Црна Гора: Обиљежавање јубилеја СПЦ

У присуству патријарха Иринеја, данас и сутра биће обиљежен велики јубилеји Српске православне цркве у Црној Гори.

Регион 27.09.2019 | 08:50
Црна Гора: Обиљежавање  јубилеја СПЦ
СПЦ наиме обиљежава 1.500 година постојања Манастира Рођења Пресвете Богородице - Подластва и 800 година самосталности СПЦ, најавила је Православна митрополија црногорско приморска.

Након свечаног дочека патријарха Иринеја, данашњим програмом је предвиђено одржавање вечерње службе, а након тога и Свечана академија на којој ће говорити књижевник Драгослав Бокан.

Сутра ујутру патријарх ће са више архијереја служити Свету патријаршијску литургију са освећењем параклиса Светог великомученика косовског цара Лазара и манастирских конака са свенародним сабором, објављено на сајту Митрополије.

За све присутне у подне ће бити приредјена "трпеза љубави" уз културно умјетнички програм на коме ће наступити Никола и Бојана Пековић, Вера Столић, Даница Црногорчевић, Српски православни појци, хор Српског певачког друштва Јединство из Котора, народни гуслар Стеван Чавор и Певачко друштво Грбаљ.

Вјерницима ће се обратити патријарх српски Иринеј, митрополит црногорско приморски Амфилохије, Станко Магуд и Марко Бато Царевић, саопштио је раније Одбор за обнову манастира Подластва.

Манастир рођења пресвете Богородице који је 1350. године обновио Цар Душан, вијековима је духовно и просветитељско сједиште Грбља. На мјесту данашњег манастира постојала је црква која датира из старијег периода.

Предање су потврдила археолошка истраживања из 1984. године, када је на поду манастирског храма надјен дио мозаика и фрагмент парапетне плоче који су припадали ранохришћанској базилици из В - ВИ вијека.

Према народном предању, Свети Сава је кратко боравио у Подластви, након чега се са оближње морске обале упутио на Свету Гору. Између храма и конака налази се ранохришћанска крстионица из ВИИ вијека.

У храму је на јужном дијелу олтарског зида дјелимично сачуван мањи дио старог фрескописа из XВ вијека, док је у највећем дијелу храма постоји новији фрескопис, мањег квалитета, сликан преко претходног живописа.

У току свог вишевековног трајања манастир је разаран, паљен и уништаван, а последњи пут је пострадао у великом земљотресу из 1979. године.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

правда

27.09.2019 07:58

слава богу на висини а мир и добра воља медју људима

ОДГОВОРИТЕ