ABA SK: Cedevita-Olimpija nakon drame izbacila FMP!

Košarkaši ljubljanske Cedevita Olimpije pobedili su FMP rezultatom 101:92 i plasirali se u polufinale ABA Superkupa.  Stefan Pot promašio šut za pobedu, rafalna paljba sa distance poslala Cedevita Olimpiju u polufinale nakon produžetka! Odlična partija Marka Pecarskog na debiju za FMP.  Cedevita Olimpija je ostvarila prvu zvaničnu pobedu u sezoni i izjednačila uspeh iz prošle sezone, dok je FMP zaustavljen u istoj rundi kao i 2017. godine (prošle nije igrao).  Ekipa koja je nastala fuzijom Olimpije i Cedevite u polufinalu će igrati protiv boljeg iz duela Budućnost – Mornar (petak, 20. 30).

Košarka 27.09.2019 | 19:05
ABA SK: Cedevita-Olimpija nakon drame izbacila FMP!
Cedevita Olimpija odlično je otvorila meč i vrlo brzo imala čak +13 (18:5). FMP je uspeo da se vrati u "život" već krajem prve deonice i smanji zaostatak na šest poena, a sredinom druge četvrtine došlo je do potpunog preokreta.

FMP je poveo 39:34, ali je Cedevita Olimpija ipak bila ta koja je na pauzu otišla sa prednošću (45:43) posle trojke Jeremića uz faul koji nije dobio. Dobru igru iz druge deonice srpski tim nije preneo na početak treće. Cedevita Olimpija se ponovo "odlepila", imala novu dvocifrenu prednost, ali se FMP vratio i smanjio zaostatak na jedan poen.

Treća četvrtina je počela sa četiri vezane trojke za nekadašnji zagrebački tim, ali ih je prazan hod u drugom delu ovog perioda koštao veće prednosti, pošto su u poslednjih 10 minuta ušli sa prednošću 72:68.

Kakva drama nas je samo čekala u finalnoj četvrtini... Olimpija Cedevita je u dva navrata uspevala da se odlepi, da bi se FMP oba puta uspešno vratio u igru. U poslednja dva minuta se ušlo sa rezultatom 84:84, a onda su usledili poeni Kodi Miler Mekintajera, pa i Alekse Radanova.

Rit je doneo ekipi FMP–a plus 2, 88:86, da bi Boutrajt pogodio svoja slobodna bacanja i posle još nekih promašaja otišlo se u produžetak. U dodatnih pet minuta, Cedevita Olimpija je odigrala dosta bolje, staloženije, pa je samim tim zasluženo i slavila rezultatom 101:92.

Najefikasniji je bio Jaka Blažič sa 21 postignutim poenom, 18 je imao Kodi Miler Mekintajer, 17 Marko Simonović, a 15 Rajan Boutrajt. U redovima FMP, Jeremić je imao 17 poena, Đorđević 15, Pot 14, Rit 13, a Marko Pecarski 12 postignutih poena.

Efikasna i napadačka košarka viđena je ovog popodneva u Zagrebu u okviru trećeg četvrtfinalnog duela ABA Superkupa između Cedevita Olimpije i FMP-a. Pre početka meča klub iz Ljubljane slovio je za velikog favorita za prolazak u polufinale, ali se sastav iz Železnika svojski potrudio da im tu priliku uskrati. Imali su Panteri šansu da ugrabe pobedu, ali je u poslednjem napadu u regularnom delu utakmice Stefan Pot promašio šut sa poludistance. Cedevita Olimpija je to uspela da kazni u dodatnih pet minuta igre i da ode u polufinale - 101:92.

Nešto lošije je FMP ušao u susret. Igrali su košarkaši iz Železnika u kontraritmu i dozvolili Cedevita Olimpiji da brzo dođe do dvocfirene prednosti. Novoformirani klub iz slovenačke prestonice u uvodnim minutima predvodili su Andrija Stipanović i Jaka Blažič i činilo se da će Zmajevi veoma lako uspeti da se odlepe na zadovoljavajuću razliku. No, Panteri su se probudili krajem uvodnog kvartala. Marko Jeremić, Radoš Šešlija i Stefan Pot su vezali nekoliko dobrih napada za beogradski sastav, pa su košarkaši FMP-a nakon veoma efikasnih deset minuta košarke imali zadovoljavajuć zaostatak - 26:20.

Brzo je FMP prišao na samo posed zaostatka nakon koševa Šešlije i Pecarskog na startu deonice i nagovestio da bi večeras ipak mogao da uvede meč u nešto dramatičniji tok. Nije za Pantere problem predstavljala ni činjenica da su već nakon dva minuta iskoristili bonus. Angažovanom i raznovrsnom igrom u napadu, klub iz Železnika je čak uspeo da pređe i u prednost sredinom druge četvrtine nakon poena Marka Jeremića. Taj deo utakmice bio je potpuno u znaku FMP-a koji je u nekoliko navrata uspevao da se odlepi i na šest poena razlike. Međutim, Cedevita Olimpija je vrlo brzo uzvratila. Koševima Jake Blažiča su Slovenci došli do izjednačenja, a potom i do prednosti, pošto je napad FMP-a u potpunosti stao po izlasku Šešlije i Pecarskog iz igre. Poluvreme je završeno sa po trojkom na obe strane. Za slovenački tim pogodio je Boutrajt, dok je Jeremić bio precizan kod Beograđana. Rezultat je nagoveštavao veliku borbu i u drugom delu utakmice - 45:43.

Nastavio je košarkaše Cedevita Olimpije da služi šut za tri poena i na početku treće četvrtine. Simonović, Mulalić i Boutrajt su ukupno pogodili četiri trojke za samo tri minuta igre. Slovenci su ponovo počeli da „izmiču“ iz vida, pa je klupa FMP-a pokušala da tajmautom i izmenama promeni situaciju na parketu. Ali neverovatnu seriju košarkaši iz Ljubljane nastavili su i u nekoliko narednih poseda. Zapravo, svi poeni Cedevita Olimpije iz igre u uvodnih šest minuta ove deonice došli su sa distance, pa je donekle jasno zbog čega je prednost Slovenaca vrlo brzo ponovo narasla i na dvocifrenu. Nije ni FMP igrao loše, naprotiv. I jedni i drugi su se nalazili u veoma dobrom napadačkom ritmu, a po ulasku Marka Pecarskogklub iz Železnika vezao je nekoliko lepih akcije i prišao na samo tri poena zaostatka. Do kraja deonice igralo se prilično ujednačeno, pa je slovenački tim pred poslednjih deset minuta košarke imao minimalnu prednost - 72:68.

Poslednja deonica loše je napadački otvorena i na jednoj i na drugoj strani, što je bila potpuna suprotnost u odnosu na ono što smo gledali u dotadašnjem delu utakmice. FMP se i dalje je održavao rezultatski priključak, ali je Jaka Blažič pogotkom uz faul sredinom deonice omogućio Cedevita Olimpiji da lakše diše, pošto je uspeo da odvede svoj sastav na šest poena prednosti. Kao i u prethodnoj deonici, Vladimir Jovanović je pokušao tajmautom da "saseče" lošu seriju svog tima.

To se desilo i ovoga puta, mada na prvi pogled nije delovalo da će biti tako. Nakon trojke Eda Murića i poena Boutrajta sa linije za slobodna bacanja činilo se da je sve gotovo, ali je FMP vezao dve trojke preko Jeremića i Rita, te tako prišao na samo tri poena zaostatka. A vrlo brzo je na semaforu pisao nerešen rezultat! Rit je pogodio i tako uveo meč u potpuni egal pred dva poslednja minuta. Usledila je razmena poena na obe strane preko Miler-Mekintajera i Radanova, pa je i pred poslednjih 60 sekundi rezultat bio nerešen - 86:86.

Rit je doveo Pantere u prednost na 30 sekundi pred kraj utakmice, a onda je Boutrajt krenuo u prodor na drugoj strani. Inicijalni šut je promašio, ali je nekako uspeo da dođe do ofanzivnog skoka i da nakon toga pogodi oba bacanja. Međutim, FMP je imao napad za pobedu, međutim Stefan Pot nije uspeo da pogodi šut za pobedu i otišlo se u dodatnih pet minuta.

Bolje je dodatnih pet minuta košarke otvorio slovenački sastav. Trojkom Eda Murića, a onda i pogotkom Jake Blažiča uz faul, Cedevita Olimpija odlepila se na šest poena razlike na dva minuta pred kraj utakmice. Simonović je novom trojkom bukvalno stavio tačku na ishod ovog meča kada je pogodio novu trojku iz ugla, a na sve su se nadovezali poeni Milera-Mekintajera nakon tajmauta kojima je slovenački sastav prebacio stotku. Do kraja, Panteri nisu uspeli da postignu ni poen, pa Cedevita Olimpija nakon velike borbe odlazi u polufinale - 101:92.

Najefikasniji u redovima beogradskog tima bio je Marko Jeremić sa 17 poena, a dvocifreni su bili i Stefan Đorđević sa 15 poena, Stefan Pot sa 14 poena, potom Duop Rit koji je dodao 13 poena (imao je dabl-dabl učinak, pošto je upisao i 11 skokova), te Marko Pecarski koji je meč završio sa 12 poena. Kod Cedevita Olimpije, najbolji je bio Jaka Blažič sa čak 21 poenom, a vrlo blizu su bili Kodi Miler-Mekintajer sa 18 poena i Marko Simonović sa 17 poena. Preko deset poena su ubacili još Rajan Boutrajt - 15, kao i Andrija Stipanović koji je došao do 11 poena.

CEDEVITA OLIMPIJA - FMP ŽELEZNIK 101:92 /nakon produžetka/

Arena: Košarkaški centar "Dražen Petrović"
Gledalaca: 500
Sudije: Tomislav Hordov, Josip Radojković, Vladan Šundić

CEDEVITA OLIMPIJA: Krušlin 3, Boutrajt 15, Krampelj, Hopkins 4, Vujačić, Murić 6, Mulalić 6, Miler-Mekintajer 18, Blažič 21, Stipanović 11, Zagorac, Simonović 17

FMP ŽELEZNIK: Rit 13, Uskoković 2, Pecarski 12, Jeremić 17, Pot 14, Đoković, Radanov 5, Tejić 2, Šešlija 8, Popović, Ulubaj 4, Đorđević 15

Izvor: mozzartsport/B92

Foto: ABA liga (Cibona / Željko Bakšaj)

Komentari / 0

Ostavite komentar