Новина у Евролиги: Финансијски фер-плеј!

Као кочница Реалу, Барси, Фенербахчеу, ЦСКА, Олимпијакосу…! Идеја је да се смање разлике у најквалитетнијем клупском такмичењу Европе. Видећемо да ли ће и успети?

Кошарка 28.09.2019 | 08:19
Новина у Евролиги: Финансијски фер-плеј!
Ако бисте се растрчали међу заљубљеницима у кошарку и испитали их шта највише замерају управи Евролиге вероватно бисте добили децидан одговор да је то пословна политика која занемарује историју и страст према игри, а фаворизује – новац. Међутим, управа најквалитетнијег европског клупског такмичења сада се труди да, како сама уверава, смањи разлике у буџетима њених чланова увођењем неке врсте финансијског фер плеја.

И мада нисмо још убеђени да ће Евролига остати доследна у примени ових правила утисак је да би она заиста могла да најбогатијим европским клубовима отежају живот.

Наиме, најважније ново правило каже да клубови убудуће неће смети да се ослоне само на новац својих газди, па чак и спонзора кад говоримо рецимо о Реалу и Барселони, који живе – и то доста добро – од онога што зараде њихове фудбалске секције.

Већ од ове сезоне удео власника или спонзора у буџету евролигаша неће смети да превазилази 65 одсто. Падаће и даље, све до 40 одсто од 2022. године.

Да се разумемо, кад кажемо “спонзори” не мисли се на класичне спонзорске уговоре какве клубови потписују јер они доносе новац. Мисли се баш на ове односе какве Реал и Барселона имају са фудбалским секцијама, јер они – троше новац. И суштински су зависни од фудбалских клубова. И нису то само они, сличан је пример рецимо и Фенербахче у Турској или Бајерн у Немачкој.

Такође, Евролига ће унајмити и независне ревизоре – слично Уефи у свету фудбала – који ће утврђивати да ли "регуларни" спонзорски уговори клубова заиста и вреде толико или су само оправдање за инвестиције неутемељене у тржишту. Рецимо, да ли реклама на дресу Олимпије Милано вреди баш толико да га Армани учини једним од најбогатијих клубова Европе?

Клубови ће дакле морати да и сами почну да зарађују. Ако то не буду радили биће финансијски санцкионисани. Казне би ишле од 10 до чак 180 одсто суме која је “прелила”.

Да појаснимо, ако је дозвољених 65 одсто од газде 10.000.000 евра, а он уплати 15.000.000 клуб би могао да буде кажњен са 10 до 180 одсто од тих 5.000.000 разлике. Дакле, најмање са 500.000 евра, а највише са чак 9.000.000.

Новац прикупљен од казни делио би се другим клубовима како би се “поправио такмичарски баланс” Евролиге.

Није ово први пут да Евролига покушава да оваквим правилима уведе ред. Прошле сезоне ЦСКА је кажњен са 42.000 евра због тога што није доставио тражена документа и није поштовао правила о “Финансијској стабилности и фер плеју” (ФСФПР).  Олимпијакос је из истог разлога кажњен са 14.000 евра, а још са 70.000 због тога што је на плате играча потрошио више од 65 одсто укупног зараде. Тренутно је под истрагом независног одитора и други атински клуб Панатинаикос.

И ту је до сада и био проблем. Јер ако ЦСКА, како је ВТБ лига и званично објавила пре неколико дана, има буџет од 40.000.000 евра тешко да ће Армејце заболети казна од 42.000 евра илити 0,1 одсто од буџета московског великана.

Видећемо тек дакле да ли ће ове нове промене имати већег ефекта. И пре свега, како ће се одразити на сиромашније клубове, па и на Црвену звезду, представника АБА лиге у овој новој сезони Евролиге.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар