Barsina obaveza je titula!

Petogodišnja tuga, najduža suša i preko 30. 000. 000 razloga za "skidanje" Reala! Ne postoji druga opcija da se izbegne veliko razočaranje, pošto je katalonski gigant napravio najveću ekonomsku investiciju u svojoj istoriji.

Košarka 27.09.2019 | 18:27
Barsina obaveza je titula!
Barselona večeras počinje svoj put u Endesa ligi sa obavezom da je osvoji. Ne postoji druga opcija da se izbegne veliko razočaranje, pošto je katalonski gigant napravio najveću ekonomsku investiciju u svojoj istoriji, s ciljem da povrati izgubljeni teren od Reala, koji je osvojio većinu državnih titula u poslednjih devet sezona.

Bila je Blaugrana prinuđena da izvuče čekovnu knjižicu kako bi izvršila rekonstrukciju i smanjila sve dublji i blistaviji jaz za večitim rivalom. Potpisivanje Nikole Mirotića je jasna deklaracija o nameri da započne vladavinu Španijom i vrati prestiž. Za španca crnogorskog porekla Barsa će platiti oko 26 miliona evra bruto za naredne tri sezone, što ga čini najplaćenijim igračem u istoriji evropske košarke. Dakle, igrači sa renomeom su tu, a ostaje da se vidi može li trofejni srpski strateg Svetislav Pešić da uklopi sve novajlije i od njih napravi tim lišen preteranog ega, sujete i "gledanja svog dvorišta". To mu nije uspelo u finalu Superkupa protiv kraljevsko-belih, odigranog pre pet dana.

Barselona očigledno nije štedela nikakva finansijska sredstva da prekine najlošiji sportski niz u njenoj novijoj istoriji. Već pet sezona Katalonci ne mogu da se domognu trofeja najboljeg u ACB ligi, što je najduža suša u proteklih 36 godina, otkako je ACB počeo da upravlja ligom. U istom vremenskom periodu nije bilo ni kontinentalnih uspeha, poput plasmana na Fajnal for. Poslednji put Barsa se našla na završnom turniru Evrolige 2014. godine u Milanu, kada je Real Madrid u polufinalu biko ubedljivo bolji (62-100).

Panorama se, kao što je to često slučaj, pogoršala za Blaugranu kada se njena suša poklopila sa drugim zlatnim godinama Madrida, što je naročito naglasilo galopirajuću krizu rezultata. Otkako je Pablo Laso sleteo na kormilo Kraljevskog kluba pre devet godina, Real je osvojio 18 titula, uključujući dve Evrolige, dok je Barsa za to vreme sakupila šest trofeja, od čega dve titule prvaka, tri Kupa i Superkup.

Iznuđena rekonstrukcija bila je neophodna. I rizik je ponekad bolji od tavorenja. Mirotić je transparent Barsine monumentalne investicije, Mesija kojem se Katalonci klanjaju da vaskrsnu. Ne beži Nikola od odgovornosti.

"Želim da se borim za sve titule i obeležim eru u Barseloni", rekao je Mirotić.

Rođeni Podgoričanin neće biti sam u specijalnom zadatku. Klub je rasteretio budžet odlaskom Krisa Singletona (2.900.000 evra) i Kevina Serafana (2.400.000), dvojice asova koji su ga najviše opterećivali, ali je na tržište izašao sa širom otvorenom čekovnom knjižicom. Posle Mirotića (8.000.000 evra bruto) stigla su luksuzna pojačanja kao što su Kori Higins (3.300.000), Brendon Dejvis (2.700.000), Malkolm Dilejni (1.700.000) i Alek Abrines (1.200.000). Takođe, Barsa se isprsila za ostanak Ertela (2.900.000), a nešto manje u slučaju za Klavera, Hangu i Oriolu, kojima je produžila ugovor. Ne treba zaboraviti ni Anta Tomića (2.600.000).

Budžet Katalonaca ove sezone je oko 32,5 miliona evra, najveći u španskoj košarci, iako sportski direktor Barselone Albert Soler to negira.

"Barselona nema najveći budžet u španskoj košarci", rekao je Soler.

Naposletku, nije isključeno da još najmanje jedna lasta sleti u Barsino jato. Pangos je povredio nožni prst i odsustvovaće od četiri do šest nedelja, Ertel je takođe povređen, pa je Dilejni jedina opcija na poziciji organizatora igre za večerašnji meč uvodnog kola ACB lige, kada Katalonci odu na gosttovanje Obradoiru.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar