Опасност од ширења морбила не престаје у БиХ

Епидемија морбила увелико хара Хрватском, а епидемиолози из БиХ упозоравају да и нас с наглом промјеном временских прилика, чека слична ситуација.

Босна и Херцеговина 27.09.2019 | 09:07
Опасност од ширења морбила не престаје у БиХ
Према званичним подацима Завода за јавно здравство од почетка године до 1. септембра у ФБиХ је од морбила обољело 1.328 особа.

Нема вакцинације

Од тога највећи број је из Кантона Сарајево, чак 867, а слиједи Средњобосански кантон са 292 обољеле особе.

– У посљедњој седмици августа у ФБиХ су од морбила обољеле четири особе, двије у Тузланском кантону, једна у Средњобосанском и Кантону Сарајеву – рекли су из Завода за јавно здравство ФБиХ.

Како је потврдила епидемиолог у Заводу за јавно здравство Кантона Сарајево од укупног броја обољелих у овом кантону, чак 801 особа није вакцинисана.

Свакодневни извјештаји

Епидемиолог истиче да свакодневно примају извјештаје из Домова здравља у Кантону Сарајево, те да међу пацијентима има и новозаражених морбилама. 

Посебно упозорава да се у наредном периоду број новобољелих од морбила само може повећати.

– С обзиром на то да је покривеност имунизацијом дјеце у Кантону Сарајево ниска (постотак за постизање колективног имунитета је 95 посто и више), можемо очекивати нови талас заражених – закључује Питић .

У БиХ је епидемија морбила била проглашена 2015. и 2016. године.

Заразна вирусна болест

Морбиле/оспице су врло заразна вирусна болест, а извор болести је обољела особа. Болест се најчешће преноси капљичним путем у директном контакту с болесником.

Инкубација траје 10 – 12 дана. Обично се прво јаве повишена температура, слабост, одбијање хране, хуњавица, кашаљ, сузење и печење у очима, те након неколико дана и осип.

(Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар