Senzacija: Primorska udarila Zvezdi šamarčinu!

Šokantan poraz Zvezde u Zagrebu! Košarkaši Crvene zvezde su poraženi u prvoj zvaničnoj utakmici ove sezone! Ništa od derbija u polufinalu! Tim iz Kopra očitao pravu lekciju crveno-belima - 88:82.

Košarka 26.09.2019 | 22:08
Senzacija: Primorska udarila Zvezdi šamarčinu!
Izabranici trenera Milana Tomića su doživeli neuspeh u četvrtifinalnom duelu Superkupa ABA lige od Koper Primorske rezultatom 88:82.

Slovenački tim će se u polufinalu sastati sa beogradskim Partizanom, koji je prethodno savladao Mega Leks.

Zvezda je ovim porazom propustila šansu da odbrani titulu na uvodnom takmičenju sezone, osvojenu prošle godine.

Srpski predstavnik je odigrao veoma lošu utakmicu, imao je prednost samo posle prve četvrtine, a ostali deo meča je potpuno protekao u ritmu ekipe trenera Jurice Golemca.

Uspela je Zvezda da se u nekoliko navrata vrati na posed zaostatka, ali je slovenački tim u finišu stigao do velikih 17 poena prednosti.

Poslednja dva minuta meča su unela dramu, pošto je Zvezda napravila seriju, prišla na šest poena razlike, ali nije bilo dovoljno vremena za potpuni preokret.

Fantastičnu partiju za pobednički tim je pružio iskusni Marko Jagodić-Kuridža sa 18 poena i devet skokova, od toga četiri u napadu.

Iako je već u prvoj deonici imao tri lične greške, Lens Heris je stigao do 14 poena, a dvocifren učinak je upisao i Stiven Holt (10 poena).

Vredi istaći partije Marjana Čakaruna i Nejca Bariča koji su upisali po devet poena, dok je Žan-Mark Šiško imao osam poena i sedam asistencija.

Odličan utisak je ostavio i nekadašnji košarkaš Dinamika Aleksandar Lazić sa devet poena i pet skokova.

U ekipi Zvezde su vredni pomena samo Dejan Davidovac (15 poena) i Džejms Gist (12 poena).

Dvocifreni učinak je uspeo da zabeleži još samo Bili Beron (10 poena), a očekivanja nisu opravdali Derik Braun, Čarls Dženkins, a naročito Lorenco Braun.

Ove dve ekipe će se ponovo sastati u prvom kolu ABA lige. 

Posle odličnih igara i šest pobeda u pripremnom periodu, od toga dve nad Olimpijakosom, na njegovom parketu, ekipa Crvene zvezde "prizemljila" se u prvoj zvaničnoj utakmici sezone 2019/20.

Novi ABA ligaš Primorska pokazala je da njeni sjajni rezultati iz prošle sezone, u kojoj je osvojila ABA 2 ligu i slovenačku "triplu krunu", nisu bili nimalo slučajni.

Tim Jurice Golemca eliminisao je branioca trofeja sa ABA Superkupa u Zagrebu i ujedno dao Milanu Tomiću mnogo razloga za razmišljanje pred meč prvog kola regionalnog takmičenja, u okviru koga će se ponovo sastati iste ove ekipe.

U četvrtak uveče, u dvorani "Dražen Petrović":

Crvena zvezda - Primorska 82:88 (26:25, 15:21, 21:23, 20:19)!

To znači da ćemo umesto unapred "upisanog" duela Zvezde i Partizana u polufinalu Superkupa (subota, 17.00) gledati Primorsku i Partizan.

A, ko sada misli da se crno-belima ukazala prilika da na lakši način dođu do finala, taj verovatno nije gledao prvaka Slovenije u duelu sa šampionom regiona. Prema prikazanoj igri, ne računajući prvih pet minuta, senzacija se desila samo "na papiru", a na parketu je Primorska u potpunosti nadigrala i energetski nadmašila crveno-bele.

Veliko iznenađenje, senzacija, šok! Tako ukratko može da se opiše ono što se dogodilo večeras u Draženovom domu. Primorska je uspela kao novi abaligaš da savlada Crvenu zvezdu, evroligaša, i da je izbaci sa ABA Superkupa koji će tako dobiti novog šampiona - 88:82

Zvezda je ušla u meč kao apsolutni favorit, ali joj večeras ništa nije polazilo za rukom. Primorska kao da je iznenadila Zvezdu borbenošću, dobrom odbranom i raznovršnošću u napadu. Zvezda je promašila dosta šuteva, nije bila na nivou na kom se očekuje i zato nećemo gledati večiti derbi u Zagrebu. Zvezda je apsolutno podbacila u skoku, imala je samo 16 uhvaćenih lopti, što je rezultiralo krajnjim ishodom.

Loše prvo poluvreme, čak 46 primljenih poena od Primorske. Potom i slab nastavak, srljanje, loše odluke, bez tečnosti u napadu i koncentracije u odbrani.

Ukratko, Zvezda je bila loša i zato je ispala sa ABA Superkupa. Šta je razlog? Verovatno nedovoljna uigranost, ali o tome će se više znati i pričati narednih dana. Večeras crveno-beli nisu bili na onom nivou na kom se očekuje.

Imala je Zvezda i dobre periode igre, imala je nalete u poslednjoj četvrtini, međutim primila je poene ispodk koša od Kuridže i Dimeca koji su nadigrali unutrašnju liniju Crvene zvezde. Samo je Gist zaslužio prelaznu ocenu u redovima vladajućeg šampiona.

Uigranost i borba su večeras presudili...

Može se reći da je Crvena zvezda na startu nametnula svoj ritam, pre svega u igri ispod koša preko Gistakoji je pokazao kakva je klasa od igrača. Dominirao je u igri, dominirao je u poenima, dominirao je u skoku.

Uprkos tome i uprkos činjenici da je Zvezda imala i devet poena prednosti, Primorska je igrala hrabro, uspela da pogodi neke šuteve i koliko toliko se održi u rezultatskom egalu. Zvezda je silovito krenula, ali je tim iz Kopra uspeo malo da uspori utakmicu i da se pred kraj prve deonice dođe do rezultata od samo jednog poena razlike u korist  crveno-belih. Šampion ABA 2 lige iz prošle sezone se nije predavao.

Bila je to u neku ruku rukavica u lice Zvezdi i poruka da tim Jurice Golemca neće predati. Primorska je došla na kup sa stavom „nismo došli da budemo samo svima simpatični“, a to se odrazilo da ovaj tim i povede protiv evroligaša koji ima toliko širok sastav kao što je to Zvezda, doduše na ovoj utakmici bez Branka Lazića.

Jagodić Kuridža je malo poenterski iskakao, kao i Holt, ali u suštini je to bila dobra timska igra Primorske, posebno u odbrani. Primorska je značajno dobro igrala odbranu, preko Bariča je stigla do prednosti od 38:31, a Davidovac je u tim momentima dao jako bitnu trojku.

Zvezda je došla u situaciiju da ima rezultatski deficit, a na to nije računala, pa su crveno-beli morali da pokažu kako igraju pod pritiskom, što se videlo i kod dva promašena slobodna bacanja Derika Brauna. Posle toga je njegov prezimenjak Lorenco dao trojku, ali to je bilo dovoljno za minus Zvezde od pet  poena na poluvremenu - 46:41je vodila Primorska. Previše je to primljenih poena za crveno-bele samo za 20 minuta.

Zvezda je i u nastvku krenula smušeno, počela je malo i da brza u odlukama jureći prednost, a Primorska je preko Herisa držala prednost na svojoj strani. U tim momentima je Beron dao dobru trojku i zamajac crveno-belima. U poslednju deonicu se ušlo sa sedam poena prednosti  Primorske. Zvezda je u jednom trenutku zapretila, ali više nije mogla. Najefikasniji u redovima našeg šampiona bio je Dejan Davidovac sa 15 poena, dok je tim iz Kopra predvodio sjajni Jagodić Kuriža sa 18 poena. 

Crvena zvezda – Primorska 82:88 (26:25, 15:21, 21:23, 24:23)

Dvorana: Dražen Petrović, Zagreb

CRVENA ZVEZDA: D. Braun 8, Čović 9, L. Braun 9, Perperoglu 8, Davidovac 15, Beron 10, Dobrić 3, Gist 12, Dženkins2, Simanić 2, Jovanović, Odžo 4.

PRIMORSKA: Holt 10, Heris 14, Čakarun 9, Barič 9, Kosi, Lazić 9, Marinković 6, Hodžić, Jagodić Kuridža 18, Dimec 5, Šiško 8, Vončina

Preostala četvrtfinala na programu su u petak: Cedevita Olimpija - FMP (17.00) i Budućnost - Cibona (20.30).

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Foto: aba-league.net

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mladen

26.09.2019 23:47

Tomiću odlazi već jednom iz Zvezde, nisi ti za trenera!!! Gdje Čović nalazi ove levate?

ODGOVORITE