Opasnost od širenja morbila ne prestaje u BiH

Epidemija morbila uveliko hara Hrvatskom, a epidemiolozi iz BiH upozoravaju da i nas s naglom promjenom vremenskih prilika, čeka slična situacija.

Bosna i Hercegovina 27.09.2019 | 09:07
Opasnost od širenja morbila ne prestaje u BiH
Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravstvo od početka godine do 1. septembra u FBiH je od morbila oboljelo 1.328 osoba.

Nema vakcinacije

Od toga najveći broj je iz Kantona Sarajevo, čak 867, a slijedi Srednjobosanski kanton sa 292 oboljele osobe.

– U posljednjoj sedmici avgusta u FBiH su od morbila oboljele četiri osobe, dvije u Tuzlanskom kantonu, jedna u Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevu – rekli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako je potvrdila epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo od ukupnog broja oboljelih u ovom kantonu, čak 801 osoba nije vakcinisana.

Svakodnevni izvještaji

Epidemiolog ističe da svakodnevno primaju izvještaje iz Domova zdravlja u Kantonu Sarajevo, te da među pacijentima ima i novozaraženih morbilama. 

Posebno upozorava da se u narednom periodu broj novoboljelih od morbila samo može povećati.

– S obzirom na to da je pokrivenost imunizacijom djece u Kantonu Sarajevo niska (postotak za postizanje kolektivnog imuniteta je 95 posto i više), možemo očekivati novi talas zaraženih – zaključuje Pitić .

U BiH je epidemija morbila bila proglašena 2015. i 2016. godine.

Zarazna virusna bolest

Morbile/ospice su vrlo zarazna virusna bolest, a izvor bolesti je oboljela osoba. Bolest se najčešće prenosi kapljičnim putem u direktnom kontaktu s bolesnikom.

Inkubacija traje 10 – 12 dana. Obično se prvo jave povišena temperatura, slabost, odbijanje hrane, hunjavica, kašalj, suzenje i pečenje u očima, te nakon nekoliko dana i osip.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar