Сензација: Приморска ударила Звезди шамарчину!

Шокантан пораз Звезде у Загребу! Кошаркаши Црвене звезде су поражени у првој званичној утакмици ове сезоне! Ништа од дербија у полуфиналу! Тим из Копра очитао праву лекцију црвено-белима - 88:82.

Кошарка 26.09.2019 | 22:08
Сензација: Приморска ударила Звезди шамарчину!
Изабраници тренера Милана Томића су доживели неуспех у четвртифиналном дуелу Суперкупа АБА лиге од Копер Приморске резултатом 88:82.

Словеначки тим ће се у полуфиналу састати са београдским Партизаном, који је претходно савладао Мега Лекс.

Звезда је овим поразом пропустила шансу да одбрани титулу на уводном такмичењу сезоне, освојену прошле године.

Српски представник је одиграо веома лошу утакмицу, имао је предност само после прве четвртине, а остали део меча је потпуно протекао у ритму екипе тренера Јурице Големца.

Успела је Звезда да се у неколико наврата врати на посед заостатка, али је словеначки тим у финишу стигао до великих 17 поена предности.

Последња два минута меча су унела драму, пошто је Звезда направила серију, пришла на шест поена разлике, али није било довољно времена за потпуни преокрет.

Фантастичну партију за победнички тим је пружио искусни Марко Јагодић-Куриџа са 18 поена и девет скокова, од тога четири у нападу.

Иако је већ у првој деоници имао три личне грешке, Ленс Херис је стигао до 14 поена, а двоцифрен учинак је уписао и Стивен Холт (10 поена).

Вреди истаћи партије Марјана Чакаруна и Нејца Барича који су уписали по девет поена, док је Жан-Марк Шишко имао осам поена и седам асистенција.

Одличан утисак је оставио и некадашњи кошаркаш Динамика Александар Лазић са девет поена и пет скокова.

У екипи Звезде су вредни помена само Дејан Давидовац (15 поена) и Џејмс Гист (12 поена).

Двоцифрени учинак је успео да забележи још само Били Берон (10 поена), а очекивања нису оправдали Дерик Браун, Чарлс Џенкинс, а нарочито Лоренцо Браун.

Ове две екипе ће се поново састати у првом колу АБА лиге. 

После одличних игара и шест победа у припремном периоду, од тога две над Олимпијакосом, на његовом паркету, екипа Црвене звезде "приземљила" се у првој званичној утакмици сезоне 2019/20.

Нови АБА лигаш Приморска показала је да њени сјајни резултати из прошле сезоне, у којој је освојила АБА 2 лигу и словеначку "триплу круну", нису били нимало случајни.

Тим Јурице Големца елиминисао је браниоца трофеја са АБА Суперкупа у Загребу и уједно дао Милану Томићу много разлога за размишљање пред меч првог кола регионалног такмичења, у оквиру кога ће се поново састати исте ове екипе.

У четвртак увече, у дворани "Дражен Петровић":

Црвена звезда - Приморска 82:88 (26:25, 15:21, 21:23, 20:19)!

То значи да ћемо уместо унапред "уписаног" дуела Звезде и Партизана у полуфиналу Суперкупа (субота, 17.00) гледати Приморску и Партизан.

А, ко сада мисли да се црно-белима указала прилика да на лакши начин дођу до финала, тај вероватно није гледао првака Словеније у дуелу са шампионом региона. Према приказаној игри, не рачунајући првих пет минута, сензација се десила само "на папиру", а на паркету је Приморска у потпуности надиграла и енергетски надмашила црвено-беле.

Велико изненађење, сензација, шок! Тако укратко може да се опише оно што се догодило вечерас у Драженовом дому. Приморска је успела као нови абалигаш да савлада Црвену звезду, евролигаша, и да је избаци са АБА Суперкупа који ће тако добити новог шампиона - 88:82

Звезда је ушла у меч као апсолутни фаворит, али јој вечерас ништа није полазило за руком. Приморска као да је изненадила Звезду борбеношћу, добром одбраном и разновршношћу у нападу. Звезда је промашила доста шутева, није била на нивоу на ком се очекује и зато нећемо гледати вечити дерби у Загребу. Звезда је апсолутно подбацила у скоку, имала је само 16 ухваћених лопти, што је резултирало крајњим исходом.

Лоше прво полувреме, чак 46 примљених поена од Приморске. Потом и слаб наставак, срљање, лоше одлуке, без течности у нападу и концентрације у одбрани.

Укратко, Звезда је била лоша и зато је испала са АБА Суперкупа. Шта је разлог? Вероватно недовољна уиграност, али о томе ће се више знати и причати наредних дана. Вечерас црвено-бели нису били на оном нивоу на ком се очекује.

Имала је Звезда и добре периоде игре, имала је налете у последњој четвртини, међутим примила је поене исподк коша од Куриџе и Димеца који су надиграли унутрашњу линију Црвене звезде. Само је Гист заслужио прелазну оцену у редовима владајућег шампиона.

Уиграност и борба су вечерас пресудили...

Може се рећи да је Црвена звезда на старту наметнула свој ритам, пре свега у игри испод коша преко Гистакоји је показао каква је класа од играча. Доминирао је у игри, доминирао је у поенима, доминирао је у скоку.

Упркос томе и упркос чињеници да је Звезда имала и девет поена предности, Приморска је играла храбро, успела да погоди неке шутеве и колико толико се одржи у резултатском егалу. Звезда је силовито кренула, али је тим из Копра успео мало да успори утакмицу и да се пред крај прве деонице дође до резултата од само једног поена разлике у корист  црвено-белих. Шампион АБА 2 лиге из прошле сезоне се није предавао.

Била је то у неку руку рукавица у лице Звезди и порука да тим Јурице Големца неће предати. Приморска је дошла на куп са ставом „нисмо дошли да будемо само свима симпатични“, а то се одразило да овај тим и поведе против евролигаша који има толико широк састав као што је то Звезда, додуше на овој утакмици без Бранка Лазића.

Јагодић Куриџа је мало поентерски искакао, као и Холт, али у суштини је то била добра тимска игра Приморске, посебно у одбрани. Приморска је значајно добро играла одбрану, преко Барича је стигла до предности од 38:31, а Давидовац је у тим моментима дао јако битну тројку.

Звезда је дошла у ситуациију да има резултатски дефицит, а на то није рачунала, па су црвено-бели морали да покажу како играју под притиском, што се видело и код два промашена слободна бацања Дерика Брауна. После тога је његов презимењак Лоренцо дао тројку, али то је било довољно за минус Звезде од пет  поена на полувремену - 46:41је водила Приморска. Превише је то примљених поена за црвено-беле само за 20 минута.

Звезда је и у наствку кренула смушено, почела је мало и да брза у одлукама јурећи предност, а Приморска је преко Хериса држала предност на својој страни. У тим моментима је Берон дао добру тројку и замајац црвено-белима. У последњу деоницу се ушло са седам поена предности  Приморске. Звезда је у једном тренутку запретила, али више није могла. Најефикаснији у редовима нашег шампиона био је Дејан Давидовац са 15 поена, док је тим из Копра предводио сјајни Јагодић Курижа са 18 поена. 

Црвена звезда – Приморска 82:88 (26:25, 15:21, 21:23, 24:23)

Дворана: Дражен Петровић, Загреб

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Д. Браун 8, Човић 9, Л. Браун 9, Перпероглу 8, Давидовац 15, Берон 10, Добрић 3, Гист 12, Џенкинс2, Симанић 2, Јовановић, Оџо 4.

ПРИМОРСКА: Холт 10, Херис 14, Чакарун 9, Барич 9, Коси, Лазић 9, Маринковић 6, Хоџић, Јагодић Куриџа 18, Димец 5, Шишко 8, Вончина

Преостала четвртфинала на програму су у петак: Цедевита Олимпија - ФМП (17.00) и Будућност - Цибона (20.30).

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Фото: аба-леагуе.нет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Младен

26.09.2019 23:47

Томићу одлази већ једном из Звезде, ниси ти за тренера!!! Гдје Човић налази ове левате?

ОДГОВОРИТЕ