Србац због отпада пред еколошком катастрофом

На некадашњој  шљункари на Сави код Српца формирана дивља депонија фирме о којој нико у локалној власти ништа не зна.

Република Српска 27.09.2019 | 13:27
Србац због отпада  пред еколошком катастрофом
Нема локалне заједнице која није мање или више  суочена са неријешеним проблемом безбједног одлагања  кабастог отпада, али општина Србац по томе предњачи и стање постаје све алармантније.

Становништво је забринуто, јер пријети  права еколошка катастрофа због чињенице да се дивље депоније шире и у незаштићеним, приобалним подручјима  надомак  општинског центра, а општинска власт то толерише без видљивих намјера да  се овој појави супростави.

Поред  велике дивље депоније која се годинама  егзистира  поред врбаског  одбранбеног насипа,  само 500 метара удаљене од Српца, на коју и поред забране републичког еколошког инспектора србачки „Комуналац“  одлаже смеће,  отворена је нова  депонија на обали ријеке Саве, гдје је некада била шљункара.

Одлажу се тоне шута из  погона за израду градјевинских  комби-изолационих плоча ТЕXТУМ, али и другог отпадног материјала од стакла, бетона и пластике што ће се  наћи у овој ријеци након прве поплаве.

Општинска комунална инспекција  не зна  која је фирма формирала  депонију и да ли је добила  градјевинску дозволу и сагласност.  Ни у Одјељењу за просторно уредјење  и комуналне дјелатности  нису  били вољни да  прокоментаришу  ову и бројне друге појаве  у овој области, као што је претварање потока Брњавица и ријечице Савица у колекторе отпадних вода из Клаонице у Повеличу.

У овим водотоцима  у потпуности је уништена флора и фауна, а  Природни парк Бардача због нелегалне изградње објеката  на ријеци Стублаја  и исушивања језера  у Рибњаку  доживио је потпуну девастацију.



Одговорни у Српцу не примјећују ни право ругло на улазу у овај градић. Канал  Ина зарастао је у траву, а  у Занатском центру, готово у центру града, неколико објеката је у рушевном стању и постали стјециште животиња  луталица.

А да се уредјењу животног простора и заштити природе у овој општини не поклања дужна пажња, потврдјује  и чињеница да  је већ одавно угашено  Еколошко друштво „Зелени Врбас“, које је  захваљујући др. Милану Павловићу, израдило први  Локални еколошки акциони план (ЛЕАП) у Републици Српској, који годинама, нажалост,   скупља прашину у некој  ладици  у општинској управи.

У медјувремену је  угашен и  рад  Агенције  „Природно-археолошки  парк Бардача-Долина“  јер није имала подршку општина Србац и Градишка, као оснивача, али и државе.

(БН/С.К.)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Српцанин родјени

27.09.2019 12:01

Постоје разни нацини да се властито становниство истјера са својих огњиста ,а овај је (сем беспослице) нај уцинковитији. Србац 1984 год, ц.ц.а 23000.становника , Србац 2019 око 17000. становника.Ваљаде нам ова власт као Давиду Стрпцу Аустро Угарска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.09.2019 12:59

А ШТА ЈЕ БРИГА СРБЧАНЕ? ВЕЋИНА РАДИ У ШУМАМА РС, МИНИСТАРСТВИ СПОРТА РС, ФОНДУ ЗДРАВСТВА РС, ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА РС, ПРАВОСУЂУ РС, ПОРЕСКОЈ УПРАВИ РС, ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ, ШУМАМА РС, ОСТАЛИМ МИНИСТАРСЗВИМА У РС... СВЕ СТРУЧЊАК ДО СТРУЧЊАКА... БРАЋО НЕСТАЈЕМО УЗ ОВАКВЕ КАДРОВЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СрПчанин

28.09.2019 06:22

Нису ти криви српчани. Број људи из Српца који раде и живе у Бањалуци није ништа већи од броја људи из других општина. Узми и провјери, а немој лупати на памет чисто да би испао паметан....

Name

Сви на депонију

27.09.2019 16:54

Похвала за новинара, прије свега за храброст што је ово написао. Да је овако у Српцу знају сви, али сви и ћуте, јер власт брижљиво пише шта је ко рекао, умјесто да се баве стварним проблемима. И након овог' текста, нико од њих неће покушати рјешавати ове проблеме, него ће им главни посао бити како да напакосте и науде новинару, који се,гле чуда, дрзнуо да напише нешто о Српцу, "који наставља континуитет развоја". Онај ко живи у Српцу зна о каквом се развоју ради. Неће власт да рјешава проблеме, али и незна, јер су у власти већином полуписмени људи са купљеним дипломама, чији је основни посао "шпијунирање и цинкарење", односно ко је шта рекао, ко је кога поменуо. Од представника власти се свако сваког' боји и нико ником не вјерује. Нико незна за кога овај други ради и шпијунира. Борба за голи живот, за преживљавање у фотељи. Школовани, са дипломама државних факултета се боје и зазиру од оних који су такве дипломе "зарадили" за мјесец дана. Ови други се питају, док први полтронишу зарад мјеста. Никад' гори нису представљали народ. У ствари, незна се ко је гори, да ли власт или тај несретни народ који бира ове скоројевиће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИШКО

28.09.2019 07:57

ТАКО ЈЕ ЗЕМО.ПОТПИСУЈЕМ СВЕ ОД РЕЧИ ДО РЕЧИ.

Name

Српцанин

28.09.2019 00:06

Док се кусици којици драгосављевици и остали снсдовци не протјерају из српца тамо нема напретка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Под заставом Српске

28.09.2019 06:37

Све је тачно што је написао, још и горе. Од клаонице пилића Перутнина Птуј која загађује и трује околину неко због тога сигурно узима рекет, иначе би било другачије. Нико ни ријечи о томе.Никола Вукелић је уништио рибњак Бардачу, а и саму Бардачу. Умјесто рибе узгаја кукуруз. Хербицидима је уништио и флору и фауну, исјекао шуму и од европског и свјетског мочварног блага направио приватну прћију. Гдје су сада оне силне птице на Бардачи. Умјесто да рибу купујемо у Бардачи сада чекамо када ће је неко увести из Хрватске. И о овоме нико ни ријећи, Нико несмије зуцнути, јер Никола одмах зове Милу, и онда је гвоздена метла. Мотел Бардача је претворен у старачки дом. Толико о развоју туризма у Бардачи и Српцу. Једино се скупе једном годишње на Гастро фесту, када се уз бесплатно ждерање промовишу велики успјеси које нико други не види. И стари занатски /пази занатски/ центар је још депонија смећа. Од новца из Србије асфалтирали паркинг у центру и након тога моћници поставили себи на паркинг лимене гараже. Има ли то игдје у свијету. И о овом нико несмије зуцнути јер ће добити по прстима за сва времена. Непотизам је посебна прича јер се комплетне фамилије подобних запошљавају у Електру, Шумарији и другим државним предузећима. На платним списковима тренутно у Српцу има сигурно 10 људи који примају плату а уопште не улазе у те фирме. Жена од једног локалног моћника је рекла да је почела радити јер јој је код куће досадно. Оним који немају посао није досадно јер се боре да преживе. Полтронство је доживјело невиђени процват у овој "напредној" средини. И овако би се могло набрајати до сутра. Сви то у Српцу знају, јер је Србац мала средина. Сви ћуте. Изгледа да је свима добро, а то добро многима већ сада излази на нос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

28.09.2019 12:25

"Снажни Србац" (предизборна кампања прије пар година).

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.09.2019 12:53

Да ,коалиције "Звонце"... :)

Name

Кућа до куће

28.09.2019 14:53

Ако незнају како ријешити дивљу депонију, нека изађу на лице мјеста и стражаре, свеједно ништа паметно не раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србацки Роцкy

30.09.2019 09:30

Требало би сваки дан писати по један цланак о Српцу, има и висе него доста материјала за писати. Србац као опстина која је имала доста високих функционера на нивоу дрзаве, као и сад сто има неке, показује то, колико њих занима наса опстина кад је стање у тој опстини све горе. Само им Је до њихових интереса. А сто се отпада и смеце тице то је тако стално и ниста се ту неце промјенити

ОДГОВОРИТЕ