На потезу Извршни обавјештајни одбор СМ БиХ

Министарство за научнотехолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС одбило је жалбу Универзитета за пословне студије у Бањој Луци и потврдило налаз инспекције те поништило диплому директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Османа Мехмедагића.

Босна и Херцеговина 27.09.2019 | 15:31
На потезу Извршни обавјештајни одбор СМ БиХ
Иначе, Мехмедагићу мандат истиче 19. новембра ове године, а шта ће до тада дешавати нико са сигурношћу не може рећи.

Заједничка комисија за надзор над радом Обавјештајно - безбједносне агенције Босне и Херцеговине никада није именована, као ни друге комисије у Парламенту БиХ, јер је СНСД одбио доставити имена чланова комисија док се не формира власт.

Бивши чланови ове Комисије нису расположени за причу, изузев коментара како је поразна чињеница да годину од избора Парламент не ради.

Из Савјета министара БиХ нису могли потврдити да ли ће се евентуално састати Извршни обавјештајни одбор како би се изнашло рјешење за ову ситуацију. Овај одбор чине предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић те његови замјеници Вјекослав Беванда и Мирко Шаровић.

По Закону о ОСА-и БиХ генералног директора ОСА-е и његовог замјеника именује и разрјешава дужности Савјет министара БиХ, на приједлог предсједавајућег Савјета министара БиХ и у консултацијама с члановима Предсједништва БиХ, Извршног одбора и Заједничке комисије за надзор над радом ОБА-е.

Члан 18. Закона о Савјету министара БиХ налаже да Савјет министара БиХ одлуке о именовањима доноси консензусом. Уколико консензус не постоји, одлука се доноси већином гласова, с тим што та већина подразумијева глас најмање једног члана из сваког конститутивног народа.

Иначе, почетком године Тужилаштво БиХ је покренуло истрагу о лажним дипломама и тада су затражили од свих безбједносних агенција да доставе дипломе о завршеном образовању. Све безбједносне агенције су доставиле те податке, осим ОСА-е. Након тога је Тужилаштво Босне и Херцеговине наредило Инспекторату РС да провјери Мехмедагићеву диплому и тада су утврђени бројни пропусти.

Раније се Мехмедагић бранио како је његова диплома уредно стечена те да ова афера представља покушај да се преко Инспектората РС дискредитују директор и ОСА БиХ.

(НАП)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Какав потез

27.09.2019 14:08

Какав сад потез. Треба га ухапсити. Стока је то све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2019 18:00

Његова диплома је морала проћи све провјере и прошла. То потписује комисија састављена од свих народа. Даље установа која је издала диплому је из Б.Луке и треба је затворити и кривично гонити ако је лажна. Међутим с обзиром да Осмици истиче мандат а да бих га се спрецило у новом кандидовању на ту позицију ово је из кухиње СНСД и ХДЗа БиХ и ХДЗа ХР а све због пресретања и пресецања штетних утицаја на БиХ

Name

9нако

27.09.2019 14:49

Кривичну пријава поднијети И да врсти сав новац дрзави којИ је прима. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

27.09.2019 15:18

У свим порама владајућих је исти синдром..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х

27.09.2019 22:14

РАЈЧЕВИЋ КОМЕ ЋЕ ОН ВРАТИТИ. МАНЕКЕН МИСЛИ АКО МУ ЈЕ ОТАЦ БИО ПРЕЦЈЕДНИК СУДА МОЖЕ. НЕМОЖЕ ЛОНДО СКИ, ГРЧКИ, БАЊАЛУЧКИ И ТРАВНОЧКИ СТУДЕНТУ. РАДИШ ЗА,, ПРОИНТЕР,, НОСАШ ПАПИР. ПОДНОСИ ОСТВКУ