НСРС: Усвојено девет закона и четири нацрта

Народна скупштина Републуке Српске данас је у првом наставку Шесте редовне сједнице усвојила девет закона и четири нацрта закона.

Република Српска 27.09.2019 | 14:41
НСРС: Усвојено девет закона и четири нацрта
Усвојени су сљедећи закони: Закон о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању уз прихваћене амандмане који постају саставни дио закона, Закон о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу уз прихваћени амандман, Закон о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа, Закон о измјенама и допунама Закона о занатско – предузетничкој дјелатности, Закон о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској, Закон о измјенама и допунама Закона о јавним путевима уз прихваћене амандмане, Закон о измјенама и допунама Закона о научноистраживачкој дјелатности и технолошком развоју, Закон о измјенама и допунама Закона о електронском потпису Републике Српске и Закон о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици уз прихваћене амандмане.

Законом о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању прописано је увођење приватних основних школа, као и увођење Светосавске награда за најбољег наставника и учитеља. Предвиђено је да ће мала матура бити прослављана у школским објектима.

Измјене и допуне Закона о уређењу простора и грађењу односе се на стварање законског основа за увођење једношалтерског и електронског система издавања грађевинских дозвола. Измјенама овог закона отклања се мноштво правних и административних препрека, а успоставља једноставан и ефикасан систем издавања грађевинских дозвола, са минималним бројем формалности и корака у поступку и јефтинијим трошковима поступка, чиме се повећава конкурентност тржишта.

Законом о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа прописано је проширење надлежности Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и њена трансформација у Развојну агенцију Републике Српске.

Разлог за доношење Закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности јесте прописивање услова и начина спровођења поступка електронске регистрације предузетника.

Законом о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката утврђено је да ће регистрација електронским путем бити могућа само за домаћа правна и физичка лица.

Разлози за доношење Закона о измјенама и допунама Закона о јавним путевима садржани су у потреби прецизнијег уређења појединих области за које се у пракси указала потреба, као и његовог усаглашавања са другим прописима.

Парламент је усвојио сљедеће нацрте закона: Нацрт закона о електричној енергији, Нацрт закона о инспекцијама Републике Српске, Нацрт закона о измјени Закона о судским таксама и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о шумама.

Нацрт закона о електричној енергији упућен је у јавну расправу у трајању од 60 дана, Нацрт закона о инспекцијама Републике Српске упућен је у јавну расправу у трајању од 90 дана, док ће јавна расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о шумама, по Закључку који је усвојила Народна скупштина, трајати 60 дана.

Други наставак Шесте редовне сједнице заказан је за понедјељак, 7. октобра, у послијеподневним часовима.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар