Na potezu Izvršni obavještajni odbor SM BiH

Ministarstvo za naučnotehološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS odbilo je žalbu Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci i potvrdilo nalaz inspekcije te poništilo diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića.

Bosna i Hercegovina 27.09.2019 | 15:31
Na potezu Izvršni obavještajni odbor SM BiH
Inače, Mehmedagiću mandat ističe 19. novembra ove godine, a šta će do tada dešavati niko sa sigurnošću ne može reći.

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno - bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine nikada nije imenovana, kao ni druge komisije u Parlamentu BiH, jer je SNSD odbio dostaviti imena članova komisija dok se ne formira vlast.

Bivši članovi ove Komisije nisu raspoloženi za priču, izuzev komentara kako je porazna činjenica da godinu od izbora Parlament ne radi.

Iz Savjeta ministara BiH nisu mogli potvrditi da li će se eventualno sastati Izvršni obavještajni odbor kako bi se iznašlo rješenje za ovu situaciju. Ovaj odbor čine predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić te njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Po Zakonu o OSA-i BiH generalnog direktora OSA-e i njegovog zamjenika imenuje i razrješava dužnosti Savjet ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i u konsultacijama s članovima Predsjedništva BiH, Izvršnog odbora i Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA-e.

Član 18. Zakona o Savjetu ministara BiH nalaže da Savjet ministara BiH odluke o imenovanjima donosi konsenzusom. Ukoliko konsenzus ne postoji, odluka se donosi većinom glasova, s tim što ta većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.

Inače, početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih bezbjednosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve bezbjednosne agencije su dostavile te podatke, osim OSA-e. Nakon toga je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo Inspektoratu RS da provjeri Mehmedagićevu diplomu i tada su utvrđeni brojni propusti.

Ranije se Mehmedagić branio kako je njegova diploma uredno stečena te da ova afera predstavlja pokušaj da se preko Inspektorata RS diskredituju direktor i OSA BiH.

(NAP)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kakav potez

27.09.2019 16:08

Kakav sad potez. Treba ga uhapsiti. Stoka je to sve.

ODGOVORITE
Name

Re

27.09.2019 20:00

Njegova diploma je morala proći sve provjere i prošla. To potpisuje komisija sastavljena od svih naroda. Dalje ustanova koja je izdala diplomu je iz B.Luke i treba je zatvoriti i krivično goniti ako je lažna. Međutim s obzirom da Osmici ističe mandat a da bih ga se sprecilo u novom kandidovanju na tu poziciju ovo je iz kuhinje SNSD i HDZa BiH i HDZa HR a sve zbog presretanja i presecanja štetnih uticaja na BiH

Name

9nako

27.09.2019 16:49

Krivičnu prijava podnijeti I da vrsti sav novac drzavi kojI je prima. ..

ODGOVORITE
Name

Sandra

27.09.2019 17:18

U svim porama vladajućih je isti sindrom..

ODGOVORITE
Name

H

28.09.2019 00:14

RAJČEVIĆ KOME ĆE ON VRATITI. MANEKEN MISLI AKO MU JE OTAC BIO PRECJEDNIK SUDA MOŽE. NEMOŽE LONDO SKI, GRČKI, BANJALUČKI I TRAVNOČKI STUDENTU. RADIŠ ZA,, PROINTER,, NOSAŠ PAPIR. PODNOSI OSTVKU