NSRS: Usvojeno devet zakona i četiri nacrta

Narodna skupština Republuke Srpske danas je u prvom nastavku Šeste redovne sjednice usvojila devet zakona i četiri nacrta zakona.

Republika Srpska 27.09.2019 | 14:41
NSRS: Usvojeno devet zakona i četiri nacrta
Usvojeni su sljedeći zakoni: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju uz prihvaćene amandmane koji postaju sastavni dio zakona, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju uz prihvaćeni amandman, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko – preduzetničkoj djelatnosti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima uz prihvaćene amandmane, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici uz prihvaćene amandmane.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano je uvođenje privatnih osnovnih škola, kao i uvođenje Svetosavske nagrada za najboljeg nastavnika i učitelja. Predviđeno je da će mala matura biti proslavljana u školskim objektima.

Izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju odnose se na stvaranje zakonskog osnova za uvođenje jednošalterskog i elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola. Izmjenama ovog zakona otklanja se mnoštvo pravnih i administrativnih prepreka, a uspostavlja jednostavan i efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, sa minimalnim brojem formalnosti i koraka u postupku i jeftinijim troškovima postupka, čime se povećava konkurentnost tržišta.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća propisano je proširenje nadležnosti Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i njena transformacija u Razvojnu agenciju Republike Srpske.

Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti jeste propisivanje uslova i načina sprovođenja postupka elektronske registracije preduzetnika.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata utvrđeno je da će registracija elektronskim putem biti moguća samo za domaća pravna i fizička lica.

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima sadržani su u potrebi preciznijeg uređenja pojedinih oblasti za koje se u praksi ukazala potreba, kao i njegovog usaglašavanja sa drugim propisima.

Parlament je usvojio sljedeće nacrte zakona: Nacrt zakona o električnoj energiji, Nacrt zakona o inspekcijama Republike Srpske, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

Nacrt zakona o električnoj energiji upućen je u javnu raspravu u trajanju od 60 dana, Nacrt zakona o inspekcijama Republike Srpske upućen je u javnu raspravu u trajanju od 90 dana, dok će javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, po Zaključku koji je usvojila Narodna skupština, trajati 60 dana.

Drugi nastavak Šeste redovne sjednice zakazan je za ponedjeljak, 7. oktobra, u poslijepodnevnim časovima.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar