Crna Gora: Obilježavanje jubileja SPC

U prisustvu patrijarha Irineja, danas i sutra biće obilježen veliki jubileji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Region 27.09.2019 | 08:50
Crna Gora: Obilježavanje  jubileja SPC
SPC naime obilježava 1.500 godina postojanja Manastira Rođenja Presvete Bogorodice - Podlastva i 800 godina samostalnosti SPC, najavila je Pravoslavna mitropolija crnogorsko primorska.

Nakon svečanog dočeka patrijarha Irineja, današnjim programom je predviđeno održavanje večernje službe, a nakon toga i Svečana akademija na kojoj će govoriti književnik Dragoslav Bokan.

Sutra ujutru patrijarh će sa više arhijereja služiti Svetu patrijaršijsku liturgiju sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom, objavljeno na sajtu Mitropolije.

Za sve prisutne u podne će biti priredjena "trpeza ljubavi" uz kulturno umjetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pevačkog društva Jedinstvo iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pevačko društvo Grbalj.

Vjernicima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, Stanko Magud i Marko Bato Carević, saopštio je ranije Odbor za obnovu manastira Podlastva.

Manastir rođenja presvete Bogorodice koji je 1350. godine obnovio Car Dušan, vijekovima je duhovno i prosvetiteljsko sjedište Grblja. Na mjestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda.

Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nadjen dio mozaika i fragment parapetne ploče koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici iz V - VI vijeka.

Prema narodnom predanju, Sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru. Između hrama i konaka nalazi se ranohrišćanska krstionica iz VII vijeka.

U hramu je na južnom dijelu oltarskog zida djelimično sačuvan manji dio starog freskopisa iz XV vijeka, dok je u najvećem dijelu hrama postoji noviji freskopis, manjeg kvaliteta, slikan preko prethodnog živopisa.

U toku svog viševekovnog trajanja manastir je razaran, paljen i uništavan, a poslednji put je postradao u velikom zemljotresu iz 1979. godine.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pravda

27.09.2019 07:58

slava bogu na visini a mir i dobra volja medju ljudima

ODGOVORITE