Падавине пријете Србији и Босни и Херцеговини

Продор хладног ваздуха са истока и сјевера током касне јесени повећаће ризик од сњежних падавнина које ће се из Мађарске и Румуније преселити у Србију и Босну и Херцеговину.

Свијет 27.09.2019 | 17:41
Падавине пријете Србији и Босни и Херцеговини
Након топлог и пријатног љета, чини се да ће вријеме широм европског континента претрпити драматичне промјене. По свему судећи, неколико топлотних таласа који су љетос погодили Европу биће током јесени замјењени нестабилним временом праћеним олујама и кишом.

Италија и Балканско полуострво у страху од поплава

Олујно вријеме које је с времена на вријеме погађало Италију и Балкан током љетњих мјесеци, наставиће се и током јесени.

Снажне олује праћене грмљавином представљале су прави проблем Грчкој, Италији и Румунији током љета, док током јесени вишедневне падавине пријете да изазову поплаве у поменутим земљама.

Како јесен буде напредовала, ризик од грмљавина ће се смањивати, али то се не би могло рећи и за обилне падавине, поготово током октобра и новембра.

Повећана влажност која се предвиђа Балканском полуострву ограничиће продор топлог ваздуха, те се очекује да температуре остану близу или мало испод просјека за ово доба године.

Продор хладног ваздуха са истока и сјевера током касне јесени повећаће ризик од сњежних падавнина које ће се из Мађарске и Румуније преселити у Србију и Босну и Херцеговину.

– Нестабилно вријеме ће се очекивано лоше одразити на пољопривреду и онемогућити активности на отвореном у читавом региону – поручио је метеоролог Тајлер Ројс за “АццуWеатхер”.

Олује стижу раније и спремају напад на Велику Британију и Ирску

Поједина подручја Уједињеног Краљевства имала су прилику да осјете укус јесени још у августу, након што је влажно и вјетровито вријеме погађало регион у неколико наврата.

Како се јесење вријеме буде ширило преко Велике Британије на остатак континента тако ће јачати и пријетња од значајних олујних удара.

Олујно вријеме би касније могло да захвати сјеверну Француску, Холандију и Данску.

Грађани ових регија се упозоравају на могућа искључења струје, успоравања саобраћаја и на опасност од поплава.

Поред ризика од олујних удара, подручје од Сјеверне Француске до британских острва могло би бити мета двије пост- тропских олуја које долазе из Атлантског океана.

Највећи ризик од појаве ових непогода присутан је током овог и наредног мјесеца.

– Комбинација пост- тропских олуја и олујних вјетрова учиниће да влажност ове јесени буде већа од уобичајене – тврди метеоролог Алан Риперт.

Ипак, овакво стање неће бити заступљено током читаве јесени, тако да би се могло рећи да је и за претходно поменута подручја резервисано суво вријеме и температуре изнад нормале за ово доба године.

Након рекордно топлог лета, у наставку се не очекују нови топлотни таласи на сјеверозападу Европе.

(Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар