Нови феудализам?!

Иако Милорад Додик настоји да оствари јединство политичких снага у РС око позиције своје неприкосновене власти и монопола на заступању српских интереса у БиХ, то му све слабије полази за руком.

Република Српска 26.09.2019 | 19:59
Нови феудализам?!
У Београду је добио јавни шамар за покушај опште српске мобилизације против једног од бројних политичких аката СДА, који не може да прође филтер било какве легитимности и легалности у БиХ.

Са друге стране, постаје смешно настојање да се окупи српски блок око Додика и његове СНСД коалиције, кад ни та постојећа коалиција није јединствена.

И коначно, није јединствен ни сам СНСД, где су кланови, фракције и интересне групе одавно у сукобу који престаје да тиња и почиње да гори. Врхунац подела оличен је у чињеници да су неки делови РС претворени у феуде, где локални феудалци из СНСД воде своју приватну политику под плаштом виших интереса.

Локални феудалци долазе у Бања Луку и изражавају лојалност Додику, а на терену свом џепу.

Иза партијске припадности, углавном се крију неспособност, неодговорност и корупција. Плејада директора у јавном сектору РС, са ознакама СНСД и других партија владајуће коалиције, заштићена је од смене и одговорности за катастрофалне резултате, непотизам и страначко вршљање.

Класичан пример су Шуме РС са невероватним минусом преко 2,5 милиона КМ у првих шест месеци 2019, за шта није окривљено лоше руководство, већ временске прилике.

Према речима директора Славена Гојковића из коалиционе СПС, проблем је што је ове зиме падао снег, а у мају киша!

Невероватно, зими пада снег, а на пролеће киша? 

За овакво познавање природе, Гојковић би код учитељице сигурно добио оцену пет.

Мандат директора ЕРС Луке Петровића обележен је са рекордних тридесетак испадања из режима рада (непланских застоја), две велике државне термоелектране у РС. Штета и ризици од такве технолошке неприпремљености су огромни. За неспособност у руковођењу стратешким производним системом РС, Лука Петровић награђен је продужавањем мандата на месту генералног секретара СНСД. Тиме су његови локални ментори обезбедили политичку позадину за своје даље пословне операције са ЕРС-ом, а њему су дали да се забавља крунисањем кнеза и враћањем Херцеговине у феудални Средњи век.

Да би показао да ипак припада XXИ веку, решио је да купи хеликоптер, и то од пара јавног предузећа целе РС, а само за потребе феудалне Херцеговине. Јасно је да су приче о хуманитарним циљевима те куповине фарса.

Лука Петровић је дужан да саопшти грађанима РС реално стање у енергетском систему и разлоге повећања цене струје, а не да крунише кнеза или да купује хеликоптер. Уколико Лука купи хеликоптер, онда би то морали да испрате и остали феуди РС.

Како то да Источно Сарајево, Добој, Зворник, Бијељина или Мркоњић Град, па и други градови РС остану без хеликоптера. Пошто се и у тим другим градовима плаћа струја, онда би Лукин ЕРС по начелу равноправности, морао и њима да купи хеликоптере.

Шуме РС би такође могле да купе хеликоптер, јер далеко је Соколац од Бања Луке, а и шуме се најбоље могу надгледати из хеликоптера.

Директор Путева РС заборавио је приликом оне велике куповине двадесетак аутомобила прошле године, да дода у јавне набавке и хеликоптер.



Алумина већ има довољно средстава за куповину хеликоптера, па би могла да купи један за Зворник и околину.

Поред поменутих Шума РС и ЕРС-а, Хидроелектране на Требишњици на челу са директором Горданом Мишељићем, оствариле су у првих шест месеци ове године губитак од 10,3 милиона КМ. И док се руководство правда хаваријом ХЕ Дубровник, народ све више помиње испумпавање новца кроз измишљене и лажне тендере, адаптације приватних и пословних објеката, станове у Лондону, итд...

Неуспешни менаџери у државним предузећима и даље опстају, док се успешни смењују или подносе оставке.

Сетимо се само како је онда поднео оставку директор ИРБ Миленко Павловић, јер није хтео да потпише одобрење за чувени кредит ''Литванским бандитима''. То је учинила после њега постављена директорица Снежана Вујнић.

Одиграла је своју ролу у пљачки ИРБ-а, и ево је и дан, данас на месту директора ИРБ РС.

Оставку је скоро поднела и министарка туризма Драгица Ковач, јер према медијским извештајима није хтела да потпише доделу средстава у износу 1,7 милиона КМ за два туристичка, и ко зна каква још миљеника власти у РС.

Ових дана медији у РС преносе податке о изузетним резултатима Алумине, све са графиконима и описима.

То у потпуности потврђује изнете податке на БН, да је од доласке Милорада Мотике на чело Алумине, повећан обрт са 115 милиона КМ на 400 милиона КМ? Наравно, све то је у супротности са јавно изнетим оценама стечајног управника Лазе Дјурдјевића, да је од Мотикиног доласка у Алумину стање било све горе и горе.

Да поновимо, за време Мотике, уредно су плаћане све обавезе запосленима, држави и добављачима. Отворени су нови погони и запослено је неколико стотина нових радника. Алумина је уложила и 70 милиона КМ у инвестиционе пројекте. Све оно што данас Алумина поносно представља јавности са дијаграмима и илустрацијама, настало је у том ''Мотикином периоду''.

Мора се признати, уз помоћ државе и радом читавог тима способних стручњака Алумине.

хттпс://српскаинфо.цом/нови-производни-објекти-у-највецем-зворницком-колективу-алумина-улозила-близу-70-милиона-км-у-инвестиционе-пројекте/

хттпс://www.цапитал.ба/алумина-улозила-близу-70-милиона-марака-у-инвестиционе-пројекте/

У том периоду почела је и битка интересних кланова за Алумину.

Знате ону пецарошку причу о ''гојењу црва''. На малог црва, иде мала риба, али ако се црв мало угоји, може да загризе и велика. То се овде и десило. Алумина је постала привлачан мамац и зинуле су велике рибе. У јеку битке, по налогу Милорада Додика, смењен је Мотика и Управни одбор, а постављени су лојални сарадници председника СНСД. Посао је обавио омиљени режимски стечајни управник Лазо Дјурдјевић, који се између осталог жалио да му Мотика не исплаћује редовно астрономске суме по надуваним фактурама, које су достигле 11 милиона КМ.

Симптоматично је да се успешна Алумина ових дана обратила ИРБ, са захтевом за кредитом од 10 милиона КМ, наводно за плаћање струје, гаса и транспорта. Када се погледају објављени прегледи успешног развоја и пословања последњих пар година, па и 2019, онда је захтев за кредитом крајње чудан?

Више личи на нечије намиривање, као последице пропалих провизија због тренутног одустајања од продаје потраживања Алумине некој од интересних група. Истовремено, износ кредита који тражи Алумина од ИРБ, мањи је од износа који је до сада од Алумине наплатила стечајна хоботница.

За такву игру, смењени Милорад Мотика очигледно није био подобан. Преостаје му само, као и другима који су били успешни а испали неподобни, да се сети познатих стихова Бранислава Нушића из песме ''Два раба'', због које је овај српски комедиограф робијао.



У верзији посвећеној актуелној власти у РС, они би били нешто измењени и гласе:

Српска децо што радити знате
Из овога поуку имате
Српска децо не радите џабе,
Вашу добит зграбиће барабе.

(БН)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Под морање!

26.09.2019 18:11

У Папакдонији треба да сва јавна предезеце имају хеликоптер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

26.09.2019 19:57

Дузни сте И Богу И народу, а купујете хеликоптере. Срам да вас буде. Платите дугове коме сте дузни па купујте ста хоцете.

Name

075

26.09.2019 21:22

Милораде, пуст приче само разваљуј као што си и до сада радио и за крај мијењамо име "бољег" ентитета у Додикстан!

Name

Гангестерија

27.09.2019 01:05

Потпуно сулуда Дрзава Гангстерија.

Name

Михајло

27.09.2019 06:06

Надам се и вјерујем да неце испјети побјеци ни он ни његови пајдаси, и да це их стици казна Бога и народа.

Name

Јутутунска Јухахаха

27.09.2019 06:49

Ко јос цита. Нама Србима историја се није промјенила 200 година. Само ратови пљацка и корупција. У Додиковој земљи Наркодијади једино се исплати бити наркодилер. Узасно.

Name

ре

27.09.2019 07:38

ово је тачно република шумска, гледам хеликоптер на слици, плаћен 10 милиона, сјећам се како су говорили да ће се користити и за гашење пожара, а хеликоптер једва да може дићи Бају и његових пар горила. Сад желе и авион и још један хеликоптер, ова ситуација граничи са лудилом

Name

Бурле

29.09.2019 10:20

Цим завезем свој лајбек ето мене на свакодневне задатке! РС прије свега!

Name

миле свемоцни

30.09.2019 03:15

Кад су могли пок.марсала прогласити за дозивотног не видим разлог да неби и мене за све моје заслуге

Name

Коментар

26.09.2019 18:19

Већ годинама слушамо лажи СНСД главоња који су се угледали на свог шефа...који ко мачка, посере па затрпа. Исти тај Лука Петровић је пре два мјесеца рекао да неће бити повећања цијене ел. енергије, а сад премијер диже цијену...све лажов до лажова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

26.09.2019 19:54

Овај баја нема ни грама морала. Како га није срамота користити овај хелкоптер у све и сваста. Постао је бахат, до те мјере, да је умислио да то све тако мора бити.

Name

реалност

29.09.2019 10:27

Бурле, ко је убио Давид-а?

Name

Сале

26.09.2019 18:20

Браво Додо све си продо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕРЕМИЈА

26.09.2019 18:20

Доказ да је српска бољи дио у БИХ али и на Балкану је возни парк власника српске, ваљда то народ воли да се њихови новци тросе на глупости хеликоптери авиони најновији аутомобили типицни сеоски снобизам докле це ово трајати не зна се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старац Фочо

26.09.2019 18:24

Па ваљда смо се за то борили, да барабе и криминалци и људски отпад влада, а да нормалан и поштен свијет пропада и једва саставља крај са крајем. Ова власт ће боље уништити Србе за 12 година, него Турци за пет вијекова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.09.2019 07:04

Будимо реални, борили смо се зато што смо добили позив, као и они против кога смо се борили.

Name

ре Скептик

27.09.2019 07:48

Ти си добио позив да нападаш а они други су добили позив да се бране, трећина Сарајева је добило позив да напусти град, онда су им дали пуше и наредили повратак али са пушкама, нажалост у том "повратку" многи завршише на гробљима а они који остадоше у свог граду и преживјеше рат назваше "издајницима", то је једна чудна и парадоксална ситуација. Послије рата шверцери, криминалци, ратни профитери лицитирају са процентима територија, "ми имамо 49% они тамо 51%"...страшно

Name

Мрмак

27.09.2019 08:18

Нису нас Турци уназадили вец Османлије. Називати Османлије "Турцима" мозе само тотална незналица. То је исто као кад би се Стари Римљани називали Италијанима...

Name

ре: Мрмак

27.09.2019 09:32

Знаци да Османлијско царство нема везе са Турском?

Name

Зз

26.09.2019 18:31

Добили сте ви немогу да лајем ста фукаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

26.09.2019 18:46

Кеајње је вријеме да народ дигне свој глас, у одбрану тога сто је остало у РС, тј. РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Текила

26.09.2019 18:50

Сто ће вам ауто-пут, кад имате алтернативни пријевоз (хеликоптери, авиони можда убрзо и летеће аутомобиле)

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНИ ДОДИК

26.09.2019 18:53

Господо ово сте тразили, зато гледајте и узивајте из првих редова!!! Само залосна је ствар та, сто ниста народ не предузима, односно само гледају нијемо и прицају по кафицима и по друственим мрезама о овоме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

26.09.2019 19:47

Тако је, гласали су за ратне профитере и дезертере. Мени није жао сиротиње која је гласала за снсд (намјерно малим словима). Сами су криви што гласају за оне који су их довели до тога да буду сиротиња. Жао ми је образованих људи, који су завршили државне факултете, а који не могу да добију посао од оних са купљеним дипломама и партијском књижицом снсд-а.

Name

Лука

26.09.2019 20:07

Удри Миле у тамбуру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је луд ?

26.09.2019 20:19

Ко је луд висе да вјерује да су ово све губитци, ово је цисто прање и извлацење новца на неције рацуне?! Све је ово постало превисе сумњиво, а поготово сто га (их) народ у РС тако пуста да неконтролисано нестају паре без икакве реакције. Само је питање у коју сврху це те огромне колицине новца на крају заврсити, искрено се надам да је у питању само људска похлепа за новцем, а не људска крвозедност да са тим новцем запоцну несто горе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћна птица

26.09.2019 20:30

Која бахата јајара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

к55

26.09.2019 21:06

СЕОСКИ ВАРАЛИЦА ИЗ ЛАКТАСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаркослав Диздариц

29.09.2019 06:21

Има њих јос, нпр. Марко Поло из ДНС.а али из Приједора..

Name

Платон

27.09.2019 03:55

ФБИ ДОЛАЗИ. ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ТРЕБА ДА ТРАЗИ ОД ЕУ И АМЕРИКЕ ДА СЕ ПОД ХИТНО ФОРМИРА СУД У РС КОЈИ БИ ПРОЦЕСУИРАО ПЉАЦКЕ ВИЈЕКА У СВИЈЕТУ, КОЈЕ СУ ОРГАНИЗОВАЛИ СРБИ У ИМЕ СРПСТВА, ПРАВОСЛАВЉА. ОВАКВО НЕСТО СВИЈЕТ НИЈЕ ЗАПАМТИО НИТИ ЦЕ ЗАПАМТИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

27.09.2019 07:44

слажем се да се формира суд , ал суд за све ЛОПОВЕ И КРИМИНАЛЦЕ У БИХ , ал не по националној основи , већ по основу доакзаног кривичног дијеал. У БИХ нису само СРБИ крали, у БИХ су крали сви они који су били у кумовским и рођачким односима и партијским односима са три битна политичата у БИХ, нећу намјерно д аих помињем. Вјера и нација са криминалом нема везе , па стога ваша огорченост на српство и православље је много дубља , па би било добро д апотражите помоћ , јер није добро мрзити никога, утиче на човјека. свако вам добро желим.

Name

ре РАЈНА

27.09.2019 11:26

Србин коментарише у име српских криминалаца, у чему је проблем, шта се ти секираш то што и други краду, твој коментар је у најмању руку глуп и безвезе. Никакав суд не може ријешити проблем, не може ни закон о поријеклу имовине, "пријеки судови" су прошлост, основ свега је тужилаштво, код нас је тужилаштво под утицајем политике.

Name

Има рјешење

28.09.2019 08:50

Један Максимилијан Робеспјер би добро дошао. Или можда неколико њих. Па и по цијену да се и његова глава заколита под гиљотином, као онога у Француској, бир вактиле, у преводу у она давна времена.

Name

Милан

27.09.2019 06:30

Какав хеликоптер користи додик и по којој функцији, да ли је то хеликоптер предсједниства БиХ или институција РС, ако је институција РС-а по ком основу он то користи, јер је он запослен у Сарајеву, а као предсједник снсд-а, ако тако користи онда ако тако користи и сви предсједници странака могу то исто? Има ли краја њему и његовој бахатости?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.09.2019 07:53

Предсједништво БиХ нема никакав хеликоптер нити авион, ово је нови хеликоптер "аугуста" а Баја га корити као да је његово власништво, знам сигурно да институције БиХ не плаћају ову бахатост.

Name

Пзд

27.09.2019 19:46

који суд да суди овај "поткивачки "отишло је ово предалеко ово бих клупко неби ријешила ни некадашња "удба "превише баракуда плива у овој босанскпј бари q пп

Name

Милан

27.09.2019 07:19

Само велики потоп мозе помоци овој територији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

27.09.2019 08:29

БиХа нема авионе хеликоптере лимузине и возни парк као додиговина па јесмо ли јаци и бољи од њих јесмооооо!самооо напред до суновратааа!ал це бити теско падати !!!ко високо лети ниско пада!! из опанака у авионе а цист примјер ненад новакобиц из Прњавора у опанцима одрастао а данас капиталиста !од рата до данас богате се истим темпом а све сто су радили од послова и знања њиховог пропало само њихов капитал расте ли расте !феудално друство направили на балкану у 21 вијеку а медјународна само мало забринута или су у талу!!!

Name

велико постење

27.09.2019 07:39

нове аге и бегови али имају и своје дахије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад

27.09.2019 08:31

авиони камиони лимузине а пре рата нула љеба нису имали бјелосвјетски хостаплери на балкану!увезана криминална хоботница хара балканом од рата до данас!!народ у егзодусу од рата страсно

Name

ГРИГОРИЈЕ

27.09.2019 08:16

САМО НАПРИЈЕД И ДА ОВА БАРАБА СА ФОТОГРАФИЈЕ КУПИ ЈОС АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА ДА МОГУ ПУТОВАТИ НА ЉЕТОВАЊА У ДАЛЕКЕ ЕГЗОТИЦНЕ ЗЕМЉЕ , АЛИ ИСКЉУЦИВО НА ТЕРЕТ ПЕНЗИОНЕРА , ЈЕР СЕ ТИ ИСТИ ПЕНЗИОНЕРИ КАДА СУ ТАКОЗВАНИ ИЗБОРИ ПРОДАЈУ ЗА 30 КМ И У ДОБРОЈ МЈЕРИ ОМОГУЦАВАЈУ ОВАКВИМ ТИПОВИМА ДА РАДЕ ОВО СТО РАДЕ , НЕ САМО ДА ПЕНЗИОНЕРИМА ТРЕБА УМАЊИТИ ПЕНЗИЈЕ , НЕГО ИХ ПОТПУНО УКИНУТИ , ДА БИ ОВИ МОГЛИ УЗИВАТИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проп.чов.ваљев.камен.

27.09.2019 10:13

није битно ко гласа и како, већ ко броји листиће. поздрав из Србије

Name

Босанацццц

28.09.2019 14:27

Ста хоцете? Јесте ли хтјели РС да Срби владају Србима? Ето добили сте... Ста јос хоцете?

ОДГОВОРИТЕ