Novi feudalizam?!

Iako Milorad Dodik nastoji da ostvari jedinstvo političkih snaga u RS oko pozicije svoje neprikosnovene vlasti i monopola na zastupanju srpskih interesa u BiH, to mu sve slabije polazi za rukom.

Republika Srpska 26.09.2019 | 19:59
Novi feudalizam?!
U Beogradu je dobio javni šamar za pokušaj opšte srpske mobilizacije protiv jednog od brojnih političkih akata SDA, koji ne može da prođe filter bilo kakve legitimnosti i legalnosti u BiH.

Sa druge strane, postaje smešno nastojanje da se okupi srpski blok oko Dodika i njegove SNSD koalicije, kad ni ta postojeća koalicija nije jedinstvena.

I konačno, nije jedinstven ni sam SNSD, gde su klanovi, frakcije i interesne grupe odavno u sukobu koji prestaje da tinja i počinje da gori. Vrhunac podela oličen je u činjenici da su neki delovi RS pretvoreni u feude, gde lokalni feudalci iz SNSD vode svoju privatnu politiku pod plaštom viših interesa.

Lokalni feudalci dolaze u Banja Luku i izražavaju lojalnost Dodiku, a na terenu svom džepu.

Iza partijske pripadnosti, uglavnom se kriju nesposobnost, neodgovornost i korupcija. Plejada direktora u javnom sektoru RS, sa oznakama SNSD i drugih partija vladajuće koalicije, zaštićena je od smene i odgovornosti za katastrofalne rezultate, nepotizam i stranačko vršljanje.

Klasičan primer su Šume RS sa neverovatnim minusom preko 2,5 miliona KM u prvih šest meseci 2019, za šta nije okrivljeno loše rukovodstvo, već vremenske prilike.

Prema rečima direktora Slavena Gojkovića iz koalicione SPS, problem je što je ove zime padao sneg, a u maju kiša!

Neverovatno, zimi pada sneg, a na proleće kiša? 

Za ovakvo poznavanje prirode, Gojković bi kod učiteljice sigurno dobio ocenu pet.

Mandat direktora ERS Luke Petrovića obeležen je sa rekordnih tridesetak ispadanja iz režima rada (neplanskih zastoja), dve velike državne termoelektrane u RS. Šteta i rizici od takve tehnološke nepripremljenosti su ogromni. Za nesposobnost u rukovođenju strateškim proizvodnim sistemom RS, Luka Petrović nagrađen je produžavanjem mandata na mestu generalnog sekretara SNSD. Time su njegovi lokalni mentori obezbedili političku pozadinu za svoje dalje poslovne operacije sa ERS-om, a njemu su dali da se zabavlja krunisanjem kneza i vraćanjem Hercegovine u feudalni Srednji vek.

Da bi pokazao da ipak pripada XXI veku, rešio je da kupi helikopter, i to od para javnog preduzeća cele RS, a samo za potrebe feudalne Hercegovine. Jasno je da su priče o humanitarnim ciljevima te kupovine farsa.

Luka Petrović je dužan da saopšti građanima RS realno stanje u energetskom sistemu i razloge povećanja cene struje, a ne da kruniše kneza ili da kupuje helikopter. Ukoliko Luka kupi helikopter, onda bi to morali da isprate i ostali feudi RS.

Kako to da Istočno Sarajevo, Doboj, Zvornik, Bijeljina ili Mrkonjić Grad, pa i drugi gradovi RS ostanu bez helikoptera. Pošto se i u tim drugim gradovima plaća struja, onda bi Lukin ERS po načelu ravnopravnosti, morao i njima da kupi helikoptere.

Šume RS bi takođe mogle da kupe helikopter, jer daleko je Sokolac od Banja Luke, a i šume se najbolje mogu nadgledati iz helikoptera.

Direktor Puteva RS zaboravio je prilikom one velike kupovine dvadesetak automobila prošle godine, da doda u javne nabavke i helikopter.



Alumina već ima dovoljno sredstava za kupovinu helikoptera, pa bi mogla da kupi jedan za Zvornik i okolinu.

Pored pomenutih Šuma RS i ERS-a, Hidroelektrane na Trebišnjici na čelu sa direktorom Gordanom Mišeljićem, ostvarile su u prvih šest meseci ove godine gubitak od 10,3 miliona KM. I dok se rukovodstvo pravda havarijom HE Dubrovnik, narod sve više pominje ispumpavanje novca kroz izmišljene i lažne tendere, adaptacije privatnih i poslovnih objekata, stanove u Londonu, itd...

Neuspešni menadžeri u državnim preduzećima i dalje opstaju, dok se uspešni smenjuju ili podnose ostavke.

Setimo se samo kako je onda podneo ostavku direktor IRB Milenko Pavlović, jer nije hteo da potpiše odobrenje za čuveni kredit ''Litvanskim banditima''. To je učinila posle njega postavljena direktorica Snežana Vujnić.

Odigrala je svoju rolu u pljački IRB-a, i evo je i dan, danas na mestu direktora IRB RS.

Ostavku je skoro podnela i ministarka turizma Dragica Kovač, jer prema medijskim izveštajima nije htela da potpiše dodelu sredstava u iznosu 1,7 miliona KM za dva turistička, i ko zna kakva još miljenika vlasti u RS.

Ovih dana mediji u RS prenose podatke o izuzetnim rezultatima Alumine, sve sa grafikonima i opisima.

To u potpunosti potvrđuje iznete podatke na BN, da je od dolaske Milorada Motike na čelo Alumine, povećan obrt sa 115 miliona KM na 400 miliona KM? Naravno, sve to je u suprotnosti sa javno iznetim ocenama stečajnog upravnika Laze Djurdjevića, da je od Motikinog dolaska u Aluminu stanje bilo sve gore i gore.

Da ponovimo, za vreme Motike, uredno su plaćane sve obaveze zaposlenima, državi i dobavljačima. Otvoreni su novi pogoni i zaposleno je nekoliko stotina novih radnika. Alumina je uložila i 70 miliona KM u investicione projekte. Sve ono što danas Alumina ponosno predstavlja javnosti sa dijagramima i ilustracijama, nastalo je u tom ''Motikinom periodu''.

Mora se priznati, uz pomoć države i radom čitavog tima sposobnih stručnjaka Alumine.

https://srpskainfo.com/novi-proizvodni-objekti-u-najvecem-zvornickom-kolektivu-alumina-ulozila-blizu-70-miliona-km-u-investicione-projekte/

https://www.capital.ba/alumina-ulozila-blizu-70-miliona-maraka-u-investicione-projekte/

U tom periodu počela je i bitka interesnih klanova za Aluminu.

Znate onu pecarošku priču o ''gojenju crva''. Na malog crva, ide mala riba, ali ako se crv malo ugoji, može da zagrize i velika. To se ovde i desilo. Alumina je postala privlačan mamac i zinule su velike ribe. U jeku bitke, po nalogu Milorada Dodika, smenjen je Motika i Upravni odbor, a postavljeni su lojalni saradnici predsednika SNSD. Posao je obavio omiljeni režimski stečajni upravnik Lazo Djurdjević, koji se između ostalog žalio da mu Motika ne isplaćuje redovno astronomske sume po naduvanim fakturama, koje su dostigle 11 miliona KM.

Simptomatično je da se uspešna Alumina ovih dana obratila IRB, sa zahtevom za kreditom od 10 miliona KM, navodno za plaćanje struje, gasa i transporta. Kada se pogledaju objavljeni pregledi uspešnog razvoja i poslovanja poslednjih par godina, pa i 2019, onda je zahtev za kreditom krajnje čudan?

Više liči na nečije namirivanje, kao posledice propalih provizija zbog trenutnog odustajanja od prodaje potraživanja Alumine nekoj od interesnih grupa. Istovremeno, iznos kredita koji traži Alumina od IRB, manji je od iznosa koji je do sada od Alumine naplatila stečajna hobotnica.

Za takvu igru, smenjeni Milorad Motika očigledno nije bio podoban. Preostaje mu samo, kao i drugima koji su bili uspešni a ispali nepodobni, da se seti poznatih stihova Branislava Nušića iz pesme ''Dva raba'', zbog koje je ovaj srpski komediograf robijao.



U verziji posvećenoj aktuelnoj vlasti u RS, oni bi bili nešto izmenjeni i glase:

Srpska deco što raditi znate
Iz ovoga pouku imate
Srpska deco ne radite džabe,
Vašu dobit zgrabiće barabe.

(BN)

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Pod moranje!

26.09.2019 18:11

U Papakdoniji treba da sva javna predezece imaju helikopter!

ODGOVORITE
Name

Dado

26.09.2019 19:57

Duzni ste I Bogu I narodu, a kupujete helikoptere. Sram da vas bude. Platite dugove kome ste duzni pa kupujte sta hocete.

Name

075

26.09.2019 21:22

Milorade, pust priče samo razvaljuj kao što si i do sada radio i za kraj mijenjamo ime "boljeg" entiteta u Dodikstan!

Name

Gangesterija

27.09.2019 01:05

Potpuno suluda Drzava Gangsterija.

Name

Mihajlo

27.09.2019 06:06

Nadam se i vjerujem da nece ispjeti pobjeci ni on ni njegovi pajdasi, i da ce ih stici kazna Boga i naroda.

Name

Jututunska Juhahaha

27.09.2019 06:49

Ko jos cita. Nama Srbima istorija se nije promjenila 200 godina. Samo ratovi pljacka i korupcija. U Dodikovoj zemlji Narkodijadi jedino se isplati biti narkodiler. Uzasno.

Name

re

27.09.2019 07:38

ovo je tačno republika šumska, gledam helikopter na slici, plaćen 10 miliona, sjećam se kako su govorili da će se koristiti i za gašenje požara, a helikopter jedva da može dići Baju i njegovih par gorila. Sad žele i avion i još jedan helikopter, ova situacija graniči sa ludilom

Name

Burle

29.09.2019 10:20

Cim zavezem svoj lajbek eto mene na svakodnevne zadatke! RS prije svega!

Name

mile svemocni

30.09.2019 03:15

Kad su mogli pok.marsala proglasiti za dozivotnog ne vidim razlog da nebi i mene za sve moje zasluge

Name

Komentar

26.09.2019 18:19

Već godinama slušamo laži SNSD glavonja koji su se ugledali na svog šefa...koji ko mačka, posere pa zatrpa. Isti taj Luka Petrović je pre dva mjeseca rekao da neće biti povećanja cijene el. energije, a sad premijer diže cijenu...sve lažov do lažova.

ODGOVORITE
Name

Bl

26.09.2019 19:54

Ovaj baja nema ni grama morala. Kako ga nije sramota koristiti ovaj helkopter u sve i svasta. Postao je bahat, do te mjere, da je umislio da to sve tako mora biti.

Name

realnost

29.09.2019 10:27

Burle, ko je ubio David-a?

Name

Sale

26.09.2019 18:20

Bravo Dodo sve si prodo.

ODGOVORITE
Name

JEREMIJA

26.09.2019 18:20

Dokaz da je srpska bolji dio u BIH ali i na Balkanu je vozni park vlasnika srpske, valjda to narod voli da se njihovi novci trose na gluposti helikopteri avioni najnoviji automobili tipicni seoski snobizam dokle ce ovo trajati ne zna se

ODGOVORITE
Name

Starac Fočo

26.09.2019 18:24

Pa valjda smo se za to borili, da barabe i kriminalci i ljudski otpad vlada, a da normalan i pošten svijet propada i jedva sastavlja kraj sa krajem. Ova vlast će bolje uništiti Srbe za 12 godina, nego Turci za pet vijekova...

ODGOVORITE
Name

Skeptik

27.09.2019 07:04

Budimo realni, borili smo se zato što smo dobili poziv, kao i oni protiv koga smo se borili.

Name

re Skeptik

27.09.2019 07:48

Ti si dobio poziv da napadaš a oni drugi su dobili poziv da se brane, trećina Sarajeva je dobilo poziv da napusti grad, onda su im dali puše i naredili povratak ali sa puškama, nažalost u tom "povratku" mnogi završiše na grobljima a oni koji ostadoše u svog gradu i preživješe rat nazvaše "izdajnicima", to je jedna čudna i paradoksalna situacija. Poslije rata šverceri, kriminalci, ratni profiteri licitiraju sa procentima teritorija, "mi imamo 49% oni tamo 51%"...strašno

Name

Mrmak

27.09.2019 08:18

Nisu nas Turci unazadili vec Osmanlije. Nazivati Osmanlije "Turcima" moze samo totalna neznalica. To je isto kao kad bi se Stari Rimljani nazivali Italijanima...

Name

re: Mrmak

27.09.2019 09:32

Znaci da Osmanlijsko carstvo nema veze sa Turskom?

Name

Zz

26.09.2019 18:31

Dobili ste vi nemogu da lajem sta fukare

ODGOVORITE
Name

Pa

26.09.2019 18:46

Keajnje je vrijeme da narod digne svoj glas, u odbranu toga sto je ostalo u RS, tj. RS.

ODGOVORITE
Name

Tekila

26.09.2019 18:50

Sto će vam auto-put, kad imate alternativni prijevoz (helikopteri, avioni možda ubrzo i leteće automobile)

ODGOVORITE
Name

SMIJEŠNI DODIK

26.09.2019 18:53

Gospodo ovo ste trazili, zato gledajte i uzivajte iz prvih redova!!! Samo zalosna je stvar ta, sto nista narod ne preduzima, odnosno samo gledaju nijemo i pricaju po kaficima i po drustvenim mrezama o ovome!

ODGOVORITE
Name

Tako je

26.09.2019 19:47

Tako je, glasali su za ratne profitere i dezertere. Meni nije žao sirotinje koja je glasala za snsd (namjerno malim slovima). Sami su krivi što glasaju za one koji su ih doveli do toga da budu sirotinja. Žao mi je obrazovanih ljudi, koji su završili državne fakultete, a koji ne mogu da dobiju posao od onih sa kupljenim diplomama i partijskom knjižicom snsd-a.

Name

Luka

26.09.2019 20:07

Udri Mile u tamburu.

ODGOVORITE
Name

Ko je lud ?

26.09.2019 20:19

Ko je lud vise da vjeruje da su ovo sve gubitci, ovo je cisto pranje i izvlacenje novca na necije racune?! Sve je ovo postalo previse sumnjivo, a pogotovo sto ga (ih) narod u RS tako pusta da nekontrolisano nestaju pare bez ikakve reakcije. Samo je pitanje u koju svrhu ce te ogromne kolicine novca na kraju zavrsiti, iskreno se nadam da je u pitanju samo ljudska pohlepa za novcem, a ne ljudska krvozednost da sa tim novcem zapocnu nesto gore!!!

ODGOVORITE
Name

Noćna ptica

26.09.2019 20:30

Koja bahata jajara.

ODGOVORITE
Name

k55

26.09.2019 21:06

SEOSKI VARALICA IZ LAKTASA

ODGOVORITE
Name

Jarkoslav Dizdaric

29.09.2019 06:21

Ima njih jos, npr. Marko Polo iz DNS.a ali iz Prijedora..

Name

Platon

27.09.2019 03:55

FBI DOLAZI. VISOKI PREDSTAVNIK TREBA DA TRAZI OD EU I AMERIKE DA SE POD HITNO FORMIRA SUD U RS KOJI BI PROCESUIRAO PLJACKE VIJEKA U SVIJETU, KOJE SU ORGANIZOVALI SRBI U IME SRPSTVA, PRAVOSLAVLJA. OVAKVO NESTO SVIJET NIJE ZAPAMTIO NITI CE ZAPAMTITI.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

27.09.2019 07:44

slažem se da se formira sud , al sud za sve LOPOVE I KRIMINALCE U BIH , al ne po nacionalnoj osnovi , već po osnovu doakzanog krivičnog dijeal. U BIH nisu samo SRBI krali, u BIH su krali svi oni koji su bili u kumovskim i rođačkim odnosima i partijskim odnosima sa tri bitna političata u BIH, neću namjerno d aih pominjem. Vjera i nacija sa kriminalom nema veze , pa stoga vaša ogorčenost na srpstvo i pravoslavlje je mnogo dublja , pa bi bilo dobro d apotražite pomoć , jer nije dobro mrziti nikoga, utiče na čovjeka. svako vam dobro želim.

Name

re RAJNA

27.09.2019 11:26

Srbin komentariše u ime srpskih kriminalaca, u čemu je problem, šta se ti sekiraš to što i drugi kradu, tvoj komentar je u najmanju ruku glup i bezveze. Nikakav sud ne može riješiti problem, ne može ni zakon o porijeklu imovine, "prijeki sudovi" su prošlost, osnov svega je tužilaštvo, kod nas je tužilaštvo pod uticajem politike.

Name

Ima rješenje

28.09.2019 08:50

Jedan Maksimilijan Robespjer bi dobro došao. Ili možda nekoliko njih. Pa i po cijenu da se i njegova glava zakolita pod giljotinom, kao onoga u Francuskoj, bir vaktile, u prevodu u ona davna vremena.

Name

Milan

27.09.2019 06:30

Kakav helikopter koristi dodik i po kojoj funkciji, da li je to helikopter predsjednistva BiH ili institucija RS, ako je institucija RS-a po kom osnovu on to koristi, jer je on zaposlen u Sarajevu, a kao predsjednik snsd-a, ako tako koristi onda ako tako koristi i svi predsjednici stranaka mogu to isto? Ima li kraja njemu i njegovoj bahatosti?

ODGOVORITE
Name

re

27.09.2019 07:53

Predsjedništvo BiH nema nikakav helikopter niti avion, ovo je novi helikopter "augusta" a Baja ga koriti kao da je njegovo vlasništvo, znam sigurno da institucije BiH ne plaćaju ovu bahatost.

Name

Pzd

27.09.2019 19:46

koji sud da sudi ovaj "potkivački "otišlo je ovo predaleko ovo bih klupko nebi riješila ni nekadašnja "udba "previše barakuda pliva u ovoj bosanskpj bari q pp

Name

Milan

27.09.2019 07:19

Samo veliki potop moze pomoci ovoj teritoriji.

ODGOVORITE
Name

A

27.09.2019 08:29

BiHa nema avione helikoptere limuzine i vozni park kao dodigovina pa jesmo li jaci i bolji od njih jesmooooo!samooo napred do sunovrataaa!al ce biti tesko padati !!!ko visoko leti nisko pada!! iz opanaka u avione a cist primjer nenad novakobic iz Prnjavora u opancima odrastao a danas kapitalista !od rata do danas bogate se istim tempom a sve sto su radili od poslova i znanja njihovog propalo samo njihov kapital raste li raste !feudalno drustvo napravili na balkanu u 21 vijeku a medjunarodna samo malo zabrinuta ili su u talu!!!

Name

veliko postenje

27.09.2019 07:39

nove age i begovi ali imaju i svoje dahije

ODGOVORITE
Name

Sad

27.09.2019 08:31

avioni kamioni limuzine a pre rata nula ljeba nisu imali bjelosvjetski hostapleri na balkanu!uvezana kriminalna hobotnica hara balkanom od rata do danas!!narod u egzodusu od rata strasno

Name

GRIGORIJE

27.09.2019 08:16

SAMO NAPRIJED I DA OVA BARABA SA FOTOGRAFIJE KUPI JOS AVIONA I HELIKOPTERA DA MOGU PUTOVATI NA LJETOVANJA U DALEKE EGZOTICNE ZEMLJE , ALI ISKLJUCIVO NA TERET PENZIONERA , JER SE TI ISTI PENZIONERI KADA SU TAKOZVANI IZBORI PRODAJU ZA 30 KM I U DOBROJ MJERI OMOGUCAVAJU OVAKVIM TIPOVIMA DA RADE OVO STO RADE , NE SAMO DA PENZIONERIMA TREBA UMANJITI PENZIJE , NEGO IH POTPUNO UKINUTI , DA BI OVI MOGLI UZIVATI .

ODGOVORITE
Name

Prop.čov.valjev.kamen.

27.09.2019 10:13

nije bitno ko glasa i kako, već ko broji listiće. pozdrav iz Srbije

Name

Bosanacccc

28.09.2019 14:27

Sta hocete? Jeste li htjeli RS da Srbi vladaju Srbima? Eto dobili ste... Sta jos hocete?

ODGOVORITE