Padavine prijete Srbiji i Bosni i Hercegovini

Prodor hladnog vazduha sa istoka i sjevera tokom kasne jeseni povećaće rizik od snježnih padavnina koje će se iz Mađarske i Rumunije preseliti u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Svijet 27.09.2019 | 17:41
Padavine prijete Srbiji i Bosni i Hercegovini
Nakon toplog i prijatnog ljeta, čini se da će vrijeme širom evropskog kontinenta pretrpiti dramatične promjene. Po svemu sudeći, nekoliko toplotnih talasa koji su ljetos pogodili Evropu biće tokom jeseni zamjenjeni nestabilnim vremenom praćenim olujama i kišom.

Italija i Balkansko poluostrvo u strahu od poplava

Olujno vrijeme koje je s vremena na vrijeme pogađalo Italiju i Balkan tokom ljetnjih mjeseci, nastaviće se i tokom jeseni.

Snažne oluje praćene grmljavinom predstavljale su pravi problem Grčkoj, Italiji i Rumuniji tokom ljeta, dok tokom jeseni višednevne padavine prijete da izazovu poplave u pomenutim zemljama.

Kako jesen bude napredovala, rizik od grmljavina će se smanjivati, ali to se ne bi moglo reći i za obilne padavine, pogotovo tokom oktobra i novembra.

Povećana vlažnost koja se predviđa Balkanskom poluostrvu ograničiće prodor toplog vazduha, te se očekuje da temperature ostanu blizu ili malo ispod prosjeka za ovo doba godine.

Prodor hladnog vazduha sa istoka i sjevera tokom kasne jeseni povećaće rizik od snježnih padavnina koje će se iz Mađarske i Rumunije preseliti u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

– Nestabilno vrijeme će se očekivano loše odraziti na poljoprivredu i onemogućiti aktivnosti na otvorenom u čitavom regionu – poručio je meteorolog Tajler Rojs za “AccuWeather”.

Oluje stižu ranije i spremaju napad na Veliku Britaniju i Irsku

Pojedina područja Ujedinjenog Kraljevstva imala su priliku da osjete ukus jeseni još u avgustu, nakon što je vlažno i vjetrovito vrijeme pogađalo region u nekoliko navrata.

Kako se jesenje vrijeme bude širilo preko Velike Britanije na ostatak kontinenta tako će jačati i prijetnja od značajnih olujnih udara.

Olujno vrijeme bi kasnije moglo da zahvati sjevernu Francusku, Holandiju i Dansku.

Građani ovih regija se upozoravaju na moguća isključenja struje, usporavanja saobraćaja i na opasnost od poplava.

Pored rizika od olujnih udara, područje od Sjeverne Francuske do britanskih ostrva moglo bi biti meta dvije post- tropskih oluja koje dolaze iz Atlantskog okeana.

Najveći rizik od pojave ovih nepogoda prisutan je tokom ovog i narednog mjeseca.

– Kombinacija post- tropskih oluja i olujnih vjetrova učiniće da vlažnost ove jeseni bude veća od uobičajene – tvrdi meteorolog Alan Ripert.

Ipak, ovakvo stanje neće biti zastupljeno tokom čitave jeseni, tako da bi se moglo reći da je i za prethodno pomenuta područja rezervisano suvo vrijeme i temperature iznad normale za ovo doba godine.

Nakon rekordno toplog leta, u nastavku se ne očekuju novi toplotni talasi na sjeverozapadu Evrope.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar