Барсина обавеза је титула!

Петогодишња туга, најдужа суша и преко 30. 000. 000 разлога за "скидање" Реала! Не постоји друга опција да се избегне велико разочарање, пошто је каталонски гигант направио највец́у економску инвестицију у својој историји.

Кошарка 27.09.2019 | 18:27
Барсина обавеза је титула!
Барселона вечерас почиње свој пут у Ендеса лиги са обавезом да је освоји. Не постоји друга опција да се избегне велико разочарање, пошто је каталонски гигант направио највец́у економску инвестицију у својој историји, с циљем да поврати изгубљени терен од Реала, који је освојио вец́ину државних титула у последњих девет сезона.

Била је Блауграна принуђена да извуче чековну књижицу како би извршила реконструкцију и смањила све дубљи и блиставији јаз за вечитим ривалом. Потписивање Николе Миротиц́а је јасна декларација о намери да започне владавину Шпанијом и врати престиж. За шпанца црногорског порекла Барса ће платити око 26 милиона евра бруто за наредне три сезоне, што га чини најплац́енијим играчем у историји европске кошарке. Дакле, играчи са реномеом су ту, а остаје да се види може ли трофејни српски стратег Светислав Пешић да уклопи све новајлије и од њих направи тим лишен претераног ега, сујете и "гледања свог дворишта". То му није успело у финалу Суперкупа против краљевско-белих, одиграног пре пет дана.

Барселона очигледно није штедела никаква финансијска средства да прекине најлошији спортски низ у њеној новијој историји. Већ пет сезона Каталонци не могу да се домогну трофеја најбољег у АЦБ лиги, што је најдужа суша у протеклих 36 година, откако је АЦБ почео да управља лигом. У истом временском периоду није било ни континенталних успеха, попут пласмана на Фајнал фор. Последњи пут Барса се нашла на завршном турниру Евролиге 2014. године у Милану, када је Реал Мадрид у полуфиналу бико убедљиво бољи (62-100).

Панорама се, као што је то често случај, погоршала за Блауграну када се њена суша поклопила са другим златним годинама Мадрида, што је нарочито нагласило галопирајуц́у кризу резултата. Откако је Пабло Ласо слетео на кормило Краљевског клуба пре девет година, Реал је освојио 18 титула, укључујуц́и две Евролиге, док је Барса за то време сакупила шест трофеја, од чега две титуле првака, три Купа и Суперкуп.

Изнуђена реконструкција била је неопходна. И ризик је понекад бољи од таворења. Миротиц́ је транспарент Барсине монументалне инвестиције, Месија којем се Каталонци клањају да васкрсну. Не бежи Никола од одговорности.

"Желим да се борим за све титуле и обележим еру у Барселони", рекао је Миротић.

Рођени Подгоричанин нец́е бити сам у специјалном задатку. Клуб је растеретио буџет одласком Криса Синглетона (2.900.000 евра) и Кевина Серафана (2.400.000), двојице асова који су га највише оптерећивали, али је на тржиште изашао са широм отвореном чековном књижицом. После Миротиц́а (8.000.000 евра бруто) стигла су луксузна појачања као што су Кори Хигинс (3.300.000), Брендон Дејвис (2.700.000), Малколм Дилејни (1.700.000) и Алек Абринес (1.200.000). Такође, Барса се испрсила за останак Ертела (2.900.000), а нешто мање у случају за Клавера, Хангу и Ориолу, којима је продужила уговор. Не треба заборавити ни Анта Томиц́а (2.600.000).

Буџет Каталонаца ове сезоне је око 32,5 милиона евра, највец́и у шпанској кошарци, иако спортски директор Барселоне Алберт Солер то негира.

"Барселона нема највец́и буџет у шпанској кошарци", рекао је Солер.

Напослетку, није искључено да још најмање једна ласта слети у Барсино јато. Пангос је повредио ножни прст и одсуствоваће од четири до шест недеља, Ертел је такође повређен, па је Дилејни једина опција на позицији организатора игре за вечерашњи меч уводног кола АЦБ лиге, када Каталонци оду на госттовање Обрадоиру.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар