био Јака Блажич са 21 постигнутим поеном, 18 је имао Коди Милер Мекинтајер, 17 Марко Симоновић, а 15 Рајан Боутрајт. У редовима ФМП, Јеремић је имао 17 поена, Ђорђевић 15, Пот 14, Рит 13, а Марко Пецарски 12 постигнутих поена.

Ефикасна и нападачка кошарка виђена је овог поподнева у Загребу у оквиру трећег четвртфиналног дуела АБА Суперкупа између Цедевита Олимпије и ФМП-а. Пре почетка меча клуб из Љубљане словио је за великог фаворита за пролазак у полуфинале, али се састав из Железника својски потрудио да им ту прилику ускрати. Имали су Пантери шансу да уграбе победу, али је у последњем нападу у регуларном делу утакмице Стефан Пот промашио шут са полудистанце. Цедевита Олимпија је то успела да казни у додатних пет минута игре и да оде у полуфинале - 101:92.

Нешто лошије је ФМП ушао у сусрет. Играли су кошаркаши из Железника у контраритму и дозволили Цедевита Олимпији да брзо дође до двоцфирене предности. Новоформирани клуб из словеначке престонице у уводним минутима предводили су Андрија Стипановић и Јака Блажич и чинило се да ће Змајеви веома лако успети да се одлепе на задовољавајућу разлику. Но, Пантери су се пробудили крајем уводног квартала. Марко Јеремић, Радош Шешлија и Стефан Пот су везали неколико добрих напада за београдски састав, па су кошаркаши ФМП-а након веома ефикасних десет минута кошарке имали задовољавајућ заостатак - 26:20.

Брзо је ФМП пришао на само посед заостатка након кошева Шешлије и Пецарског на старту деонице и наговестио да би вечерас ипак могао да уведе меч у нешто драматичнији ток. Није за Пантере проблем представљала ни чињеница да су већ након два минута искористили бонус. Ангажованом и разноврсном игром у нападу, клуб из Железника је чак успео да пређе и у предност средином друге четвртине након поена Марка Јеремића. Тај део утакмице био је потпуно у знаку ФМП-а који је у неколико наврата успевао да се одлепи и на шест поена разлике. Међутим, Цедевита Олимпија је врло брзо узвратила. Кошевима Јаке Блажича су Словенци дошли до изједначења, а потом и до предности, пошто је напад ФМП-а у потпуности стао по изласку Шешлије и Пецарског из игре. Полувреме је завршено са по тројком на обе стране. За словеначки тим погодио је Боутрајт, док је Јеремић био прецизан код Београђана. Резултат је наговештавао велику борбу и у другом делу утакмице - 45:43.

Наставио је кошаркаше Цедевита Олимпије да служи шут за три поена и на почетку треће четвртине. Симоновић, Мулалић и Боутрајт су укупно погодили четири тројке за само три минута игре. Словенци су поново почели да „измичу“ из вида, па је клупа ФМП-а покушала да тајмаутом и изменама промени ситуацију на паркету. Али невероватну серију кошаркаши из Љубљане наставили су и у неколико наредних поседа. Заправо, сви поени Цедевита Олимпије из игре у уводних шест минута ове деонице дошли су са дистанце, па је донекле јасно због чега је предност Словенаца врло брзо поново нарасла и на двоцифрену. Није ни ФМП играо лоше, напротив. И једни и други су се налазили у веома добром нападачком ритму, а по уласку Марка Пецарскогклуб из Железника везао је неколико лепих акције и пришао на само три поена заостатка. До краја деонице играло се прилично уједначено, па је словеначки тим пред последњих десет минута кошарке имао минималну предност - 72:68.

Последња деоница лоше је нападачки отворена и на једној и на другој страни, што је била потпуна супротност у односу на оно што смо гледали у дотадашњем делу утакмице. ФМП се и даље је одржавао резултатски прикључак, али је Јака Блажич поготком уз фаул средином деонице омогућио Цедевита Олимпији да лакше дише, пошто је успео да одведе свој састав на шест поена предности. Као и у претходној деоници, Владимир Јовановић је покушао тајмаутом да "сасече" лошу серију свог тима.

То се десило и овога пута, мада на први поглед није деловало да ће бити тако. Након тројке Еда Мурића и поена Боутрајта са линије за слободна бацања чинило се да је све готово, али је ФМП везао две тројке преко Јеремића и Рита, те тако пришао на само три поена заостатка. А врло брзо је на семафору писао нерешен резултат! Рит је погодио и тако увео меч у потпуни егал пред два последња минута. Уследила је размена поена на обе стране преко Милер-Мекинтајера и Раданова, па је и пред последњих 60 секунди резултат био нерешен - 86:86.

Рит је довео Пантере у предност на 30 секунди пред крај утакмице, а онда је Боутрајт кренуо у продор на другој страни. Иницијални шут је промашио, али је некако успео да дође до офанзивног скока и да након тога погоди оба бацања. Међутим, ФМП је имао напад за победу, међутим Стефан Пот није успео да погоди шут за победу и отишло се у додатних пет минута.

Боље је додатних пет минута кошарке отворио словеначки састав. Тројком Еда Мурића, а онда и поготком Јаке Блажича уз фаул, Цедевита Олимпија одлепила се на шест поена разлике на два минута пред крај утакмице. Симоновић је новом тројком буквално ставио тачку на исход овог меча када је погодио нову тројку из угла, а на све су се надовезали поени Милера-Мекинтајера након тајмаута којима је словеначки састав пребацио стотку. До краја, Пантери нису успели да постигну ни поен, па Цедевита Олимпија након велике борбе одлази у полуфинале - 101:92.

Најефикаснији у редовима београдског тима био је Марко Јеремић са 17 поена, а двоцифрени су били и Стефан Ђорђевић са 15 поена, Стефан Пот са 14 поена, потом Дуоп Рит који је додао 13 поена (имао је дабл-дабл учинак, пошто је уписао и 11 скокова), те Марко Пецарски који је меч завршио са 12 поена. Код Цедевита Олимпије, најбољи је био Јака Блажич са чак 21 поеном, а врло близу су били Коди Милер-Мекинтајер са 18 поена и Марко Симоновић са 17 поена. Преко десет поена су убацили још Рајан Боутрајт - 15, као и Андрија Стипановић који је дошао до 11 поена.

ЦЕДЕВИТА ОЛИМПИЈА - ФМП ЖЕЛЕЗНИК 101:92 /након продужетка/

Арена: Кошаркашки центар "Дражен Петровић"
Гледалаца: 500
Судије: Томислав Хордов, Јосип Радојковић, Владан Шундић

ЦЕДЕВИТА ОЛИМПИЈА: Крушлин 3, Боутрајт 15, Крампељ, Хопкинс 4, Вујачић, Мурић 6, Мулалић 6, Милер-Мекинтајер 18, Блажич 21, Стипановић 11, Загорац, Симоновић 17

ФМП ЖЕЛЕЗНИК: Рит 13, Ускоковић 2, Пецарски 12, Јеремић 17, Пот 14, Ђоковић, Раданов 5, Тејић 2, Шешлија 8, Поповић, Улубај 4, Ђорђевић 15

Извор: моззартспорт/Б92

Фото: АБА лига (Цибона / Жељко Бакшај)

Коментари / 0

Оставите коментар